Domnul Boris Volosatîi:
“Refuzul intrării în România, aplicat de Poliţia de Frontieră, este un abuz”
Doamnelor şi domnilor deputaţi,
Stimaţi colegi,
Am primit zeci de semnale în ultimele zile că, de la 13 mai 2021, mai mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova, majoritatea etnici români, au primit refuz de intrare la frontieră, pe motiv că aceştia nu ar deţine o viză de lungă durată de şedere în România. Potrivit legislaţiei noastre în vigoare, aceste persoane fac parte din categoria românilor de pretutindeni şi vin în România ca patrie etnică şi istorică.
În mod evident, cetăţenii Republicii Moldova, care au primit refuz de intrare în ţară din partea Poliţiei de Frontieră a României, au fost grav prejudiciaţi.
Formal, în explicaţiile date de reprezentanţii Poliţiei de Frontieră, au fost invocate prevederile Hotărârii Guvernului nr. 531 din 11 mai 2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, începând cu 13 mai 2021.
Vă asigur că această hotărâre de Guvern nu diferă absolut cu nimic de hotărârile de Guvern anterioare, având acelaşi obiect de reglementare. Acestea într-adevăr specifică că străinii au nevoie de viză sau de permis de şedere specială pe teritoriul României, dar în acest caz este vorba despre străinii cetăţeni ai altor state decât cele care au regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeană.
Republica Moldova, după cum ştiţi, are, din data de 28 aprilie 2014, regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeană. Abolirea acesteia a fost posibilă prin modificarea Regulamentului Uniunii Europene nr. 530 din 2001 şi apoi al Regulamentului UE 2018/1806 din 14 noiembrie 2018 de stabilire a listei ţărilor terţe ai căror resortisanţi trebuie să deţină viză pentru trecerea frontierelor externe şi a listei ţărilor terţe ai căror resortisanţi sunt exoneraţi de această obligaţie.
Viza de scurtă durată nu este necesară pentru intrarea cetăţenilor Republicii Moldova în Uniunea Europeană, implicit în România.
Precizăm că Regulamentele nr. 530 şi nr. 1806 ale Uniunii Europene se aplică direct şi preeminent, deci cu întâietate, în raport cu norma internă din România. Nicio hotărâre a Guvernului României nu poate anula prevederile Regulamentelor Uniunii Europene. Trebuie să amintim că, în 2017, Comisia Europeană a subliniat: “Un stat membru al UE nu poate decide unilateral reintroducerea regimului de vize cu un stat terţ”.
În toate cazurile recente de refuzare a intrării cetăţenilor Republicii Moldova în România avem de-a face cu interpretări greşite şi abuzive ale reprezentanţilor Poliţiei de Frontieră.
Aceste abuzuri trebuie să înceteze! Ele generează confuzie, revoltă legitimă şi, uneori, din păcate, stări de spirit antiromâneşti. Or, asta se doreşte în ajun de alegeri în Parlamentul din Basarabia?!
În calitatea mea de deputat ales în Circumscripţia nr. 43 pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara graniţelor ţării, solicit implicarea directă şi constructivă a prim-ministrului României şi a ministrului afacerilor interne pentru rezolvarea situaţiei.
Îi asigur pe toţi deţinătorii de cetăţenie a Republicii Moldova, posesori ai paşapoartelor biometrice, că voi întreprinde toate demersurile necesare în vederea încetării abuzurilor la care s-au dedat în ultimele două săptămâni poliţiştii de frontieră, refuzând intrarea în România, respectiv în Uniunea Europeană.
Prutul trebuie să ne unească, nu să ne separe!
Vă mulţumesc.
Nu există răspunsuri