Boris Volosatîi – Propunere legislativă pentru completarea Legii nr.102/1992 privind stema ţării şi sigiliul statului.

EXPUNERE DE MOTIVE

Proiectul de lege prevede completarea alineatului 2 al articolului 1 al Legii nr. 102/1992 privind stema țării și sigiliul statului actualizată, cu o nouă prevedere despre timbrarea scutului mare al Stemei țării cu Coroana de oțel a României.

Prin această completare Parlamentul va aduce pe linia tradiției heraldice românești principalul simbol al statului român național, suveran, independent, unitar și indivizibil.

Stema României, începând cu anul 1867, a avut scutul timbrat cu o coroană aurie, iar, începând cu anul 1897 și până în 1948, a avut scutul timbrat cu Coroana de oțel a României, coroană turnată din oțelul unui tun otoman capturat la 30 august 1877, în bătălia de la Plevna din Războiul de independență (1877-1878), simbolizând caracterul național al statului, suveranitatea și independența obținută cu multe jertfe de eroi pe câmpul de luptă.

Coroana de oțel a României a fost făurită de către elevii și soldații meseriași ai Arsenalului Armatei din București după un proiect al marelui artist plastic român Theodor Aman, membru al Academiei Române.

În prezent Coroana de oțel a României este o piesă reprezentativă a patrimoniului cultural național și este expusă la Tezaurul istoric al Muzeului Național de Istorie a României din București.  

Readucerea stemei pe linia tradiției heraldice naționale este o formă de decomunizare și continuă demersul Parlamentului României din anul 2016 când coroana de oțel a fost repusă doar pe capul acvilei cruciate. De asemenea, timbrarea scutului mare al stemei țării cu Coroana de oțel a României se aliniază unei tendințe tot mai puternice în heraldica europeană, indiferent de forma de guvernământ din statele care au repus coroana în stemele lor. Exemple în acest sens ne oferă mai multe republici: Albania, Austria, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Cehia, Federația Rusă, Georgia, Croația, Finlanda, Malta, Muntenegru și San Marino.

Timbrarea cu Coroana de oțel a scutului mare al stemei României are menirea de a reflecta continuitatea (caracterul neîntrerupt) al Statului Român, simbolizând suveranitatea și unitatea națiunii române.

INIȚIATORI:

1. DEPUTAT  GEORGE NICOLAE SIMION      

2. SENATOR CLAUDIU RICHARD TARZIU              

3. DEPUTAT VOLOSATÎI BORIS                     

Proiect de lege pentru completarea Legii nr. 102/1992 privind stema țării și sigiliul statului

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Art. I.

Legea nr. 102/1992 privind stema țării și sigiliul statului, revizuită și completată, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I. nr. 236 din 24 septembrie 1992, se modifică după cum urmează:

(1) La art. 1, alin. (2) se completează și va avea următorul cuprins:

(2) Scutul mare, pe albastru, are o acvilă de aur cu capul spre dreapta încoronată, cu ciocul şi ghearele roșii, cu aripile deschise, ținând în cioc o cruce ortodoxă din aur, în gheara dreaptă o sabie, iar în gheara stângă un buzdugan. Scutul mare este timbrat cu Coroana de oțel a României.

2. Anexele nr. 1 și 2 se modifică și se înlocuiesc cu anexele nr. 1 și 2 la prezenta lege.

Art. II

(1) Până la data de 31 decembrie 2022, autoritățile publice au obligația să înlocuiască stemele și sigiliile existente în prezent cu noile modele ale acestora, astfel cum sunt modificate potrivit dispozițiilor prezentei legi.

(2) Până la data prevăzută în alin. (1), cele două modele de stemă a României și respectiv de sigiliu al statului pot fi folosite în continuare.

(3) Monedele și bancnotele emise de Banca Națională a României anterior datei de 31 decembrie 2022 vor continua să circule și după această dată, în paralel cu monedele și bancnotele cu stema nouă.

(4) Anexele nr. 1 și 2 fac parte integrantă din prezenta lege.

Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 și ale art. 76 alin. (1) din Constituția României, republicată.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Claudiu Târziu, liderul europarlamentarilor AUR și președintele Consiliului Național de Conducere al partidului, a lansat un manifest pentru salvarea sistemului de educație din România. În prima zi a noului an școlar, eurodeputatul Claudiu Târziu solicită Ministerului Educației elaborarea unei strategii de combatere a analfabetismului la nivel […]
”Economia României, sub conducerea tandemului format din Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, traversează una dintre cele mai dificile perioade din ultimii ani. Datele economice recente reflectă o serie de provocări majore, cu perspective îngrijorătoare pentru evoluția viitoare. În al doilea trimestru al anului 2024, economia românească […]
Astăzi, în jur de 3 milioane de elevi au început școala, dintre care 180.000 de elevi au început clasa Pregătitoare, fiecare dintre aceștia având propriile vise și aspirații privind viitorul lor de oameni mari, năzuințe pe care statul român ar fi trebuit să le susțină cu […]
În calitate de europarlamentar român și de membru al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European, merg pe teren să discut cu agricultorii despre seceta catastrofală de anul acesta și dezastrul provocat de pesta oilor. Trebuie să identificăm și să aplicăm rapid soluțiile de […]
“Prețul fiecărui obiect care se produce în România și al fiecărui serviciu pe care o companie românească îl face este influențat în mod determinant de costul finanțării și cel al energiei. Companiile românești plătesc cele mai mari dobânzi din Uniunea Europeană la creditele pe care le […]
Deputatul Dan Tanasă, purtătorul de cuvânt al AUR, consideră că România nu are nevoie de eroi falși, precum Nicolae Ciucă, și că românii au nevoie de lideri adevărați! “Nicolae Ciucă sau „eroul de la Nassiriya” sau cum s-a încercat transformarea acestui mit al ostașului în realitate! […]