Adresată: Dlui. Ion-Marcel CIOLACU – Prim-ministrul României
De către: Senator Claudiu Târziu – circumscripția nr .42 București
Data: 29/11/2023
Obiectul: Fondurile cheltuite din Fondul de rezervă, de președintele României, Klaus Werner Iohannis, cu deplasările efectuate în cel de-al doilea mandat
Stimate domnule Prim-ministru,
Deplasările președintelui României, Klaus Werner Iohannis, interne sau externe, reprezintă, fără doar și poate, un subiect de interes pentru cetățenii români și pentru societatea noastră, în general. Este de notorietate faptul că aceste deplasări sunt efectuate având drept sursă financiară fonduri publice și, conform legislației în vigoare, costurile aferente trebuie aduse la cunoștința opiniei publice. În pofida aspectelor menționate, din motive deloc explicate adecvat, președinția a ales să secretizeze aceste cheltuieli.
În repetate rânduri, mass-media a semnalat că Româna este singura țară din Uniunea Europeană în care șeful statului folosește, adesea, avioane private de lux pentru deplasările sale, fără ca plătitorii reali să cunoască implicațiile financiare ale „turismului” practicat de acesta. Ne amintim, desigur, de vizita ocazionată de încoronarea regelui Charles al III-lea, ale cărei costuri au fost, potrivit relatărilor presei, de aproximativ 85.000 de euro – de circa 40 de ori mai mult decât au cheltuit mulți dintre omologii președintelui nostru, care a ales să ignore inclusiv sugestia Casei Regale Britanice de a utiliza curse comerciale pentru a reduce aglomerația și poluarea.
Conform estimărilor efectuate de anumiți jurnaliști, deplasările președintelui au depășit 1 milion de euro: ne referim în mod special, dar nu exclusiv, la „turneul” din Asia, din luna martie, și la deplasarea în America Latină, realizată o lună mai târziu. În aceste condiții, în luna iulie, cea mai mare parte a banilor destinați deplasărilor externe ale președintelui a fost cheltuită – peste 25 de milioane de lei din bugetul total de 27 de milioane alocat anului 2023.
Până la sfârșitul lunii septembrie, președinția cheltuise cu trei milioane în plus față de suma prevăzută pentru acest an, ajungând la 30 de milioane de lei. Drept urmare, la începutul lunii noiembrie, Guvernul a suplimentat bugetul Administrației Prezidențiale cu peste 7,5 milioane de lei din Fondul de rezervă, pentru a evita rectificarea bugetară.
Având în vedere cele de mai sus, vă rugăm să ne comunicați:
1) De câte ori și cu cât a fost suplimentat bugetul Administrației Prezidențiale din Fondul de rezervă în ultimii patru ani. Vă rugăm să transmiteți informațiile defalcate pe ani, pe sumele acordate și pe motivele invocate.
2) Care este temeiul legal care justifică aceste suplimentări de buget din Fondul de rezervă al statului. Considerați că aceste alocări sunt necesare și oportune?
3) Dacă, având în vedere contextul socio-economic deloc stabil pe care îl traversăm, ați luat în calcul refuzul de a mai aloca bani în plus din Fondul de rezervă. În cazul în care răspunsul dumneavoastră este unul afirmativ, vă rugăm să dezvoltați.
4) Dacă nu s-a luat în calcul această variantă până acum, considerați că ar fi oportun să se întâmple acest lucru din acest moment înainte? Care este orizontul de timp așteptat în acest sens?
Nu există răspunsuri