Ungaria nu recunoaște minoritățile evreiască și secuiască
Săptămâna trecută, la Comrat, a avut loc un simpozion dedicat împlinirii a 28 de ani de la adoptarea legii privind autonomia găgăuză.
Printre participanți a fost și doamna Katalin Szili, însărcinat al prim-ministrului Ungariei pentru probleme de autonomie. Ea a arătat între altele că ”drepturile minorităţilor naţionale şi autoguvernarea pot asigura stabilitatea şi pacea în Europa şi pe termen lung”.
Doamna Katalin Szili ne-a ofierit prilejul pentru a atrage atenția că respectarea drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale începe, în orice stat, cu recunoașterea oficială a acestor minorități. Din păcate, Ungaria este restanțieră la acest capitol.
Să dăm un exemplu. Ungaria este statul european care, după Federația Rusă, are în cuprinsul său cea mai mare minoritate evreiască raportat la ansamblul populației. Constatăm numeroasa minoritate etnică evreiască, circa 200 000 de persoane, nu figurează printre cele 13 minorități recunoscute. Republica Ungară este singurul stat din Uniunea Europeană care se împotrivește recunoașterii oficiale a minorității evreiești.
Un alt exemplu. Ungaria se opune recunoașterii minorității secuiești, de origine turcică, numărând circa 200 000 de persoane și concentrată în județele Tolna și Baranya.
Minoritățile evreiască și secuiască, nerecunoscute, supuse unor puternice presiuni asimilaționiste, se situează numeric pe poziția 2 și 3 printre comunitățile etnice din țara vecină. Există și minorități etnice mai puțin numeroase pe care Budapesta refuză să le recunoască: minoritățile hună, iașă și bunevață.
Ungaria este singurul stat din Europa și din lume care a inventat noțiunea de ”identitate națională hibridă” pentru a-i încadra pe minoritarii etnici în corpul etnic majoritar. Această noțiune, străină terminologiei europene în materie de minorități, vizează în principal numeroasele minorități etnice secuiască și evreiască, nerecunoscute în Ungaria.
Ca român basarabean, vreau să subliniez: Ungaria este un mare restanțier al Europei în ceea ce privește recunoașterea minorităților naționale din cuprinsul său și nu se poate nici pe departe compara cu mica Republică Moldova căreia Moscova i-a pus autonomii în coaste pentru a o menține pe orbita sa, pentru rațiuni geopolitice, nu de dragul drepturilor omului.
Nu există răspunsuri