Boris Volosatîi – întrebare către Guvernului României/ M.A.E. – Cvadrilaterala Grupul de la Craiova. Invitarea Republicii Moldova de a se alătura acestei inițiative regionale.

Adresată:  Domnului Ion-Marcel CIOLACU, prim-ministru al Guvernului României

                   Doamnei Luminița-Teodora ODOBESCU, ministru al Afacerilor Externe

De către: Deputat Boris VOLOSATÎI, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării

Circumscripția: nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara graniţelor ţării

Obiectul întrebării: Cvadrilaterala Grupul de la Craiova. Invitarea Republicii Moldova de a se alătura acestei inițiative regionale.

Stimate domnule prim-ministru,

Stimată doamnă ministru,  

La 24 aprilie 2015, la Craiova, România, cu ocazia reuniunii șefilor de guvern ai României, Bulgariei și Serbiei a fost înființată o alianță regională pe modelul Grupului de la Vișegrad, urmărind atât cooperarea trilaterală pe plan energetic, economic și de transport, cât și promovarea integrării Serbiei în Uniunea Europeană. Organizația a primit denumirea de Grupul de la Craiova (Grupul C4).

În octombrie 2017, cu ocazia reuniunii care s-a ținut la Varna, Bulgaria, Grupului de la Craiova i s-a alăturat și Grecia.

În cadrul Grupului C4 România este statul cu cea mai mare suprafață teritorială și talie demografică, având totodată și cel mai mare Produs Intern Brut.

Obiectivele Grupului C4 mai cuprind, între altele, consolidarea rețelelor de telecomunicații în zonele de frontieră ale țărilor participante și construirea unei autostrăzi care să facă legătura între București, Sofia și Belgrad.

Cooperarea regională este o constantă a politicii externe a României, prin care se valorifică posibilităţile de dezvoltare oferite de poziţia geostrategică a statului român şi se acordă sprijin statelor din vecinătate în parcurgerea etapelor de integrare europeană şi euro-atlantică.

România dezvoltă cu Republica Moldova o relație specială și privilegiată, determinată de comuniunea istorică, culturală, lingvistică și spirituală. Intensificarea legăturilor cu Republica Moldova şi sprijinirea aspiraţiilor europene ale acesteia reprezintă priorităţi speciale ale politicii externe a României.

În anul 2023 Uniunea Europeană a deschis negocierile de aderare cu Republica Moldova.

Având în vedere cele arătate mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:

Câte dintre obiectivele pe care și le-a propus Grupul C4 au fost realizate până în prezent și care anume.

Când și unde va avea loc următoarea reuniune a Grupului C4.

Dacă România ia în considerare posibilitatea de a propune și invita oficial Republica Moldova, stat candidat la aderarea la UE, să se alăture Grupului C4 cu ocazia următoarei reuniuni a Grupului.

În cazul unui răspuns afirmativ la punctul precedent al întrebării parlamentare, ce demersuri va întreprinde România pe planul consultărilor cu celelalte state participante la Grupul C4.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

“Polemică mare ieri pe internet, după ce un lector al universității București, bărbat, a venit la muncă îmbrăcat în haine de femeie. Românii au reacționat așa cum ar fi reacționat oricare alt om normal la cap, exprimându-și dezgustul si nedumerirea in privința acestui cadru didactic. Dar […]
„Un nou caz revoltător de abuz și neglijență a ieșit la lumină în județul Neamț, dezvăluind condițiile inumane din Centrul de Abilitare și Reabilitare „Casa Colibri” din Războieni. Saltele și haine murdare, fecale pe pereți și mâncare neadecvată sunt doar câteva dintre neregulile descoperite recent. Această […]
După ore îndelungate de discuții cu reprezentanții autorităților locale britanice, la care au luat parte și parlamentarii AUR Antonio Andrușceac și Gheorghe Adrian Cătană, copiii familiei de români care au fost luați din sânul familiei se întorc acasă. Antonio Andrușceac este deputat, dar și specialist în […]
Prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, a criticat soluția propusă de ministrul agriculturii, Florin Barbu, prin care ministerul să intervină cu un mecanism prin care să le fie amânate ratele la bănci o anumită perioadă fermierilor. Marius Lulea consideră că, prin această măsură, datoria fermierilor va crește, subliniind […]
George Simion, candidatul AUR pentru funcția de Președinte al României, a inaugurat luni, 22 iulie, sediul de campanie pentru alegerile de la finalul anului la Magazinul București în prezența a sute de persoane. Oamenii prezenți la evenimentul de deschidere a sediului au semnat contractul de înscriere […]
România se confruntă cu una dintre cele mai severe secete din istoria recentă, fiind cea mai afectată țară din Uniunea Europeană. Din cauza secetei extreme, UE riscă să piardă 800.000 de tone de porumb, jumătate din această cantitate fiind din România. Mai mult, recoltele fermierilor noștri […]