Boris Volosatîi – întrebare către Guvernului României/ M.A.E. – Cvadrilaterala Grupul de la Craiova. Invitarea Republicii Moldova de a se alătura acestei inițiative regionale.

Adresată:  Domnului Ion-Marcel CIOLACU, prim-ministru al Guvernului României

                   Doamnei Luminița-Teodora ODOBESCU, ministru al Afacerilor Externe

De către: Deputat Boris VOLOSATÎI, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării

Circumscripția: nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara graniţelor ţării

Obiectul întrebării: Cvadrilaterala Grupul de la Craiova. Invitarea Republicii Moldova de a se alătura acestei inițiative regionale.

Stimate domnule prim-ministru,

Stimată doamnă ministru,  

La 24 aprilie 2015, la Craiova, România, cu ocazia reuniunii șefilor de guvern ai României, Bulgariei și Serbiei a fost înființată o alianță regională pe modelul Grupului de la Vișegrad, urmărind atât cooperarea trilaterală pe plan energetic, economic și de transport, cât și promovarea integrării Serbiei în Uniunea Europeană. Organizația a primit denumirea de Grupul de la Craiova (Grupul C4).

În octombrie 2017, cu ocazia reuniunii care s-a ținut la Varna, Bulgaria, Grupului de la Craiova i s-a alăturat și Grecia.

În cadrul Grupului C4 România este statul cu cea mai mare suprafață teritorială și talie demografică, având totodată și cel mai mare Produs Intern Brut.

Obiectivele Grupului C4 mai cuprind, între altele, consolidarea rețelelor de telecomunicații în zonele de frontieră ale țărilor participante și construirea unei autostrăzi care să facă legătura între București, Sofia și Belgrad.

Cooperarea regională este o constantă a politicii externe a României, prin care se valorifică posibilităţile de dezvoltare oferite de poziţia geostrategică a statului român şi se acordă sprijin statelor din vecinătate în parcurgerea etapelor de integrare europeană şi euro-atlantică.

România dezvoltă cu Republica Moldova o relație specială și privilegiată, determinată de comuniunea istorică, culturală, lingvistică și spirituală. Intensificarea legăturilor cu Republica Moldova şi sprijinirea aspiraţiilor europene ale acesteia reprezintă priorităţi speciale ale politicii externe a României.

În anul 2023 Uniunea Europeană a deschis negocierile de aderare cu Republica Moldova.

Având în vedere cele arătate mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:

Câte dintre obiectivele pe care și le-a propus Grupul C4 au fost realizate până în prezent și care anume.

Când și unde va avea loc următoarea reuniune a Grupului C4.

Dacă România ia în considerare posibilitatea de a propune și invita oficial Republica Moldova, stat candidat la aderarea la UE, să se alăture Grupului C4 cu ocazia următoarei reuniuni a Grupului.

În cazul unui răspuns afirmativ la punctul precedent al întrebării parlamentare, ce demersuri va întreprinde România pe planul consultărilor cu celelalte state participante la Grupul C4.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Jocul de „adio, dar rămân cu tine” al lui Nicolae Ciucă nu convinge pe nimeni. PSD și PNL își continuă blatul în spatele ușilor închise. Dacă Nicolae Ciucă și PNL sunt cu adevărat revoltați de decizia Curții Constituționale, de ceea ce se întâmplă cu drepturile românilor, […]
“În prag de alegeri, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu mimează un divorț penibil, un gest disperat prin care nu vor decât să își păcălească electoratul pentru a fi votați din nou. Iar istoria se repetă! Ne amintim cum în 2020, aceiași liberali, în frunte cu tătucul […]
Petrișor Peiu, propunerea AUR pentru Ministerul Economiei Naționale, explică de ce nu ar fi bine ca MVM să cumpere E.ON România și prezintă soluția prin care această compania să rămână a românilor. ”Zilele acestea, întreaga Românie este înspăimântată de următoarea știre. Compania maghiară MVM ar urma […]
Președintele AUR, George Simion, a prezentat sâmbătă, 5 octombrie, în județul Vaslui, planul de măsuri pentru domeniul agricol. Evenimentul a avut loc la ferma pomicolă și vegetală „Agro Oliver Trans” din comuna Poienești. George Simion a spus că AUR este 100% alături de agricultorii români care […]
Europarlamentarul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, atrage atenția asupra faptului că România plătește prețuri de 4-5 ori mai mari pentru energia electrică importată din vestul Europei. ”Motivul este șocant: Austria și Slovacia NU au capacitate de interconectare cu statele din Est! Cine […]
Petrișor Peiu, propunerea AUR pentru Ministerul Economiei Naționale, atrage atenția asupra celor 100 de miliarde de euro, din fonduri europene, promise de către guvernarea PNL-USR și apoi de cea PNL-PSD. ”Ei bine, cele 100 de miliarde erau de fapt aproape 85 de miliarde, din care peste […]