Ziua Românilor de Pretutindeni trebuie marcată prin fapte, ci nu prin vorbe!
Duminica viitoare, 28 mai, vom marca Ziua Românilor de Pretutindeni. Dincolo de faptul că România este înconjurată de o mare de români din statele vecine și Balcani, suntem în Europa statul cu cea mai mare rată a expatrierii. Circa 7 milioane de etnici români din comunitățile istorice și alte 7 milioane de cetățeni români plecați din țară în căutarea unui trai mai bun constituie România de dincolo de granițe.
Românii din comunitățile istorice se află într-o situație extrem de dificilă, în special din cauza politicilor de deznaționalizare sau de slăbire prin dezbinare promovate, din păcate, de unele state gazdă, cum ar fi: Ucraina, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Grecia sau Macedonia de Nord.
Ca stat național înrudit, România are multe datorii neachitate față de românii de peste hotare. Voi aduce astăzi în atenție cazul unui proiect de lege în sprijinul românilor de pretutindeni, inițiat de actuala guvernare încă acum 4 ani și care zace în sertarele Camerei Deputaților, după ce, în 2019, fusese adoptat de Senatul României. Este vorba despre PL-x nr. 505/2019, proiectul de lege pentru completarea Legii nr.299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni şi pentru modificarea şi completarea Legii cetăţeniei române nr. 21/1991.
Proiectul de lege, pe care Opoziția parlamentară este gata să-l susțină, prevede instituirea Cărții Verzi a românului de pretutindeni, după modelul Cărții Albastre a Uniunii Europene sau al Green Card-ului american.
De asemenea, proiectul prevede luarea în calcul a criteriului cultural-lingvistic în cazul solicitanților cetățeniei române care fac parte din categoria legală a românilor de pretutindeni, indiferent de originea lor etnică sau de modul în care aceștia sunt apelați, dar fiind că aceștia nu au nevoie de 8 ani pentru a se naturaliza cultural-lingvistic.
Dată fiind încărcarea fără precedent a Autorității Naționale pentru Cetățenie, proiectul prevede dublarea numărului de membri ai ANC, pentru a putea face față unui număr tot mai mare de cereri de la un an la altul.
Aceste două măsuri ar fi de natură, pe de o parte, să consolideze demografic țara noastră, aflată într-un vădit declin numeric, iar pe de altă parte ar permite absorbția pe piața muncii din România a forței de muncă pe care o reprezintă românii de pretutindeni care nu dețin cetățenia română și emigrează pe alte piețe ale muncii, care oferă condiții mai avantajoase.
Propun ca de Ziua Românilor de Pretutindeni să lăsăm deoparte orice festivism și să ne așternem pe lucru în beneficiul românilor de peste hotare. O faptă concretă, mult așteptată de românii din afara granițelor țării, este examinarea cu celeritate și adoptarea proiectului de lege pe care vi l-am adus în atenție: Plx 505/2019.
Comments are closed