Adresată:
Domnului Daniel DAVID, Ministrul Educaţiei și Cercetării
De către: Deputat Călin-Gheorghe MATIEȘ
Circumscripția electorală: Nr. 35 Suceava
Grup parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor
Ședința Camerei Deputaților din data de: 25.03.2025
Interpelare: Plata drepturilor salariale ale cadrelor didactice din judeţul Alba constând în indemnizaţia lunară pentru titlul știinţific de doctor
Stimate domnule ministru,
În temeiul art. 112 alin. 1 din Constituţia României, coroborat cu prevederile art. 34 alin. 1 lit. d) din Legea nr. 96 din 21 aprilie 2006 privind Statutul deputaţilor și al senatorilor, raportat la art. 164 alin. (1) din Regulamentul Camerei Deputaţilor, vă adresez următoarea interpelare parlamentară:
Context:
În conformitate cu prevederile art. 14 alin. (1) din Legea nr. 153/2017, modificată de Guvernul României, prin OUG nr. 115/2023, prevede:
(1)Personalul care deţine titlul ştiinţific de doctor beneficiază de o indemnizaţie pentru titlul ştiinţific de doctor în cuantum de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care se acordă lunar numai dacă îşi desfăşoară activitatea în domeniul pentru care deţine titlul şi dacă are prevăzute în fişa postului un set de atribuţii obiective şi cuantificabile care să permită verificarea lunară a modului în care activitatea acestuia este valorificată în mod suplimentar. Cuantumul salarial al acestei indemnizaţii nu se ia în calcul la determinarea limitei sporurilor, compensaţiilor, primelor, premiilor şi indemnizaţiilor prevăzută la art. 25.
Pe această cale, poate fi observat că se desprind două condiţii necesar a fi îndeplinite în mod cumulativ pentru acordarea indemnizației de doctorat persoanelor care intră sub incidența Legii nr. 153/2017:
(i) persoana îşi desfăşoară activitatea în domeniul pentru care deține titlul; şi
(ii) persoana are prevăzute în fişa postului un set de atribuții obiective şi cuantificabile care să permită verificarea lunară a modului în care activitatea acestuia este valorificată în mod suplimentar.
Condiţia corelării domeniului de doctorat cu activitatea desfășurată. Cu privire la prima condiție, în ceea ce priveşte noțiunea de „domeniul tezei de doctorat” şi aplicarea acesteia, aşa cum a fost statuat şi de către Curtea Constituțională a României prin Decizia nr. 689 din 31 octombrie 2019, prin reglementarea indemnizației pentru titlul ştiințific de doctor, legiuitorul recunoaște și recompensează contribuţia profesională deosebită pe care o persoană care a obţinut titlul de doctor se presupune că o are în domeniul în care își desfășoară activitatea profesională.
Curtea recunoaşte pe această cale că simpla calificare a persoanei într-un domeniu de studii nu este suficientă, fiind necesară o evaluare a valorificării cercetării doctorale şi a tezei de doctorat (a conținutului acesteia) prin raportare la activitatea profesională de bază.
Astfel, considerentele acestei decizii nu aduc o condiție în plus celor prevăzute de legiuitor, ci acestea vin să expliciteze rațiunea legiuitorului în alegerea condițiilor de acordare a indemnizației lunare pentru titlul ştiințific de doctor. Înalta calificare profesională nu este un criteriu al postului pentru care se poate obține indemnizația pentru titlul ştiințific de doctor, ci este rațiunea pentru care legiuitorul oferă un beneficiu financiar angajatului ce îşi foloseşte această calificare înaltă în activitatea desfăşurată.
Astfel, în analiza îndeplinirii condiției, este interzis a fi realizată o încadrare procustiană, prin realizarea unei categorisiri prestabilite, artificiale, ce nu ţine cont de elemente obiective, de interdisciplinaritatea profesiilor și de desfășurarea efectivă a activităţii – analiza trebuie realizată in concreto, prin raportare la multitudinea factorilor implicaţi în desfășurarea activităţii profesionale.
