Adresată: Domnului Nicolae-Ionel CIUCĂ, prim-ministru al Guvernului României
De către: Deputat Boris VOLOSATÎI, ales în circumscripția nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara graniţelor ţării, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării
Data: 07/10/2022
Obiectul întrebării: Semnarea unui Acord privind exportul de gaze naturale din România către Republica Moldova, prin gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău.
Stimate domnule prim-ministru,
Republica Moldova este dependentă sută la sută de importurile de gaze naturale din Federația Rusă. În contextul actualului război ruso-ucrainean riscul ca populația dintre Prut și Nistru să rămână fără gaze naturale este unul real.
Astăzi, 06 octombrie 2022, Andrei Spînu, viceprim-ministru și ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de la Chișinău, referindu-se la posibilitatea ca România să exporte gaze naturale în Republica Moldova, a declarat public:
- ”Interesul Republicii Moldova este să semneze un acord pe termen lung cu România privind livrarea gazelor naturale ceea ce ar rezolva problema nu doar pentru această iarnă. Ar fi un colac de salvare pentru mulți ani înainte. Am discutat de foarte multe ori. Deci, mingea este pe terenul Guvernului de la București, așteptăm un răspuns și suntem gata să mergem înainte. Nu avem alternativă”;
- ”Asta ar rezolva problema nu doar pentru această iarnă, dar ar fi un colac de salvare pentru Moldova pentru mulți, mulți ani înainte și practic ar rupe ultimul element de legătură care ne ține acum de Federația Rusă. Respectiv, noi suntem gata să semnăm acest contract, în orice moment când este un răspuns din partea colegilor din România. Am discutat acest subiect de foarte multe ori și înțelegem că mingea este pe terenul Guvernului din România, așteptăm un răspuns și imediat suntem gata să mergem înainte. Sigur, din moment ce avem un semnal de la București, zburăm să semnăm contractul”.
- ”Probabil sunt și în România anumite probleme cu aprovizionarea cu gaze. Însă, noi considerăm că necesarul pentru Moldova este sub 5 la sută din ceea ce produce România. Ar fi o salvare pentru mulți ani înainte pentru țara noastră. Noi ne-am arătat interesați pentru orice volum în această iarnă. Chiar și 150 mln de metri cubi de gaze pentru toată iarna, nu neapărat pe lună sau doar 2 mln pe zi sau 1 mln pe zi. Deci, noi căutăm orice alternativă. În momentul în care avem și pentru cantități mai mici, noi suntem gata să semnăm. Dacă vor fi cantități mai mari, foarte bine”.
Având în vedere cele expuse mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:
- Dacă Guvernul României se află în discuții cu partenerii de la Chișinău în vederea semnării unui Acord privind livrarea de gaze naturale din România către Republica Moldova. În cazul unui răspuns afirmativ, vă rugăm să specificați care este stadiul acestor discuții și pentru când este preconizată semnarea Acordului.
- Care este capacitatea tehnică de livrare a gazelor naturale din România către Republica Moldova prin gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău, administrat de o firmă cu capital românesc și care, deși este funcțional, nu a este utilizat în prezent.
- Data la care ar putea începe livrarea de gaze naturale din România către Republica Moldova.
Nu există răspunsuri