Boris Volosatăi – întrebare către Guvernul României/M.A.E./Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse – Readucerea din Israel în România a cetățeanului român minor Ben Greenberg, de etnie română și de confesiune creștin-ortodoxă

Adresată: Domnului Ion-Marcel CIOLACU, prim-ministru al Gruvernului României

                 Doamnei Luminița-Teodora ODOBESCU, ministru al Afacerilor Externe

                 Doamnei Natalia-Elena INTOTERO, ministru al Familiei, Tineretului și Egalității de șanse

De către: Deputat Boris VOLOSATÎI, ales în circumscripția nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara graniţelor ţării

Obiectul întrebării: Readucerea din Israel în România a cetățeanului român minor Ben Greenberg, de etnie română și de confesiune creștin-ortodoxă.

Stimate domnule prim-ministru,

Stimate doamnelor miniștri,

Folosesc prilejul pentru a vă adresa respectuos rugămintea stăruitoare pentru readucerea din Israel în România a cetățeanului român minor Ben Greenberg, în vârstă de 13 ani.

Acest copil este cetățean român născut în București, de etnie română și de religie creștin-ortodoxă.

În prezent Ben Greenberg este ținut în centrul privat ”Megadim” din localitatea Migdal HaEmek (strada Hatabor nr. 1), aflat sub supravegherea Ministerului Bunăstării și Serviciilor Sociale din Israel. Nu cunoaștem dacă drepturile naționale, lingvistice și religioase ale cetățeanului român minor Ben Greenberg, de confesiune creștin-ortodoxă, sunt sau nu respectate în cadrul acestui centru, după cum nu cunoaștem dacă el a fost vizitat sau nu de către reprezentanții diplomatici și/sau consulari ai României în Israel. Există însă suspiciunea rezonabilă că acest copil minor nu primește instruire și educație în limba lui maternă și că nu se bucură de asistență religioasă în libertate.

Cazul copilului român Ben Greenberg ne-a fost adus la cunoștință ca urmare a întreprinderii altor demersuri parlamentare referitoare la oportunitatea revenirii sale în familia din țara sa natală, România, mai ales în contextul prezentei stări de război din Israel. Am fost cu toții familiarizați asupra acestei cumplite stări de război în ședința închisă a Camerelor reunite ale Parlamentului României din 22 noiembrie 2023.

Cetățeanul român minor Ben Greenberg și-a exprimat dorința explicită de a se întoarce în România, întrucât îi este frică de război! Prezenta solicitare, similară cu solicitările altor parlamentari români, are la bază apărarea drepturilor fundamentale ale omului în baza considerentelor de drept consfințite de Constituția României, convențiile internaționale la care România și Israelul sunt parte, precum și de normele de drept internațional aplicabile în situații de război, după cum urmează: Convenția ONU privind Drepturile Copilului, Convenția de la Geneva IV privitoare la protecția persoanelor civile în timp de război și Declarația privind protejarea femeilor și copiilor în situații de urgență și în conflicte armate.

Din informațiile de care dispunem, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse, precum și Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului din România au analizat cazul cetățeanului român Ben Greenberg și au ajuns la concluzia că aflarea minorului în cadrul familiei sale din România este cea mai bună soluție juridică și morală pentru copil și corespunde interesului său superior.

Menționăm că situația prezentă provoacă o mare suferință copilului  și exprimăm convingerea că toate autoritățile relevante din România și Israel vor conlucra pentru a evita traumele războiului, atât de ordin fizic cât și psihic, ce îl pot afecta pe minorul român Ben Greenberg pentru tot restul vieții sale.

În această situație, facem apel către dumneavoastră personal, precum și către autoritățile/instituțiile pe care le reprezentați, pentru a facilita revenirea deîndată în România a cetățeanului român minor Ben Greenberg, având speranța că veți trata această problemă umanitară urgentă cu celeritatea cuvenită.

