Boris Volosatîi – întrebare către Guvernul României/ M.A.E. – Promisiunile și angajamentele autorităților de la Chișinău privind soluționarea chestiunii restituirii proprietăților Mitropoliei Basarabiei confiscate abuziv de către fosta URSS și deținute de către succesorul său local – Republica Moldova.

Adresată: Domnului Nicolae-Ionel CIUCĂ, prim-ministru al Guvernului României

                 Domnului Bogdan Lucian AURESCU, ministru al Afacerilor Externe

De către: Deputat Boris VOLOSATÎI, ales în circumscripția nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara graniţelor ţării

Obiectul întrebării: Promisiunile și angajamentele autorităților de la Chișinău privind soluționarea chestiunii restituirii proprietăților Mitropoliei Basarabiei confiscate abuziv de către fosta URSS și deținute de către succesorul său local – Republica Moldova.

Stimate domnule prim-ministru,

Stimate domnule ministru,

Mitropolia Basarabiei, parte inseparabilă a Patriarhiei Române, a fost interzisă în perioada sovietică. Ea a fost reactivată la 14 septembrie 1992 și  înregistrată la 30 iulie 2002, prin ordinul nr. 1651 al Serviciului de Stat pentru Problemele Cultelor de pe lângă Guvernul Republicii Moldova. Înregistrarea Mitropoliei Basarabiei s-a produs sub presiune internațională, urmare a Hotărârii Curții Europene a Drepturilor Omului din 13 decembrie 2001 (definitivă din 27 martie 2002).

Mitropolia Basarabiei a fost și rămâne o victimă a regimului sovietic de ocupaţie, fiind deposedată abuziv de totalitatea bunurilor sale materiale, sacre şi profane. Această deposedare s-a produs prin efectele legislaţiei sovietice, extinse în 1940 şi 1944 asupra Basarabiei, legislație ce stabilea că Bisericile şi părţile lor componente nu sunt persoane juridice şi nu pot deţine proprietăţi. Statul sovietic se declarase prin legislaţie singur proprietar al bunurilor cu caracter religios. În sensul tratatelor internaționale privind succesiunea statelor, Republica Moldova este succesor local și în parte al fostei URSS. Astfel, Republicii Moldova, ca stat post-sovietic, îi revin un șir de obligații în ceea ce privește repararea abuzurilor trecutului din perioada de ocupație.

Mitropolia Basarabiei a întreprins mai multe demersuri oficiale în vederea recuperării patrimoniului său spoliat de statul sovietic și deținut în continuare abuziv de către statul moldovean, ca succesor al celui sovietic. Ultimul demers oficial în acest sens a fost făcut în data de 17 noiembrie 2022, cu ocazia întrevederii Înaltpreasfințitului Petru Păduraru, Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, căreia i s-a transmis un Memoriu. Prin acel Memoriu oficial, Mitropolia Basarabiei a prezentat președintelui Republicii Moldova câteva proiecte de lege care, asumate politic de către oricare dintre subiecții înzestrați cu drept de inițiativă legislativă (președinte, guvern, parlamentari) și adoptate, ar fi fost de natură să ofere o soluție justă, corectă și euroconformă chestiunii privind proprietățile Mitropoliei Basarabiei confiscate abuziv de către URSS și deținute de Republica Moldova.

De asemenea, chestiunea a fost abordată de către Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la 19 ianuarie 2023, cu ocazia primirii vizitei președintelui Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu.

Potrivit informațiilor de care dispunem, până în prezent nici președinția, nici guvernul și nici parlentul Republicii Moldova nu a prezentat Mitropoliei Basarabiei niciun răspuns pe fondul chestiunii și nici nu au adoptat vreo decizie concretă pentru satisfacerea cererilor legitime ale Mitropoliei Basarabiei de restituire a proprietăților ei deținute abuziv de către stat.

Astfel, cadrul legislativ moldovean în materie de culte religiose și cel din domeniul proprietății, cu incidență asupra cultelor religioase, nu a fost modificat sau completat. Nicio inițiativă legislativă în acest sens nu a fost introdusă oficial în circuitul legislativ. Exprimăm opinia că acest fapt constituie în sine un semnal politic cât se poate de clar privind opoziția Republicii Moldova față de restituirea proprietăților Mitropoliei Basarabiei confiscate abuziv de către statul sovietic ocupant și deținute de succesorul său local – Republica Moldova.

Vă adresez această întrebare parlamentară și în calitatea mea de fiu spiritual al Mitropoliei Basarabiei, cu care sunt în contact permanent.

Având în vedere cele prezentate mai sus, vă rugăm respectuos să-mi transmiteți:

  1. 1.   Ce acțiuni și demersuri oficiale au întreprins Guvernul României, respectiv Ministerul Afacerilor Externe, pe dimensiunea bilaterală București-Chișinău și pe dimensiunea relației Uniunii Europene cu Republica Moldova, din 17 noiembrie 2022 până în prezent, în vederea soluționării chestiunii patrimoniului Mitropoliei Basarabiei confiscat abuziv de către fosta URSS și deținut de către Republica Moldova ca stat succesor local și în parte al URSS. Vă rog să precizați dacă demersurile părții române au fost formulate în scris sau doar verbal.
  • Care au fost reacțiile, promisiunile sau angajamentele autorităților Republicii Moldova în legătură cu aceste acțiuni și demersuri oficiale.
  • Dacă eventualele promisiuni și angajamente ale autorităților Republicii Moldova în această chestiune vizează un orizont concret de timp. În cazul unui răspuns afirmativ, care este acest orizont de timp pentru care autoritățile de la Chișinău s-ar fi angajat să soluționeze chestiunea conform principiului dreptății, proclamat constituțional, și de o manieră euroconformă.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR propune măsuri de sprijin pentru antreprenorii Români Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a depus un proiect de lege care prevede că, în cazul construcțiilor cu destinație de producție sau depozitare, contribuabilul poate opta pentru metoda de amortizare accelerată pentru o valoare maximă de 1.000.000 lei […]
Nici săptămâna aceasta persoanele chemate la audieri în cadrul Comisiei de anchetă privind achizițiile din timpul pandemiei nu au dat curs invitațiilor transmise. Primele 7 puncte de pe ordinea de zi a comisiei au fost:  1) audierea domnului Alexandru Rafila, ministrul sănătății, 2) audierea domnului Victor […]
AUR
Federația Maghiară de Fotbal a reușit să iasă din anonimat printr-o știre mincinoasă publicată pe siteul oficial al forului. Într-un articol infirmat chiar de UEFA, oficialii maghiari pretindeau că federația europeană și-ar fi dat acceptul pentru utilizarea materialelor cu harta Ungariei mari pe stadioane.    La mai […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a organizat marți, 21 martie, la Parlament, dezbaterea cu tema „Legile educației – de la intenție la realitate”. La evenimentul organizat de AUR au luat parte specialiști în domeniul educației, reprezentanți ai sindicatelor, ai Patriarhiei Române, cadre didactice, studenți, reprezentanți ai […]
AUR
Alianța pentru Unirea Românilor organizează în data de 21 martie 2023 de la ora 12:00, în sala Grupului AUR de la Camera Deputaților, o dezbatere cu tema: Legile educației – de la intenție la realitate. Comisia națională de specialitate din cadrul partidului organizează dezbaterea „Legile educației […]
Claudiu Târziu, preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al AUR și președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni a Senatului României, a avut o întâlnire cu E.S. Ambasadorul Brândușa Predescu și echipa misiunii diplomatice a României la Sofia. Printre temele abordate s-a aflat situația culturală dificilă a comunității […]