Claudiu-Richard Târziu – Întrebare parlamenatară – Numărul armelor de foc letale și neletale, supuse autorizării, deținute de populația civilă a României.

Adresată: Domnului Marian-Cătălin PREDOIU, ministru al Afacerilor Interne

De către: Senator Claudiu TÂRZIU, președinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni

Circumscripția electorală: nr. 42 București

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Data: 07/11/2023

Obiectul întrebării: Numărul armelor de foc letale și neletale, supuse autorizării, deținute de populația civilă a României.

Stimate domnule ministru,

Predecesorul dumneavoastră în funcția de ministru al Afacerilor Interne a declarat public, în luna mai 2023, că în rândul civililor din România există aproximativ 73.000 de deținători legali de arme de foc letale, în cea mai mare parte arme de vânătoare.

Referirea a fost la alte persoane decât cei care, prin prisma atribuțiilor de serviciu, dețin în mod legal arme de foc letale în calitate de angajați ai structurilor din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională.

Există informații neoficiale potrivit cărora, în unele județe din România, s-ar înregistra concentrații mari, disproporționate față de alte județe, ale deținătorilor legali, dintre civili, de arme de foc letale.

Reținem că, în prezent, legislația permite deținerea concomitentă a două arme de apărare și pază de către aceeași persoană.

Totodată, în presa națională a fost dezvăluită informația că, în anul 2018, un număr de peste 130.000 de persoane din România ar fi deținut permis de port-armă.

Având în vedere aceste aspecte, vă rugăm respectuos să ne comunicați punctual:

  1. Care este în prezent numărul exact al deținătorilor legali de arme de foc letale, supuse autorizării, printre civilii din România.
  • Care este numărul exact al armelor deținute de aceste persoane.
  • Cum este structurat acest număr după tipul armelor de foc letale (de vânătoare, de pază și apărare, cu țeavă lungă, scurtă, lisă, cu țevi juxtapuse, cu țevi bock, semiautomate, pistoale și revolvere etc.).
  • Care este distribuția deținătorilor legali de arme de foc letale, supuse autorizării, dintre civili, defalcat pe unitățile administrativ-teritoriale de nivelul II (județe și municipiul București) în care domiciliază legal. Rugăm să fie indicat și numărul total de arme deținute în fiecare județ și Capitală.
  • Care este în prezent numărul exact al deținătorilor legali de arme neletale, supuse autorizării, printre civilii din România și cum se distribuie acest număr pe unitățile administrativ-teritoriale de nivelul II (județe și municipiul București).
  • Dacă Ministerul Afacerilor Interne deține o statistică privind numărul deținătorilor unui permis european de port-armă aflați în România. În cazul unui răspuns afirmativ la acest punct vă rog să ne puneți aceste date la dispoziție cu indicarea statelor de cetățenie a deținătorilor acestui tip de permis.
  • O statistică privind evoluția la scară națională a numărului de deținători ai permisului de port-armă și a numărului armelor deținute de către civili în ultimul deceniu (2013-2023). Vă rog ca această statistică să cuprindă și numărul de permise de armă retrase anual în intervalul indicat.

Orice alte informații tangente cu acest subiect sunt binevenite.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, a declarat astăzi, la Bruxelles, că au trecut trei zile de la închiderea urnelor și, totuși, președintele AEP Toni Greblă refuză să explice de ce nu se anunță rezultatele finale. „Încercăm să înțelegem cum e posibil ca […]
Adrian Axinia, deputat AUR, a atras atenția, în cadrul unei declarații susținută la Bruxelles, asupra numărului uriaș de voturi declarate nule atât la alegerile europarlamentare, cât și la cele locale. „România este un stat capturat, iar puterea politică de la București, efectiv, a asasinat democrația. Spun […]
Prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, susține că democrația este pusă sub semnul întrebării, în contextul în care 5% din voturile românilor exprimare la alegerile europarlamentare au fost anulate. „Într-un stat condus de hoți, nu se putea altfel decât ca aceste alegeri să fie fraudate, pornind de la […]
AUR a reușit la alegerile din 9 iunie un scor istoric. După doar 4 ani de la înființare, AUR este a doua forță politică a României după alianța comasaților. Am reușit ca în 4 ani de zile aproape să ne triplăm numărul de voturi obținute, de […]
Au trecut mai bine de 15 ore de când s-au închis urnele, iar Biroul Electoral Central refuză să publice rezultate parțiale oficiale. Între timp, sunt răspândite date neverificate, care induc intenționat lumea în eroare. Pe site-uri specializate sunt încărcate procese verbale neverificate, fără să se fi […]
Georgiana Teodorescu, candidat AUR, a prezentat duminică, 9 iunie, în cadrul unei conferințe de presă, susținută la sediul din Alianței pentru Unirea Românilor, noi informații privitoare la fraudele electorale care se află astăzi în desfășurare. ”Prima și cea mai gravă despre care am aflat recent și […]