Având în vedere cele prezentate mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți un răspuns coordonat interinstituțional privind:

Deciziile adoptate, măsurile și acțiunile concrete întreprinse de Guvernul României și cele două ministere interpelate, precum și de misiunea diplomatică și oficiile consulare ale României în Israel, în relația bilaterală cu Israelul sau/și în organismele internaționale, în vederea revenirii deîndată în România a cetățeanului român minor Ben Greenberg.

În eventualitatea că asemenea decizii au fost adoptate și că asemenea măsuri și acțiuni concrete au fost întreprinse, vă rugăm să ne comunicați care a fost de fiecare dată reacția părții israeliene și rezultatul discuțiilor/negocierilor.

Cum sunt respectate drepturile lingvistice, naționale și religioase ale cetățeanului român minor Ben Greenberg, de confesiune creștin-ortodoxă, în cadrul centrului privat ”Megadim” din localitatea Migdal HaEmek. În acest sens vă rugăm să precizați dacă acestui român minor îi este permis accesul la manuale și cărți în limba română, inclusiv cărți de rugăciune în limba română și altă literatură religioasă, dacă i s-a permis sau nu să aibă în încăpere icoane ortodoxe, dacă poate frecventa slujbele religioase creștin-ortodoxe în limba română, și dacă beneficiază de instruire din partea unui sau unor profesori români sau de limbă română.

Dacă cetățeanul român minor Ben Greenberg, de etnie română și de confesiune creștin-ortodoxă, a fost sau nu vizitat de către reprezentanții diplomatici sau consulari ai României în Israel. În eventualitatea unui răspuns afirmativ la acest punct al întrebării parlamentare, vă rugăm să indicați data fiecărei dintre vizite, durata acestora și rezultatul lor.

Dacă cetățeanul român minor Ben Greenberg a fost vizitat de reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române în Israel (Așezământul Patriarhiei Române la Ierusalim, așezămintele ortodoxe române de la Iordan și Ierihon). În eventualitatea unui răspuns afirmativ la acest punct al întrebării parlamentare, vă rugăm să indicați data fiecăreia dintre vizite, durata acestora și rezultatul lor.

În ce orizont de timp considerați că cetățeanul român minor Ben Greenberg ar putea reveni în România, în familia sa din țară.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, a declarat astăzi, la Bruxelles, că au trecut trei zile de la închiderea urnelor și, totuși, președintele AEP Toni Greblă refuză să explice de ce nu se anunță rezultatele finale. „Încercăm să înțelegem cum e posibil ca […]
Adrian Axinia, deputat AUR, a atras atenția, în cadrul unei declarații susținută la Bruxelles, asupra numărului uriaș de voturi declarate nule atât la alegerile europarlamentare, cât și la cele locale. „România este un stat capturat, iar puterea politică de la București, efectiv, a asasinat democrația. Spun […]
Prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, susține că democrația este pusă sub semnul întrebării, în contextul în care 5% din voturile românilor exprimare la alegerile europarlamentare au fost anulate. „Într-un stat condus de hoți, nu se putea altfel decât ca aceste alegeri să fie fraudate, pornind de la […]
AUR a reușit la alegerile din 9 iunie un scor istoric. După doar 4 ani de la înființare, AUR este a doua forță politică a României după alianța comasaților. Am reușit ca în 4 ani de zile aproape să ne triplăm numărul de voturi obținute, de […]
Au trecut mai bine de 15 ore de când s-au închis urnele, iar Biroul Electoral Central refuză să publice rezultate parțiale oficiale. Între timp, sunt răspândite date neverificate, care induc intenționat lumea în eroare. Pe site-uri specializate sunt încărcate procese verbale neverificate, fără să se fi […]
Georgiana Teodorescu, candidat AUR, a prezentat duminică, 9 iunie, în cadrul unei conferințe de presă, susținută la sediul din Alianței pentru Unirea Românilor, noi informații privitoare la fraudele electorale care se află astăzi în desfășurare. ”Prima și cea mai gravă despre care am aflat recent și […]