Boris Volosatăi – întrebare către Guvernul României/M.A.E./Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse – Readucerea din Israel în România a cetățeanului român minor Ben Greenberg, de etnie română și de confesiune creștin-ortodoxă

Adresată: Domnului Ion-Marcel CIOLACU, prim-ministru al Gruvernului României

                 Doamnei Luminița-Teodora ODOBESCU, ministru al Afacerilor Externe

                 Doamnei Natalia-Elena INTOTERO, ministru al Familiei, Tineretului și Egalității de șanse

De către: Deputat Boris VOLOSATÎI, ales în circumscripția nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara graniţelor ţării

Obiectul întrebării: Readucerea din Israel în România a cetățeanului român minor Ben Greenberg, de etnie română și de confesiune creștin-ortodoxă.

Stimate domnule prim-ministru,

Stimate doamnelor miniștri,

Folosesc prilejul pentru a vă adresa respectuos rugămintea stăruitoare pentru readucerea din Israel în România a cetățeanului român minor Ben Greenberg, în vârstă de 13 ani.

Acest copil este cetățean român născut în București, de etnie română și de religie creștin-ortodoxă.

În prezent Ben Greenberg este ținut în centrul privat ”Megadim” din localitatea Migdal HaEmek (strada Hatabor nr. 1), aflat sub supravegherea Ministerului Bunăstării și Serviciilor Sociale din Israel. Nu cunoaștem dacă drepturile naționale, lingvistice și religioase ale cetățeanului român minor Ben Greenberg, de confesiune creștin-ortodoxă, sunt sau nu respectate în cadrul acestui centru, după cum nu cunoaștem dacă el a fost vizitat sau nu de către reprezentanții diplomatici și/sau consulari ai României în Israel. Există însă suspiciunea rezonabilă că acest copil minor nu primește instruire și educație în limba lui maternă și că nu se bucură de asistență religioasă în libertate.

Cazul copilului român Ben Greenberg ne-a fost adus la cunoștință ca urmare a întreprinderii altor demersuri parlamentare referitoare la oportunitatea revenirii sale în familia din țara sa natală, România, mai ales în contextul prezentei stări de război din Israel. Am fost cu toții familiarizați asupra acestei cumplite stări de război în ședința închisă a Camerelor reunite ale Parlamentului României din 22 noiembrie 2023.

Cetățeanul român minor Ben Greenberg și-a exprimat dorința explicită de a se întoarce în România, întrucât îi este frică de război! Prezenta solicitare, similară cu solicitările altor parlamentari români, are la bază apărarea drepturilor fundamentale ale omului în baza considerentelor de drept consfințite de Constituția României, convențiile internaționale la care România și Israelul sunt parte, precum și de normele de drept internațional aplicabile în situații de război, după cum urmează: Convenția ONU privind Drepturile Copilului, Convenția de la Geneva IV privitoare la protecția persoanelor civile în timp de război și Declarația privind protejarea femeilor și copiilor în situații de urgență și în conflicte armate.

Din informațiile de care dispunem, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse, precum și Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului din România au analizat cazul cetățeanului român Ben Greenberg și au ajuns la concluzia că aflarea minorului în cadrul familiei sale din România este cea mai bună soluție juridică și morală pentru copil și corespunde interesului său superior.

Menționăm că situația prezentă provoacă o mare suferință copilului  și exprimăm convingerea că toate autoritățile relevante din România și Israel vor conlucra pentru a evita traumele războiului, atât de ordin fizic cât și psihic, ce îl pot afecta pe minorul român Ben Greenberg pentru tot restul vieții sale.

În această situație, facem apel către dumneavoastră personal, precum și către autoritățile/instituțiile pe care le reprezentați, pentru a facilita revenirea deîndată în România a cetățeanului român minor Ben Greenberg, având speranța că veți trata această problemă umanitară urgentă cu celeritatea cuvenită.

