Adresată: Domnului Nicolae-Ionel CIUCĂ, prim-ministrul Guvernului României
Domnului Lucian ROMAȘCANU, ministru al Culturii
De către: Deputat Boris VOLOSATÎI, ales în circumscripția nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara graniţelor ţării
Data: 03/10/2022
Obiectul întrebării: Declasificarea și demontarea/relocarea monumentului generalisimusului rus Aleksandr Suvorov din Dragosloveni, comuna Dumbrăveni, județul Vrancea.
Stimate domnule prim-ministru,
Stimate domnule ministru,
Autoritățile țariste ruse au dat curs cererii Societății Istorice Militare Ruse din anul 1911 privind ridicarea în România a unui monument al generalisimusului Aleksandr Suvorov. În 1913 monumentul ecvestru al generalisimusului Suvorov a fost inaugurat în localitatea Dragosloveni, comuna Dumbrăveni (atunci Plăinești) din județul Vrancea. În anul 1916 autoritățile ruse au decis demontarea statuii și a basoreliefurilor de pe postament, evacuându-le în Odesa, unde au fost remontate, iar mai târziu acestea au fost instalate în Basarabia, la Ismail, unde s-au aflat până anul acesta, când autoritățile ucrainene au decis declasificarea și demontarea monumentului.
În anul 1949, când România se afla sub ocupație militară sovietică, autoritățile comuniste ale timpului au decis restaurarea monumentului generalisimusului rus Aleksandr Suvorov pe soclul rămas liber din 1916. Pe partea din față a soclului a fost montată o placă inscripționată în limbile rusă și română, care subliniază că monumentul va fi restaurat ”ca semn al recunoștinței și prieteniei poporului român față de marele popor sovietic”, aducându-i-se ”Glorie eternă invincibilului comandat de oști A. V. Suvorov, care a luptat pentru eliberarea poporului nostru de sub jugul turcesc!”. În anii 1950 comuna Dumbrăveni a fost redenumită, devenind ”Suvorov”. În anul 1959 autoritățile comuniste au instalat un nou monument al generalisimusului rus Suvorov (autor: sculptorul Marius Butunoiu). Există suspiciunea rezonabilă că sculptorul Marius Butunoiu ar fi doar autorul unei părți a monumentului, întrucât statuia ecvestră a Regelui Carol I din București, operă a sculptorului croat Ivan Meštrović, demontată de comuniști, nu a fost topită în întregime, ci doar partea care îl reprezenta pe Regele României, calul fiind păstrat și ”reciclat” în statuia generalisimusului Aleksandr Suvorov.
În anul 2004 monumentul de la Dragosloveni a fost clasificat de către autoritățile române. Acest fapt a stârnit revolta legitimă a multor cetățeni români sau a românilor din Basarabia și regiunea transnistreană, monumentul lui Suvorov fiind ”profanat” în repetate rânduri. De exemplu, în aprilie 2007, în semn de protest, persoane necunoscute au scris cu vopsea roșie pe partea din față a soclului statuii lui Suvorov cuvintele „Basarabia, pământ românesc!”. Astfel, autoritățile locale din comuna Dumbrăveni au luat măsuri de punere a statuii lui Suvorov, pentru o perioadă îndelungată, sub paza unui angajat al primăriei și a doi câini lupi.
Monumentul lui Suvorov de la Dragosloveni este, în afara Federației Ruse, unul dintre șapte asemenea monumente instalate în timpul comunismului. În anul 2022, în semn de protest față de agresiunea militară rusă, autoritățile ucrainene au decis declasificarea și demontarea tuturor monumentelor lui Suvorov, aceste monumente fiind catalogate drept elemente ale propagandei sovietice și simboluri ale militarismului și expansionismului rus. Astfel, au fost demontate monumentele lui Suvorov din Kiev (ianuarie 2022), Poltava (februarie 2022), Harkov (aprilie 2022), Odesa (august 2022), Ismail (august 2022). Singurele monumente ale lui Suvorov din afara Federației Ruse sunt cel de la Tiraspol (regiunea transistreană), devenit unul dintre simbolurile regimului de ocupație militară rusă din estul Republicii Moldova, precum și cel de la Dragosloveni, comuna Dumbrăveni, județul Vrancea.
Precizăm că, în contextul războiului de agresiune purtat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, autoritățile mai multor state europene au decis declasificarea și demontarea monumentelor mai multor figuri istorice ruse asociate cu imperialismul, militarismul și expansionismul rus.
Vă facem de asemenea cunoscut că mulți dintre refugiații de război din Ucraina, găzduiți în țara noastră, a formulat reproșuri, în opinia noastră justificate, că menținerea monumentului generalismusului Suvorov la Dragosloveni constituie, în actualul context, o formă de complicitate cu expansionismul și militarismul rus.
Exprimăm opinia că autoritățile statului român ar proceda corect dacă ar urma exemplul autorităților din Ucraina privind declasificarea și demontarea/relocare într-un muzeu a statuii generalisimusului rus Aleksandr Suvorov, dat fiind că acesta reprezintă un simbol al expansionismului și militarismului imperial rus. Un asemenea gest ar fi apreciat nu doar de opinia publică din România, dar, mai ales de către românii din Basarabia și din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.
Având în vedere cele prezentate mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:
- 1. Dacă Guvernul României și, implicit, Ministerul Culturii conștientizează că prezența în România a monumentului generalisimusului rus Aleksandr Suvorov este asociat la nivelul opiniei publice românești din țară și de peste hotare cu expansionismul și militarismul imperial rus, fiind perceput ca element de propagandă pro-rusă impus de la Petersburg, iar mai târziu de la Moscova, percepție accentuată în contextul războiului de agresiune purtat de Federația Rusă împotriva Ucrainei.
- Dacă Ministerul Culturii intenționează, iar dacă da, când anume să inițieze procedurile de declasificare a monumentului generalisimusului rus Aleksandr Suvorov ca element de propagandă pro-rusă și simbol al expansionismului și militarismului imperial rus.
- Dacă, în cazul unui răspuns afirmativ la întrebarea din punctul precedent, Ministerul Culturii, în cooperare cu autoritățile locale, este pregătit să decidă demontarea acestui monument și/sau relocarea lui, cu transmiterea în custodia unuia dintre muzeele de istorie din țara noastră.
Nu există răspunsuri