Boris Volosatîi – întrebare parlamentară către Guvernul României – Motivele neacordării burselor identitare elevilor români din Ucraina, Serbia și Ungaria

Adresată:  Domnului Florin-Vasile CÎȚU, prim-ministru al României

De către: Deputat Boris VOLOSATÎI, circumscripția nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara graniţelor ţării

Obiectul întrebării: Clarificări asupra motivelor neacordării burselor identitare elevilor români din Ucraina, Serbia și Ungaria în anul de învățământ 2020-2021.

Stimate domnule prim-ministru,

Comunitatea românească din Ucraina v-a sesizat în data de 8 martie 2021, printr-o Scrisoare deschisă, asupra chestiunii desființării Programului de burse identitare acrordate elevilor români din Ucraina în anul de învățământ 2020-2021 (clasele I-IV) sau elevilor români din alte state în care există învățământ public în limba română, precum Ungaria și Serbia. 

Constatăm că situația descrisă în Scrisoarea deschisă trimisă de reprezentanții minorității române din Ucraina contravine Programului de guvernare al coaliției PNL-UDMR-USR care prevede: ”Reformarea politicii de acordare a burselor pentru cetățenii Republicii Moldova și, respectiv, pentru etnicii români din afara granițelor – extinderea actualului program pentru românii din Ucraina și la românii din alte comunități istorice”.

Programul multianual de burse identitare pentru elevii români din Ucraina a fost inițiat în anul de învățământ 2017-2018 pentru elevii înscriși în clasa I cu angajamentul asumat public de continuare, operaționalizare și dezvoltare în anii următori. Pentru susținerea lui în anul curent de învățământ ar fi fost necesare 8 milioane de lei. De asemenea, pentru sprijinirea continuității catedrelor de limba română din Universitățile Cernăuți, Ujgorod și Ismail ar fi fost necesar un total de circa500 de mii de lei.

La 10 martie 2021 Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) din cadrul Secretariatului General al Guvernului a emis un Comunicat în care, între altele, se spune: ”Programul de burse acordate membrilor minorității românești din Ucraina reprezintă un angajament pe termen lung al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Secretariatului General al Guvernului (SGG-DRP). Acesta este integrat în strategia de sprijinire a eforturilor pe care românii din afara granițelor le depun pentru a-și păstra identitatea lingvistică. Continuarea acestui program este asumată explicit în Programul de Guvernare 2020-2024, fiind considerată o prioritate la nivelul politicilor pentru românii de pretutindeni.

Beneficiarii acestor burse sunt elevii etnici români înscriși în școlile cu predare în limba română ca limbă maternă sau cu predarea unor materii în limba maternă din statul vecin. Programul de burse s-a realizat anual, în baza unei Hotărâri de Guvern și cu acordul părții ucrainene, constituind astfel o materializare a dialogului deschis și constructiv, precum și a bunei cooperări care există în domeniul protecției minorităților între România și Ucraina”.

Considerăm că invocarea în acest Comunicat oficial a ”acordului părții ucrainene” este nepotrivită. În anii anteriori statul român le-a acordat elevilor etnici români din Ucraina burse identitare fără a solicita neapărat acordul părții ucrainene, acrod care într-un asemenea subiect elementar nu este necesar protrivit reglementărilor internaționale. La fel, alte state membre UE, cum ar fi, bunăoară, Republica Ungară, au derulat anterior și derulează în prezent cu succes Programe de burse identitare elevilor din Ucraina aparținând minorităților lor înrudite. Nici Polonia, Slovacia sau Bulgaria, state membre ale Uniunii Europene, nu condiționează sprijinirea minorităților lor înrudite din Ucraina de ”acordul părții ucrainene”, fiind un fapt general cunoscut că statul ucrainean practică, cel puțin în ultimul deceniu, o serie de politici și practici departe de politicile europene în materie de protejare a minorităților etnice.

Precizăm că autoritățile ucrainene nu au formulat niciodată vreun dezacord public în legătură cu derularea de către statul român a Programului de burse identitare acordate elevilor români din școlile cu predare în limba română din Ucraina sau din școlile în care limba română este materie școlară ca limbă maternă a elevilor.

Cu toate că nu era necesar, din punctul de vedere al cadrului european aplicabil, partea ucraineană și-a exprimat acordul explicit cu privire la realizarea de către partea română a Programului de burse pentru elevii români din Ucraina. Precizăm că, în martie 2019, fostul Minister pentru Românii de Pretutindeni a primit în acest sens Nota verbală H2/1063/20/03/2019 transmisă de partea ucraineană.

