Boris Volosatîi – întrebare către Guvernului României/ M.A.E. – Cvadrilaterala Grupul de la Craiova. Invitarea Republicii Moldova de a se alătura acestei inițiative regionale.

Adresată:  Domnului Ion-Marcel CIOLACU, prim-ministru al Guvernului României

                   Doamnei Luminița-Teodora ODOBESCU, ministru al Afacerilor Externe

De către: Deputat Boris VOLOSATÎI, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării

Circumscripția: nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara graniţelor ţării

Obiectul întrebării: Cvadrilaterala Grupul de la Craiova. Invitarea Republicii Moldova de a se alătura acestei inițiative regionale.

Stimate domnule prim-ministru,

Stimată doamnă ministru,  

La 24 aprilie 2015, la Craiova, România, cu ocazia reuniunii șefilor de guvern ai României, Bulgariei și Serbiei a fost înființată o alianță regională pe modelul Grupului de la Vișegrad, urmărind atât cooperarea trilaterală pe plan energetic, economic și de transport, cât și promovarea integrării Serbiei în Uniunea Europeană. Organizația a primit denumirea de Grupul de la Craiova (Grupul C4).

În octombrie 2017, cu ocazia reuniunii care s-a ținut la Varna, Bulgaria, Grupului de la Craiova i s-a alăturat și Grecia.

În cadrul Grupului C4 România este statul cu cea mai mare suprafață teritorială și talie demografică, având totodată și cel mai mare Produs Intern Brut.

Obiectivele Grupului C4 mai cuprind, între altele, consolidarea rețelelor de telecomunicații în zonele de frontieră ale țărilor participante și construirea unei autostrăzi care să facă legătura între București, Sofia și Belgrad.

Cooperarea regională este o constantă a politicii externe a României, prin care se valorifică posibilităţile de dezvoltare oferite de poziţia geostrategică a statului român şi se acordă sprijin statelor din vecinătate în parcurgerea etapelor de integrare europeană şi euro-atlantică.

România dezvoltă cu Republica Moldova o relație specială și privilegiată, determinată de comuniunea istorică, culturală, lingvistică și spirituală. Intensificarea legăturilor cu Republica Moldova şi sprijinirea aspiraţiilor europene ale acesteia reprezintă priorităţi speciale ale politicii externe a României.

În anul 2023 Uniunea Europeană a deschis negocierile de aderare cu Republica Moldova.

Având în vedere cele arătate mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:

Câte dintre obiectivele pe care și le-a propus Grupul C4 au fost realizate până în prezent și care anume.

Când și unde va avea loc următoarea reuniune a Grupului C4.

Dacă România ia în considerare posibilitatea de a propune și invita oficial Republica Moldova, stat candidat la aderarea la UE, să se alăture Grupului C4 cu ocazia următoarei reuniuni a Grupului.

În cazul unui răspuns afirmativ la punctul precedent al întrebării parlamentare, ce demersuri va întreprinde România pe planul consultărilor cu celelalte state participante la Grupul C4.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Stadionul Cotroceni Muzeului Risipirii Banului Public
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria București, a prezentat un nou exponat din cadrul Muzeului Risipirii Banului Public: stadionul Cotroceni, evaluat la zeci de milioane de euro și abandonat de 15 ani. La inaugurare au participat Lidia Vadim Tudor, candidatul AUR pentru Primăria Sectorului 5, Monica […]
Senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Naţional de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, anunță Conferința “Make Europe Great Again” din acest weekend de la Palatul Parlamentului ca fiind cel mai mare si mai important eveniment al mișcării conservatoare organizat până acum în România.   “Institutul Conservator […]
Mihai Enache AUR Primăria capitalei provocare
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, a vorbit, în cadrul unei conferințe de presă, despre noii candidați ai Coaliției PSD-PNL pentru postul de primar al Bucureștiului. Acesta a subliniat că acum, în loc de un candidat pierzător Coaliția are doi candidați pierzători și a detaliat: […]
Claudiu Târziu președintele CNC al AUR
Senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, a vorbit, în cadrul conferinței de presă a AUR de marți, 23 aprilie, despre evenimentul M.E.G.A., cel mai mare eveniment conservator desfășurat vreodată pe pământ românesc. ”Partidul AUR prin Institutul pentru Studii Politice […]
Deputatul AUR Adrian Axinia atrage atenția că România s-ar putea confrunta în acest an cu o situație economică fără precedent, din cauza măsurilor luate de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. „Este o nebunie ce vedem în momentul de față. Practic, cu banii împrumutați, Guvernul încearcă să creeze […]
Adresată: Domnului Mircea FECHET, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Andrei HANGAN Circumscripţia electorală: nr. 9 Brăila Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 23.04.2024 Obiectul întrebării: Provocările în aplicarea Planului Național pentru stoparea traficului de deșeuri din lipsa de personal Stimate domnule […]