Având în vedere cele prezentate mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți un răspuns coordonat interinstituțional privind:

Deciziile adoptate, măsurile și acțiunile concrete întreprinse de Guvernul României și cele două ministere interpelate, precum și de misiunea diplomatică și oficiile consulare ale României în Israel, în relația bilaterală cu Israelul sau/și în organismele internaționale, în vederea revenirii deîndată în România a cetățeanului român minor Ben Greenberg.

În eventualitatea că asemenea decizii au fost adoptate și că asemenea măsuri și acțiuni concrete au fost întreprinse, vă rugăm să ne comunicați care a fost de fiecare dată reacția părții israeliene și rezultatul discuțiilor/negocierilor.

Cum sunt respectate drepturile lingvistice, naționale și religioase ale cetățeanului român minor Ben Greenberg, de confesiune creștin-ortodoxă, în cadrul centrului privat ”Megadim” din localitatea Migdal HaEmek. În acest sens vă rugăm să precizați dacă acestui român minor îi este permis accesul la manuale și cărți în limba română, inclusiv cărți de rugăciune în limba română și altă literatură religioasă, dacă i s-a permis sau nu să aibă în încăpere icoane ortodoxe, dacă poate frecventa slujbele religioase creștin-ortodoxe în limba română, și dacă beneficiază de instruire din partea unui sau unor profesori români sau de limbă română.

Dacă cetățeanul român minor Ben Greenberg, de etnie română și de confesiune creștin-ortodoxă, a fost sau nu vizitat de către reprezentanții diplomatici sau consulari ai României în Israel. În eventualitatea unui răspuns afirmativ la acest punct al întrebării parlamentare, vă rugăm să indicați data fiecărei dintre vizite, durata acestora și rezultatul lor.

Dacă cetățeanul român minor Ben Greenberg a fost vizitat de reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române în Israel (Așezământul Patriarhiei Române la Ierusalim, așezămintele ortodoxe române de la Iordan și Ierihon). În eventualitatea unui răspuns afirmativ la acest punct al întrebării parlamentare, vă rugăm să indicați data fiecăreia dintre vizite, durata acestora și rezultatul lor.

În ce orizont de timp considerați că cetățeanul român minor Ben Greenberg ar putea reveni în România, în familia sa din țară.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR a luat act de protestele românilor în privința amplasării statuii Hidra a sculptorului contemporan Costin Ioniță în fața grupului statuar al Voievozilor Români, lucrare de artă de for public, din perioada interbelică, șapte dintre statui fiind incluse în lista monumentelor istorice. Întrebarea legitimă este cine […]
Demiterea șefului APIA, Ionuț Lupu, după doar două luni de mandat, pe motiv că ar fi blocat banii pentru fermieri nu este altceva decât o mascaradă făcută de ministrul PSD al agriculturii, Florin Barbu, nimeni altul decât marioneta lui Paul Stănescu, doar pentru a ascunde adevăratul […]
Alături de activistul Tiberiu Boșutar, dăm startul celui mai important proiect inițiat împotriva mafiei pădurilor. AUR înființează Departamentul „Legea Codrului de AUR”, prin care vrem să aducem investigații de proporții despre jaful făcut asupra resurselor țării de șmecheri protejați la nivel local chiar de cei care […]
Alianța pentru Unirea Românilor îi îndeamnă pe românii patrioți, indiferent de culoarea politică, să se alieze la alegerile locale împotriva reprezentanților PNL-PSD, care țin România în subdezvoltare de mai bine de 30 de ani. „Având în vedere graba guvernării de a face alegeri comasate, ne schimbăm […]
Adresată: Domnului Tudorel ANDREI, Președinte al Institutului Național de StatisticăDe către: Deputat Boris VOLOSATÎI, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țăriiCircumscripția: nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara graniţelor ţăriiObiectul întrebării: Datele recensămintelor generale ale populației României privind […]
Către: Domnul Ion-Marcel CIOLACU, Prim-ministrul RomânieiDe la:Dan TANASĂ, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureş Subiectul întrebării: Renovarea Palatului Victoria Stimate domnule Prim-ministru, Având în vedere anunțul recent al Premierului Marcel Ciolacu privind planurile de reabilitare a Palatului Victoria, finanțate cu fonduri europene, exprimăm preocupare specială asupra […]