În această situație, considerăm că trimiterile DRP din cadrul SGG la necesitatea obținerii acordului subit al părții ucrainene pentru derularea în continuare a Programului de burse identitare pentru elevii etnici români din clasele I, II, III și IV și ignorarea de către DRP a Notei verbale H2/1063/20/03/2019 transmise de partea ucraineană devine interpetabilă ca eschivare sau abdicare de la menirea pentru care a fost creată ca instituție specializată la nivelul administrației publice centrale pentru asistarea identitară a românilor de pretutindeni, inclusiv a elevilor români din Ucraina și alte state.

Până la 31 mai, când în Ucraina se va încheia anul de învățământ 2020-2021, a mai rămas doar aproximativ o lună.

Având în vedere cele arătate mai sus, cerându-vă să suplimentați cu 8,5 milioane de lei sumele alocate Departamentului pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Secretariatului General al Guvernului având ca destinate sprijinirea românilor de pretutindeni și organizațiilor acestora și cu specificarea expresă a alocării acestor fonduri prin Programul multianual de burse identitare pentru elevii români din Ucraina, Ungaria, Serbia și alte state în care există minorități românești înrudite,  vă rog respectuos să ne transmiteți:

  1. Care sunt motivele pentru care Guvernul României, condus de dumneavoastră, nu a prevăzut în proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2021 sumele necesare acordării burselor identitare destinare elevilor români din Ucraina, Serbia și Ungaria și susținerii continuității catedrelor de limba română din Cernăuți, Ismail și Ujgorod.
  • Care a fost răspunsul dumneavoastră oficial la Scrisoarea deschisă pe care v-a adresat-o la 8 martie 2021 Consiliul Național al Românilor din Ucraina (CNRU) în subiectul desființării Programului multianual de burse destinat elevilor români din Ucraina și alte state. În cazul existenței unui răspuns oficial, vă rugăm respectuos să ne prezentați o copie a acestuia.
  • Când și cum va onora Guvernul României, în ultima lună a anului școlar 2020-2021, angajamentul asumat public, inclusiv prin Programul de guvernare 2020-2024, de continuare în anul de învățământ 2020-2021 a Programului de burse identitare dedicat elevilor etnici români din Ucraina (clasele primare I, II, III și IV), celor din Serbia și Ungaria și susținerii continuității catedrelor de limba română din Cernăuți, Ismail și Ujgorod.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

”Astăzi, cadrele medicale au ieșit din nou în stradă. Cei care ar trebui să reprezinte o categorie prioritară pentru statul român se văd umiliți de către cei care administrează domeniul sănătății. Revendicările colegilor mei aflați în stradă sunt normale, acestea fiind lucruri de bun simț care […]
Propunerea europarlamentarului AUR Claudiu Târziu, președinte al Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, vine la finalul unei săptămâni în care acesta a vizitat mai multe județe afectate de secetă în sudul României și a discutat cu agricultori, specialiști și reprezentanți ai comunităților devastate […]
Președintele AUR, George Simion, a prezentat joi, la Turceni, în județul Gorj, planul de măsuri pentru domeniul energetic. Liderul AUR a declarat că dacă vrem să avem industrie, atunci trebuie să ne gândim la acele industrii care funcționează cu resursele noastre. „Trebuie să exploatăm toate resursele […]
Aflat la Orodel, județul Dolj, în cea de-a treia zi a campaniei pe care o întreprinde în județele din sudul României afectate de secetă și de pesta micilor rumegătoare, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR și liderul delegației partidului în Parlamentul European, Claudiu Târziu, a […]
Cum mai toate comentariile iscate de cartea senatorului Ciucă seamănă între ele, nu mă voi apuca acum să le repet. Mă voi mărgini să fac câteva considerații pe care genul acesta de carte le îndreptățește. Ce îi reproșez autorului Ciucă nu e lipsa de talent, pe […]
”Candidații pentru alegerile prezidențiale din acest an au o foarte mare problemă, din ceea ce văd, cu privire la școlile absolvite. Primul a fost Marcel Ciolacu, cel care fuge și nu își prezintă diploma de BAC. De ar fi fost singurul mai ziceam. Dar, ce am […]