Boris Volosatîi – declarație politică – Reformă și Antireformă în educația din România.

Reformă și Antireformă în educația din România.

Mâine, 5 octombrie, vom marca Ziua Mondială a Educației și Ziua Internațională a Profesorului. Reforma, anunțată cu surle și trâmbițe de guvernare, a devenit o adevărată Antireformă, iar țara noastră, în loc de a ajunge o Românie educată, este din zi în zi și din an în an tot mai deficitară la capitolul educație.

Sistemul de învățământ este în criză și tot mai slab sub aspectul eficienței. Eurostat, organismul Comisiei Europene cu atribuții în domeniul statisticii, ne arată că România se situează pe rușinosul loc 27 în Uniunea Europeană la capitolul persoane cu studii superioare la mia de locuitori.

Domeniul educației nu beneficiază de alocări bugegare în proporție de cel puțin 6% din Produsul Intern Brut, așa cum prevede legea educației.

Anul acesta am avut timp de 3 săptămâni (între 22 mai și 12 iunie) o Grevă generală a profesorilor din România pe motivul real al salariilor ridicol de mici, grevă la care au participat peste 150 de mii de profesori și peste 70 de mii de cadre didactice auxiliare. Un șir de examene, inclusiv cele de bacalaureat au fost amânate repetat până când, sub presiunea protestatarilor, Guvernul a emis o Ordonanța de urgență.

Situația învățământului din România a ajuns la un punct alarmant, iar deficitul de profesori este o problemă majoră care afectează în mod negativ calitatea educației și viitorul copiilor noștri. Acest deficit nu este doar o problemă conjuncturală, ci rezultatul politicilor proaste duse în ultimii 33 de ani de guvernările PSD și PNL.

În prezent, degradarea sistemului educațional este percepută de mulți părinți ca una dintre cele mai importante amenințări și se află între preocupările majore ale cetățenilor, după scumpiri, nivel de trai sau sistemul de sănătate.

Cum putem să ne așteptăm la performanță în învățământul românesc când profesorii nu sunt suficient de pregătiți pentru a le oferi elevilor cunoștințele și abilitățile de care au nevoie? „În acest an școlar, numărul de cadre didactice fără studii corespunzătoare postului, situația pe care o am, actualizată, este 3.440, față de 5.233, cât am avut în anul școlar 2022-2023”, a declarat recent ministrul Educației, Ligia Deca. Practic, în școlile din România nu mai sunt cadre didactice pentru discipline esențiale, cum sunt matematica, fizica și chimia. Acest lucru înseamnă că elevii noștri sunt privați de accesul la învățământ de calitate în aceste domenii fundamentale. Cum putem să ne așteptăm ca România să prospere și să se dezvolte într-o lume tot mai tehnologică și științifică atunci când nu avem profesori competenți în aceste discipline cruciale?

În calitate de parlamentar de diaspora și vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării trag un semnal de alarmă și aduc în atenție publică faptul că Ministerul Educației și Ministerul Afacerilor Externe sabotează înființarea unei rețele de școli românești consulare pentru copiii milioanelor de români din diaspora economică. Și asta în condițiile în care Legea educației naționale prevede, la articolul 11 că ” Ministerul Educaţiei Naţionale, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, prin Institutul Limbii Române, poate organiza unităţi de învăţământ cu predare în limba română pe lângă oficiile diplomatice şi instituţiile culturale ale României în străinătate”.

Având o diasporă de peste 7 milioane de persoane, risipită în lumea întreagă, România nu a înființat până în prezent nicio școală cu predare în limba română pe lângă ambasadele și consulatele noastre de peste hotare. Este normală această situație? Evident că nu. Îi îndemnăm pe guvernanți să ia exemplu de la alte state. Este simplu să observe dă avem în București și școală consulară germană, și școală consulară rusă și liceu consular francez, ca să invoc doar câteva exemple. Nicăieri în lume nu avem însă nicio școală consulară română. Alianța pentru Unirea Românilor a pledat și va pleda întotdeauna ca, împreună cu Biserica, guvernele României să înființeze și să susțină financiar o adevărată rețea de școli românești pentru copiii românilor din diaspora. Acest lucru constituie pentru noi o prioritate strategică, întrucât păstrarea limbii române de către copii reprezintă un factor în măsură să faciliteze în orice moment revenirea și reintegrarea lor în patrie.