În conformitate cu Circulara Ministrului Educației nr. R7031/01.04.2024, a fost precizat în mod expres că: „În aplicarea prezentelor dispoziţii, la nivelul fiecărei instituţii/unităţi de învăţământ poate fi elaborată o procedură specifică care să conţină informaţii privind: modalităţi de analiză a cererilor şi, ulterior a rapoartelor de activitate în vederea aprobării, modalităţi în baza cărora se stabilesc atribuţii, termene de depunere a rapoartelor ş.a.”
La nivelul mai multor unităţi de învăţământ preuniversitar din judeţul Alba, directorii respectivelor unităţi de învăţământ au refuzat, în mod nejustificat, să aplice Circulara Ministrului Educaţiei nr. R7031/01.04.2024 și să efectueze o evaluarea, la nivelul unităţii, privind încadrarea personalului didactic în noile condiţii privind acordarea indemnizaţiei de doctor. Mai mult, în mod arbitrar, unii dintre directori au retras, fără drept de apărare, indemnizaţia de acordare a titlului de doctor și fără a efectua o evaluare pe îndeplinirea condiţiilor prevăzute de OUG nr. 115/2023.
În această situație de abuz se află şi doamna prof. Dr. Victoria Popa, care deține calitatea de cadru didactic titular al Colegiului Economic „Dionisie Pop Marţian” Alba Iulia, în temeiul contractului individual de muncă înregistrat în Registrul general de evidență a salariaților cu numărul 3171/01.09.1997 şi care este încadrată cu specialitatea finanţe-contabilitate, iar specialitatea catedrei/postului este Economic, administrativ, comerţ şi servicii/ Economic, administrativ, poştă, nivel liceal. Dumneaei deține o teză de doctorat cu specializarea management și marketing în agricultură, cu particularitate pe o instituţie specifică domeniului managementului, respectiv „Managementul calității totale”, care a fost aplicată în domeniul turismului rural, prin metode cantitative și calitative de calcul al indicatorilor ce privesc TQM (statistică economică), toate acestea fiind ramuri ale știinţelor economice. De asemenea, a desfășurat o serie de activităţi prin care a valorificat aptitudinile, cunoștinţele și competenţele obţinute în urma activităţii academice și de cercetare care au stat la baza elaborării tezei de doctorat. Doar în anul școlar 2023-2024, dar nu numai, respectiva poate prezenta o serie de activități, proiecte, conferințe, olimpiade, concursuri şcolare şi extraşcolare şi publicații care sunt în domeniul managementului, marketingului, turismului rural şi analizei statistice economice, domenii în care teza de doctorat este elaborată. De la nivelul anului 2009 și până la nivelul lunii februarie 2024, dumneaei i-a fost acordată indemnizaţia de doctorat, având în vedere că de la începutul activităţii sale didactice, precum și în prezent, au fost și sunt pe deplin respectate condiţiile legale impuse de legislaţia din materie.
În ciuda tuturor acestor aspecte, începând cu luna februarie 2024, Pârâtul, în mod nejustificat, nu a acordat doamnei profesor indemizația de doctorat, în lipsa oricărei fundamentări reale a acestei practici.
Astfel, la nivelul lunii martie 2023, doamnei profesor i-a fost prezentat Actul Adițional nr. 1/12.03.2024 la contractul individual de muncă încheiat şi înregistrat sub nr. 3171/01.09.1997 în registrul general de evidență a salariaților, prin care era propusă modificarea CIM în sensul că, începând cu data de 01.02.2024 nu va mai fi acordată indemnizaţia pentru titlul știinţific de doctor.
De asemenea, pentru a crea o aparență de legalitate privind comunicarea documentelor de muncă care trebuiau comunicate angajatului prealabil retragerii indemnizației pentru titlul ştiințific de doctor, directorul Colegiului Economic „Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia a datat în fals Actul adițional, antedatându-l cu data de 12.03.2024, deși el era comunicat doamnei profesor abia la data de 28.03.2024. Acest Act adițional avea drept scop smulgerea consimțământului dumneaei privind acceptarea eliminării indemnizației de doctorat, Colegiul putânduse apăra ulterior ca fiind un caz de „voința părților”. Aşa cum a fost arătat supra, dumneaei a refuzat expres semnarea acestui document.
