Boris Volosatîi – întrebare parlamentară către Ministerul Educației – Reacția și argumentația Guvernului României în legătură cu demersurile oficiale ale Ministerului Educației privind aducerea cuantumului burselor lunare acordate elevilor, studenților și doctoranzilor români de peste hotare.

Adresată: Domnului Sorin Mihai CÎMPEANU, ministru al Educației

De către: Deputat Boris VOLOSATÎI, ales în circumscripția nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara graniţelor ţării

Data: 26/01/2022

Obiectul întrebării: Reacția și argumentația Guvernului României în legătură cu demersurile oficiale ale Ministerului Educației privind aducerea cuantumului burselor lunare acordate elevilor, studenților și doctoranzilor români de peste hotare la nivelul cuantumului burselor acordate elevilor, studenților și doctoranzilor români din România.

Stimate domnule ministru,

În răspunsul  nr. 10915/26.04.21 șa interpelarea noastră nr. 186BA/2021 ne-ați transmis că ”În ceea ce privește cuantumul bursei lunare, Ministerul Educației a făcut demersuri repetate pentru modificarea HG nr. 844/2008. Aceste demersuri se vor relua în anul 2021, cu respectarea legislației în vigoare și în limitele bugetare alocate”.

Informațiile comparative prezentare confirmă că un student român din afara granițelor (an pregătitor și licență) primește o bursă lunară de 317 lei, în timp ce un student din țară (an pregătitor și licență) primește o bursă lunară de 578 lei, diferența lunară constituind 261 lei, în defavoarea studenților români de pretutindeni.

Un masterand sau un rezident la medicină român din afara granițelor primește o bursă lunară de 365 lei, în timp ce un masterand sau un rezident la medicină din țară primește o bursă lunară de 1156 lei, diferența lunară constituind 791 lei, în defavoarea masteranzilor și rezidenților la medicină români de pretutindeni. Această categorie a vizat în anul 2020 un număr de 74 de persoane.

Un doctorand român din afara granițelor țării primește o bursă lunară de 414 lei, în timp ce un doctorand din țară primește o bursă de 1156 lei, diferența lunară constituind 742 de lei, în defavoarea doctoranzilor români de pretutindeni. Această categorie a vizat în anul 2020 un număr de 253 de persoane.

Având în vedere cele prezentate mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:

1.    Când anume pe parcursul anului 2021 și în ce formă a făcut Ministerul Educației demersuri oficiale pentru aducerea cuantumului burselor lunare acordate elevilor, studenților și doctoranzilor români de peste hotare la nivelul cuantumului burselor acordate elevilor, studenților și doctoranzilor români din România.

2. Dacă Ministerul Educației a elaborat și propus Guvernului un proiect de Hotărâre privind modificarea HG nr. 844/2008. În cazul unui răspuns pozitiv, vă rugăm să ne prezentați o copie a acestui proiect de Hotărâre de Guvern împreună cu răspunsul la prezenta.

3. Care a fost de fiecare dată reacția și argumentația Guvernului României în legătură cu aceste demersuri oficiale.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Valeriu Munteanu, deputat și vicepreședinte AUR, îi răspunde lui Frank-Walter Steinmeier, președintele Germaniei, care a […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) anunță că a strâns peste 200.000 de semnături pentru Călin […]
“De ani de zile ați demonstrat o abilitate remarcabilă de a găsi pretexte și de […]
Petrișor Peiu, senator AUR, atrage atenția asupra unei realități economice care riscă să aibă efecte […]
Deputatul AUR Gianina Șerban, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, a avut vineri, 21 februarie 2025, o […]