Această situație deplorabilă arată că România “Educată” este o glumă tristă. De-a lungul anilor guvernele au neglijat sistemul educațional și i-au tratat pe profesori cu indiferență. Politicienii au folosit educația ca instrument politic, fără a investi cu adevărat în viitorul țării.

Este timpul ca guvernanții noștri să conștientizeze că educația este cheia dezvoltării durabile a României și să înceapă să aloce resurse și să implementeze politici care să valorifice potențialul profesorilor și elevilor noștri. Este timpul să ne concentrăm pe calitatea educației, nu doar pe statisticile și discursurile politice. Educația nu este un moft, ci o necesitate vitală pentru viitorul nostru ca națiune.

Doresc să amintesc că, prin Programul său politic de bază, Alianța pentru Unirea Românilor consideră educația o prioritate națională, care este văzută  ca un sistem deschis, bazat pe valori ştiinţifice, culturale şi morale, informativ şi formativ, prin îmbinarea actorilor sociali cum sunt familia, şcoala, Biserica şi comunitatea locală. Considerăm că educația trebuie să fie bazată pe egalitatea şanselor la educaţie şi diferenţierea individuală a performanţelor.

Reformele care dau peste cap învățământul, meritându-și numele de Antireforme, trebuie oprite. Totodată trebuie inițiate programe de reconstituire a educației bazate pe valorile naționale.

Noi, AUR, vom reda demnitatea corpului profesorilor, învățătorilor și educatorilor, așa încât aceștia să se bucure de prestigiul pe care îl merită. Felicitări tuturor celor care muncesc cu onestiate și dăruire în acest domeniu și sistem strategic pentru țară și națiune: Școala românească!

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Democrația a fost oficial ucisă de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, disperați să rămână la putere pentru următorii 10 ani de iluzorie stabilitate. Ce nu înțeleg ei este că românii s-au săturat de cele două partide care au nenorocit România timp de 34 de ani și […]
AUR a luat act de protestele românilor în privința amplasării statuii Hidra a sculptorului contemporan Costin Ioniță în fața grupului statuar al Voievozilor Români, lucrare de artă de for public, din perioada interbelică, șapte dintre statui fiind incluse în lista monumentelor istorice. Întrebarea legitimă este cine […]
Demiterea șefului APIA, Ionuț Lupu, după doar două luni de mandat, pe motiv că ar fi blocat banii pentru fermieri nu este altceva decât o mascaradă făcută de ministrul PSD al agriculturii, Florin Barbu, nimeni altul decât marioneta lui Paul Stănescu, doar pentru a ascunde adevăratul […]
Alături de activistul Tiberiu Boșutar, dăm startul celui mai important proiect inițiat împotriva mafiei pădurilor. AUR înființează Departamentul „Legea Codrului de AUR”, prin care vrem să aducem investigații de proporții despre jaful făcut asupra resurselor țării de șmecheri protejați la nivel local chiar de cei care […]
Alianța pentru Unirea Românilor îi îndeamnă pe românii patrioți, indiferent de culoarea politică, să se alieze la alegerile locale împotriva reprezentanților PNL-PSD, care țin România în subdezvoltare de mai bine de 30 de ani. „Având în vedere graba guvernării de a face alegeri comasate, ne schimbăm […]
Adresată: Domnului Tudorel ANDREI, Președinte al Institutului Național de StatisticăDe către: Deputat Boris VOLOSATÎI, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țăriiCircumscripția: nr. 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara graniţelor ţăriiObiectul întrebării: Datele recensămintelor generale ale populației României privind […]