Asociat Actului adițional, la data de 28.03.2024, doamnei profesor i-a fost comunicată şi Decizia nr. 1733 /26.01.2024 privind stabilirea salariului brut în care, paradoxal, indemnizaţia de doctor era acordată, creând confuzie cu privire la dreptul subiectiv civil aflat în executare, deoarece Colegiul Economic ”Dionisie Pop Marţian” Alba Iulia a lăsat să se înţeleagă pe această cale că, de fapt, indemnizaţia de doctorat nu era retrasă în lipsa unei decizii noi de salarizare.
Cu toate acestea, Colegiul Economic ”Dionisie Pop Marţian” Alba Iulia a procedat la operarea unilaterală și nejustificată a modificării raporturilor dintre părţi, prin faptul că începând cu venitul corelativ lunii februarie, a refuzat să acorde indemnizaţia de doctorat.
Demersuri ulterioare neacordării indemnizaţiei de doctorat. Ca urmare a retragerii nejustificate a indemnizației, doamna profesor a realizat, la data de 03.04.2024 o cerere prin care a solicitat demararea procedurii de evaluarea a îndeplinirii condițiilor pentru acordarea indemnizației pentru titlul ştiințific de doctor în cuantum de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat la plată, învederând argumentele prezentate în detaliu şi în cuprinsul prezentei Cereri de chemare în judecată.
Mai mult, cu această ocazie, doamna profesor a solicitat şi elaborarea/adoptarea prealabilă a unei proceduri interne la nivelul Colegiului, conform pct. 3 şi 4 din nota Ministerului Educației nr. 27031/01/04/2024, prin intermediul căreia să fie prevăzute modalitățile de analiză a cererilor şi, ulterior a rapoartelor de activitate în vederea aprobării modalității în baza cărora se stabilesc atribuții, termene de depunere a rapoartelor etc.
Față de toate argumentele prezentate, Colegiul s-a mărginit la a răspunde următoarele, prin Nota informativă nr. 458/12.03.2024:„Întrucât studiile dvs. doctorale sunt în domeniul Agroturism, iar activitatea pe care o desfăşuraţi fiind încadrată în cadrul instituţiei noastre ca şi profesor titular la catedra de Contabilitate în baza deciziei ISJ nr. 848/07.01.2013 este în alt domeniu, respectiv dvs. predaţi disciplina Economic, Administrativ, Comerţ şi Servicii/Economic, Administrativ, Poştă considerăm că nu se justifică acordarea indemnizaţiei pentru titlul ştiinţific de doctor în cuantum de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată”.
Ulterior, ca urmare a formulării în detaliu a argumentelor de către doamna profesor, a fost transmisă Adresa nr. 1030/30.04.2024, prin care au fost indicate, printre altele, următoarele: ”Prin care vă comunicăm respectuos faptul că nu putem da curs solicităţilor dvs. din cuprinsul cererii nr. 823 din data de 03.04.2024 (denumită în continuare „cerere” în ceea ce priveşte demararea procedurii de evaluare a îndeplinirii de către dvs. a condiţiilor pentru acordarea indemnizaţiei pentru titlul ştiinţific de doctor în cuantum de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, dat fiind faptul că nu sunt îndeplinite condiţiile: prevăzute în mod expres de lege ale art. 14 alin. 1) din Legea nr. 153/2017 şi condiţiile prevăzute la pct. 3 şi pct. 4 din cuprinsul Notei Ministerului Educaţiei nr. 27031/01/04/2024 având în vedere următoarele: […] Prin urmare, pentru a se putea aproba cererea privind acordarea indemnizaţiei pentru deţinerea titlului ştiinţific de doctor este necesar ca persoana care solicită acordarea acestui spor să îşi desfăşoare activitatea în domeniul pentru care deţine titlul – condiţie care nu este îndeplinită în cazul dvs. În concret, dvs. deţineţi titlul ştiinţific de doctor în Agronomie, atribuţiile şi activitatea pe care le desfăşuraţi efectiv în cadrul Colegiului Economic „Dionisie Pop Marţian” sunt încadrate în domeniul economic, conform responsabilităţilor şi încadrării dvs. în specialitatea catedrei postului ocupat de dvs. ECONOMIC, ADMINISTRATIV, COMERȚ ȘI SERVICII/ECONOMIC, ADMINISTRATIV, POȘTĂ. Mai mult, activitatea dvs. curentă şi responsabilităţile pe care le îndepliniţi sunt în sfera economicului și gestionării administrative, conform încadrării profesionale.”
