Adresată: Domnului Alexandru RAFILA, ministru al Sănătății
Domnului Marcel-Ioan BOLOȘ, ministru al Finanțelor
Domnului Romică Andrei BACIU, președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate
De către: Deputat Boris VOLOSATÎI, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării
Circumscripția: nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara graniţelor ţării
Obiectul întrebării: Sumele de la bugetul de stat utilizate pentru decontarea serviciilor și investigațiilor medicale prevăzute în cadrul Planului național de prevenire și combatere a cancerului. Fondul de inovație în sănătate.
Stimați domni miniștri,
Planul național de prevenire și combatere a cancerului în România se implementează pentru perioada 2023-2030 și reprezintă principalul document de politică publică ce fundamentează măsurile de prevenire și combatere a cancerului la nivel național.
Potrivit legii, Ministerul Sănătății, în calitate de autoritate centrală în domeniul sănătății publice, este responsabil de planificarea, inițierea, coordonarea, monitorizarea și evaluarea tuturor măsurilor necesare pentru prevenirea și combaterea cancerului. Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Ministerul Finanțelor sunt responsabili de îndeplinirea măsurilor cuprinse în Planul național de prevenire și combatere a cancerului în România.
Planul național de prevenire și combatere a cancerului în România se finanțează în principal de către Ministerul Sănătății de la bugetul de stat. Suma aprobată anual pentru finanțarea planului național reprezintă cel puțin 20% din totalul fondurilor aprobate pentru desfășurarea programelor de sănătate la nivel național de către Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Fondurile pentru decontarea serviciilor și investigațiilor medicale prevăzute în cadrul Planului național de prevenire și combatere a cancerului în România se stabilesc și se alocă de la bugetul de stat distinct de cele pentru sistemul de asigurări sociale de sănătate ori pentru alte programe naționale curative sau de prevenție. Ministerul Finanțelor creează și finanțează un fond de inovație în sănătate, finanțat de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sănătății.
Având în vedere cele prezentate mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:
1.Sumele de la bugetul de stat, defalcate pe fiecare lună a anului 2023, utilizate pentru decontarea serviciilor și investigațiilor medicale prevăzute în cadrul Planului național de prevenire și combatere a cancerului. Vă rugăm să precizați cât reprezintă procentual aceste sume raportat la totalul fondurilor aprobate pentru desfășurarea programelor de sănătate la nivel național de către Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate în anul curent 2023.
2.Dacă Ministerul Finanțelor a creat și finanțează un fond de inovație în sănătate, finanțat de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sănătății pentru asigurarea finanțării acțiunilor prevăzute de Planul național de prevenire și combatere a cancerului în România. Vă rugăm să precizați mărimea financiară a acestui fond de inovație în sănătate.
Nu există răspunsuri