Adresată: Domnului Marian NEACȘU, secretar general al Guvernului
Domnului Bogdan AURESCU, ministru al Afacerilor Externe
De către: Deputat Boris VOLOSATÎI, ales în circumscripția nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara graniţelor ţării
Data: 19/04/2022
Obiectul întrebării: Respectarea legislației străine sau acordul statului gazdă pentru sprijinirea românilor de pretutindeni, inclusiv pentru acordarea de burse identitare
Stimate domnule secretar general al Guvernului,
Stimate domnule ministru,
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) a invocat în communicate și declarații publice, precum și în răspunsurile oficiale la un șir de interpelări și întrebări parlamentare în chestiunea neacordării burselor identitare pentru elevii români din Ucraina, faptul că sprijinul acordat de România minorității sale înrudite din Ucraina ar fi posibil în condițiile obținerii prealabile și obligatorii a „acordului părții ucrainene”.
Exprimăm opinia că această formulă invocată constant de către DRP excede prevederile cadrului legislativ în materie, precum și prevederile tratatelor sau acordurilor bilaterale sau normele de drept internațional.
În acest context dorim să amintim faptul că Articolul 7 Românii din străinătate din Constituția României prevede că ”Statul sprijină întărirea legăturilor cu românii din afara frontierelor ţării şi acţionează pentru păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase, cu respectarea legislaţiei statului ai cărui cetăţeni sunt”.
De asemenea Articolul 3 din Legea nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni arată că ”Prevederile prezentei legi se aplică cu respectarea normelor de drept internațional și a legislației statului-gazdă”.
Observând modul în care DRP se comportă în chestiunea acordării burselor identitare elevilor români din Ucraina, invocând, ca pretext pentru neacordarea sprijinului cuvenit, lipsa unui „acord al părții ucrainene” și fără a specifica faptul că acordarea burselor identitare respectă întocmai normele de drept internațional și legislația ucraineană în materie de minorități naționale, vă rugăm respectuos să ne comunicați care este temeiul legal pentru condiționarea acordării de sprijin minorităților românești înrudite de „acordul statului-gazdă” în loc de „respectarea normelor de drept internațional și a legislației statului-gazdă”.
Totodată, vă rugăm respectuos să ne comunicați o listă a tuturor statelor lumii în care, în ultimii trei ani (2019-2021), românii de pretutindeni au beneficiat de sprijinul României ca stat înrudit. Vă rugăm să indicați fiecare proiect de sprijin și să specificați modalitatea și data concretă la care guvernele acestor state-gazdă sau alte autorități guvernamentale competente și-ar fi dat acordul oficial și prealabil pentru acordarea acelui sprijin. Ne-ar fi de mare utilitate dacă ați putea alătura răspunsului dumneavoastră copiile documentelor oficiale prin care acordul prealabil a fost exprimat de guvernele statelor-gazdă.
Orice alte informații tangente cu acest subiect sunt binevenite.
Nu există răspunsuri