Boris Volosatîi – întrebare către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii/Ministerul Finanțelor – Tarifele de trecere, pe fiecare an al perioadei 2013-2023, pentru traversarea sectoarelor de drum, podurilor, tunelurilor sau trecătorilor de munte care fac parte din rețeaua de drumuri naționale din România.

Adresată: Domnului Sorin Mihai GRINDEANU, ministru al Transporturilor și Infrastructurii

                  Domnului Adrian CÂCIU, ministru al Finanțelor

De către: Deputat Boris VOLOSATÎI, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile   de români din afara granițelor țării

Circumscripția: nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara graniţelor ţării

Data: 10/05/2023

Obiectul întrebării: Tarifele de trecere, pe fiecare an al perioadei 2013-2023, pentru traversarea sectoarelor de drum, podurilor, tunelurilor sau trecătorilor de munte care fac parte din rețeaua de drumuri naționale din România.

Stimați domni miniștri,

Tarifele de trecere sunt sumele plătite pentru un vehicul, în funcție de tipul acestuia și de distanța parcursă pe un sector de drum, pod, tunel sau trecătoare de munte care face parte din rețeaua de drumuri naționale din România.

Acestea se aplică în mod nediscriminatoriu utilizatorilor români și străini pentru toate vehiculele înmatriculate temporar sau definitiv care utilizează o anumită distanță pe un sector de drum, pod, tunel sau trecătoare de munte care fac parte din rețeaua națională de drumuri și sunt administrate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), persoană juridică română, de interes strategic naţional cât timp statul este acţionar majoritar, care se organizează şi funcţionează sub autoritatea Ministerului Transporturilor, pe bază de gestiune economică şi autonomie financiară, conform legilor în vigoare şi statutului.

Veniturile rezultate din exploatarea bunurilor proprietate publică a statului concesionate CNAIR, precum şi veniturile obţinute din colectarea tarifului de utilizare a autostrăzilor şi drumurilor naţionale din România aflate în administrarea CNAIR, în lei şi în valută, stabilite potrivit legii, constituie venit propriu al CNAIR.

Având în vedere cele expuse mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:

  1. Sumele încasate, în fiecare an al perioadei 2013-2023, de către CNAIR (denumire anterioară – Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România – S.A.), ca venituri proprii, din tarifele de trecere pe sectoarele de drum, podurile, tunelurile sau trecătorile de munte care fac parte din rețeaua de drumuri naționale din România și pentru care se percepe tariful de trecere. Rugăm să indicați distinct sumle încasate anual în lei și în valutele străine, precum și mărimea taxelor și impozitelor achitate din acestea la bugetul de stat.

2. Lista podurilor, tunelurilor și trecătorilor de munte din România pentru care se fac încăsări din tarifele de trecere.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Valeriu Munteanu, deputat și vicepreședinte AUR, îi răspunde lui Frank-Walter Steinmeier, președintele Germaniei, care a […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) anunță că a strâns peste 200.000 de semnături pentru Călin […]
“De ani de zile ați demonstrat o abilitate remarcabilă de a găsi pretexte și de […]
Petrișor Peiu, senator AUR, atrage atenția asupra unei realități economice care riscă să aibă efecte […]
Deputatul AUR Gianina Șerban, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, a avut vineri, 21 februarie 2025, o […]