Mai mult, o asemenea abordare apare ca fiind arbitrară şi nejustificată şi în contextul în care, în conformitate cu Circulara Ministrului Educaţiei nr. R7031/01.04.2024, a fost precizat în mod expres că: „În aplicarea prezentelor dispoziţii, la nivelul fiecărei instituţii/unităţi de învăţământ poate fi elaborată o procedură specifică care să conţină informaţii privind: modalităţi de analiză a cererilor şi, ulterior a rapoartelor de activitate în vederea aprobării, modalităţi în baza cărora se stabilesc atribuţii, termene de depunere a rapoartelor ş.a.” Nici la acest moment Colegiul nu are o astfel de procedură elaborată în temeiul căreia să justifice analiza realizată cu privire la situaţia de faţă.
Astfel, nu doar că a procedat în mod abuziv la retragerea indemnizației de doctorat, dar Colegiul a refuzat constant să realizeze evaluarea doamnei profesor cu privire la acordarea indemnizației de doctorat în conformitate cu cu procedura proprie pe care o prevede adresa Ministerului Educației nr. 27031/01/04/2024 şi ținând cont de prevederile art. 14 alin. (1) din Legea nr. 153/2017.
De asemenea, în scop şicanatoriu, vexatoriu, urmare a tuturor cererilor formulate de doamna profesor , directorul Colegiului Economic „Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia a inițiat excluderea acesteia din diverse activităţi școlare, precum comisiile de examene de diferență din august 2024, propuneri pentru participare în comisiile de examinare pentru certificarea calificării profesionale a absolvenților învățământului liceeal, filiera tehnologică-nivel 4 de calificare (la nivelul județului), respectiv excluderea firmelor de exercițiu coorodonate de doamna profesor din competițiile județene/locale specifice, unde acesta organiza concursul/ era în juriu.
Această activitate de hărțuire a culminat cu schimbarea, în mod ilegal, a încadrării didactice a doamnei profesor în clase de comerț şi turism, prin proiectul inițial de încadrare pentru anul şcolar 2024 – 2025. Menționăm că, în conformitate cu documentul de titularizare actualizat prin Decizia ISJ Alba nr. 848/07.01.2013, doamna profesor este încadrată pe catedra ECONOMIC, ADMINISTRATIV, POȘTĂ nivel LICEAL.
Vă solicit să-mi răspundeți în scris la următoarele:
1. Cum este posibil ca Guvernul României să adopte o ordonanţă de urgenţă care să permită directorilor de școli și licee să interpreteze și aplice legea în mod arbitrar, erijându-se în judecători, respectiv să-și umilească colegii profesori prin retragerea indemnizaţiei de doctorat în scop de răzbunare?
2. Care sunt sancţiunile pentru directorii/ inspectorii școlari din judeţul Alba care nu au respectat Circulara Ministrului Educaţiei nr. R7031/01.04.2024?
3. Dacă veţi dispune transmiterea Corpului de Control al Ministrului Educaţiei și Cercetării la Colegiul Economic ”Dionisie Pop Marţian”
Alba Iulia în vederea cercetării faptelor sesizate și a tragerii la răspundere adminsitrativă și disciplinară a persoanelor vinovate?
4. Dacă veţi sesiza organele de urmărire penală urmare a concluziilor corpului de control?
5. Dacă veţi iniţia abrogarea/ modificarea OUG nr. 115/2023 în vederea opririi abuzurilor neacordării indemnizaţiei de doctor în sistmeul de învăţământ preuniversitar?
Aştept cu interes răspunsul dumneavoastră la această interpelare parlamentară. Interpelarea este formulată într-un mod concret şi clar, iar informațiile solicitate sunt relevante pentru activitatea parlamentară, în scopul demarării unor anchete parlamentare/ propuneri de lege ferenda care să stopeze abuzurile.
Solicit răspuns în scris, în termenul prevăzut de art. 164 alin. (1) din Regulamentul Camerei Deputaţilor.
Comments are closed