“Necesitatea încheierii unui Acord, în materie de cetăţenie, între România şi Regatul Spaniei”
Zilele acestea i-am interpelat pe ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, şi pe ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, într-un subiect de actualitate şi de interes special pentru românii din diaspora.
Mai mulţi români din Regatul Spaniei mi-au comunicat, cu diverse ocazii, faptul că autorităţile spaniole le cer acestora să renunţe la cetăţenia română pentru a o putea dobândi, la cerere, pe cea spaniolă.
Aşa cum bine cunoaşteţi, Regatul Spaniei admite dubla cetăţenie doar în cazul cetăţenilor provenind din statele Hispanofoniei, Brazilia şi Italia, cu care are semnate acorduri în materie de cetăţenie.
Este de notorietate că românii din Regatul Spaniei constituie o comunitate foarte numeroasă, de circa un milion de persoane, şi bine integrată cultural-lingvistic, fapt facilitat şi de apartenenţa comună la latinitate.
Dată fiind această situaţie, le-am cerut celor doi oficiali să-mi transmită care este numărul românilor rezidenţi în Regatul Spaniei care au renunţat la cetăţenia română în ultimele trei decenii, defalcat pe fiecare an al perioadei; câte cereri de renunţare la cetăţenia română aflate în prezent în examinare, depuse de românii rezidenţi în Regatul Spaniei; câte din cazurile de renunţare la cetăţenia română de către românii rezidenţii români în Regatul Spaniei au fost motivate de faptul că acest stat admite păstrarea cetăţeniei anterioare doar în cazul resortisanţilor din anumite state cu care Regatul Spaniei a încheiat acorduri în materie de cetăţenie (statele latino-americane şi membre ale Hispanofoniei, plus Italia).
De asemenea, le-am cerut ministrului Afacerilor Externe şi ministrului Justiţiei, care are în subordine Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie (ANC), să-mi comunice dacă aceştia consideră sau nu necesar să iniţieze consultări şi negocieri cu autorităţile spaniole competente în vederea încheierii unui acord bilateral în materie de cetăţenie, astfel încât românii care solicită cetăţenia Regatului Spaniei să nu fie nevoiţi să renunţe la cetăţenia română.
Doresc să exprim opinia că această chestiune va fi soluţionată corect şi într-un timp cât mai scurt posibil, în beneficiul românilor rezidenţi în Spania.
Nu există răspunsuri