Boris Volosatîi – întrebare către Guvernul României – Neonorarea angajamentelor Republicii Moldova privind transmiterea cu titlu gratuit a unui imobil către Mitropolia Basarabiei (Patriarhia Română), pentru a-i servi acesteia ca sediu, în locul sediului ei spoliat de stat.

Adresată:  Domnului Ion-Marcel CIOLACU, prim-ministrul Guvernului României

De către: Deputat Boris VOLOSATÎI, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării

Circumscripția: nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara graniţelor ţării

Obiectul întrebării: Neonorarea angajamentelor Republicii Moldova privind transmiterea cu titlu gratuit a unui imobil către Mitropolia Basarabiei (Patriarhia Română), pentru a-i servi acesteia ca sediu, în locul sediului ei spoliat de stat.

Stimate domnule prim-ministru,

Autoritățile Republicii Moldova, care beneficiază în mod repetat de sprijin financiar nerambursabil acordat de către statul român, s-au angajat public să-i aplice Mitropoliei Basarabiei (Patriarhia Română) un tratament egal cu structura bisericească moscovită de ocupație. Printre angajamentele asumate a fost și transmiterea cu titlu gratuit către Mitropolia Basarabiei a unui imobil care i-a aparținut acesteia înainte de ocupația sovietică și care în prezent este deținut de statul Republica Moldova ca succesoare locală și în parte a fostei URSS.

Pentru concretizarea acestui angajament, la 6 martie 2023, un grup de deputați în frunte cu președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, enoriaș al structurii locale a Patriarhiei Moscovei, a introdus în circuitul legislativ proiectul de lege nr. 57, intitulat ”cu privire la transmiterea cu titlu gratuit a unui imobil”, având ca obiect transmiterea clădirii fostului Seminar Teologic din Chișinău.

Doamna Maia Sandu, Președinte al Republicii Moldova, s-a referit public la acest angajament și a subliniat că ”relația Republicii Moldova cu România nu poate fi într-un singur sens”.

Constatăm cu îngrijorare că aflându-ne deja în al doilea an de când proiectul de lege nr. 57 din 6 martie 2023 a fost introdus în Parlament, iar procedura de examinare a proiectului este practic blocată.    

Guvernul Republicii Moldova, condus de prim-ministrul Dorin Recean, enoriaș al structurii locale a Patriarhiei Moscovei în Republica Moldova, a omis să prezinte avizul solicitat pe marginea proiectului de lege nr. 57 din 6 martie 2023.

În prezent clădirea vizată de  proiectul de lege nr. 57 din 6 martie 2023 este utilizată PARȚIAL de Biblioteca Națională a Republicii Moldova, cât și de doi agenți economici privați (bunăoară, berăria DRAFT sau Localul IPA XXXI (fostul restaurant Petru I), a se vedea imaginile alăturate).

Precizăm că autoritățile Republicii Moldova i-au atribuit anterior, cu titlu gratuit, structurii locale a Bisericii Ortodoxe Ruse (Patriarhia Moscovei) un teren și o clădire impunătoare din patrimoniul de stat, situate în strada București nr. 119 din Chișinău, pentru a-i servi drept sediu mitropolitan acestei structuri care a apărut juridic, pentru prima oară, în anul 1993.

Mitropolia Basarabiei nu dispune de un sediu adecvat, întrucât sediul ei, cu tot cu terenul pe care se afla, a fost confiscat abuziv de către regimul sovietic ocupant în 1940, iar în locul acelui sediu a fost construită actuala clădire a Guvernului Republicii Moldova.

Considerăm că, din păcate, autoritățile de la Chișinău, orientate geospiritul către Moscova, au făcut la București promisiuni false privind transmiterea unei clădiri către Mitropolia Basarabiei și nu se grăbesc să facă un gest minim de bunăvoință în raport cu România și Biserica Ortodoxă Română.

Având în vedere cele expuse mai sus, vă rog respectuos să ne transmiteți:

1.Dacă Guvernul României și dumneavoastră personal ați urmărit în ultimul an modul în care autoritățile de la Chișinău s-a achitat sau nu de angajamentul lor privind transmiterea către Mitropolia Basarabiei a unei clădiri, așa cum prevede proiectului de lege nr. 57 din 6 martie 2023.

2.Dacă Guvernul României, ca susținător al parcursului european al Republicii Moldova, a adus sau nu la cunoștința instituțiilor europene chestiunea de interes major privind necesitatea restituției proprietăților Mitropoliei Basarabiei și ale altor culte religioase confiscate de statul sovietic ocupant și deținute de moștenitorul său legal și parțial, Republica Moldova, membru al Consiliului Europei și, din 2023, candidat oficial la aderare la Uniunea Europeană.

3.Dacă Guvernul României și dumneavoastră personal le veți cere sau nu autorităților de la Chișinău să deblocheze procedura de examinare și adoptare a proiectului de lege nr. 57 din 6 martie 2023 privind transmiterea către Mitropolia Basarabiei a imobilului din strada 31 August 1989 nr. 78 din Chișinău. În cazul în care asemenea cereri au fost deja formulate, vă rugăm să ne faceți cunoscută reacția și poziția autorităților de la Chișinău în această chestiune.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Stadionul Cotroceni Muzeului Risipirii Banului Public
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria București, a prezentat un nou exponat din cadrul Muzeului Risipirii Banului Public: stadionul Cotroceni, evaluat la zeci de milioane de euro și abandonat de 15 ani. La inaugurare au participat Lidia Vadim Tudor, candidatul AUR pentru Primăria Sectorului 5, Monica […]
Senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Naţional de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, anunță Conferința “Make Europe Great Again” din acest weekend de la Palatul Parlamentului ca fiind cel mai mare si mai important eveniment al mișcării conservatoare organizat până acum în România.   “Institutul Conservator […]
Mihai Enache AUR Primăria capitalei provocare
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, a vorbit, în cadrul unei conferințe de presă, despre noii candidați ai Coaliției PSD-PNL pentru postul de primar al Bucureștiului. Acesta a subliniat că acum, în loc de un candidat pierzător Coaliția are doi candidați pierzători și a detaliat: […]
Claudiu Târziu președintele CNC al AUR
Senatorul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, a vorbit, în cadrul conferinței de presă a AUR de marți, 23 aprilie, despre evenimentul M.E.G.A., cel mai mare eveniment conservator desfășurat vreodată pe pământ românesc. ”Partidul AUR prin Institutul pentru Studii Politice […]
Deputatul AUR Adrian Axinia atrage atenția că România s-ar putea confrunta în acest an cu o situație economică fără precedent, din cauza măsurilor luate de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. „Este o nebunie ce vedem în momentul de față. Practic, cu banii împrumutați, Guvernul încearcă să creeze […]
Adresată: Domnului Mircea FECHET, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Andrei HANGAN Circumscripţia electorală: nr. 9 Brăila Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 23.04.2024 Obiectul întrebării: Provocările în aplicarea Planului Național pentru stoparea traficului de deșeuri din lipsa de personal Stimate domnule […]