Adresată: Domnului Marian-Cătălin PREDOIU, ministru al Afacerilor Interne
De către: Senator Claudiu TÂRZIU, președinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni
Circumscripția electorală: nr. 42 București
Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor
Data: 07/11/2023
Obiectul întrebării: Numărul armelor de foc letale și neletale, supuse autorizării, deținute de populația civilă a României.
Stimate domnule ministru,
Predecesorul dumneavoastră în funcția de ministru al Afacerilor Interne a declarat public, în luna mai 2023, că în rândul civililor din România există aproximativ 73.000 de deținători legali de arme de foc letale, în cea mai mare parte arme de vânătoare.
Referirea a fost la alte persoane decât cei care, prin prisma atribuțiilor de serviciu, dețin în mod legal arme de foc letale în calitate de angajați ai structurilor din sistemul național de apărare, ordine publică și securitate națională.
Există informații neoficiale potrivit cărora, în unele județe din România, s-ar înregistra concentrații mari, disproporționate față de alte județe, ale deținătorilor legali, dintre civili, de arme de foc letale.
Reținem că, în prezent, legislația permite deținerea concomitentă a două arme de apărare și pază de către aceeași persoană.
Totodată, în presa națională a fost dezvăluită informația că, în anul 2018, un număr de peste 130.000 de persoane din România ar fi deținut permis de port-armă.
Având în vedere aceste aspecte, vă rugăm respectuos să ne comunicați punctual:
- Care este în prezent numărul exact al deținătorilor legali de arme de foc letale, supuse autorizării, printre civilii din România.
- Care este numărul exact al armelor deținute de aceste persoane.
- Cum este structurat acest număr după tipul armelor de foc letale (de vânătoare, de pază și apărare, cu țeavă lungă, scurtă, lisă, cu țevi juxtapuse, cu țevi bock, semiautomate, pistoale și revolvere etc.).
- Care este distribuția deținătorilor legali de arme de foc letale, supuse autorizării, dintre civili, defalcat pe unitățile administrativ-teritoriale de nivelul II (județe și municipiul București) în care domiciliază legal. Rugăm să fie indicat și numărul total de arme deținute în fiecare județ și Capitală.
- Care este în prezent numărul exact al deținătorilor legali de arme neletale, supuse autorizării, printre civilii din România și cum se distribuie acest număr pe unitățile administrativ-teritoriale de nivelul II (județe și municipiul București).
- Dacă Ministerul Afacerilor Interne deține o statistică privind numărul deținătorilor unui permis european de port-armă aflați în România. În cazul unui răspuns afirmativ la acest punct vă rog să ne puneți aceste date la dispoziție cu indicarea statelor de cetățenie a deținătorilor acestui tip de permis.
- O statistică privind evoluția la scară națională a numărului de deținători ai permisului de port-armă și a numărului armelor deținute de către civili în ultimul deceniu (2013-2023). Vă rog ca această statistică să cuprindă și numărul de permise de armă retrase anual în intervalul indicat.
Orice alte informații tangente cu acest subiect sunt binevenite.
Nu există răspunsuri