Boris Volosatîi – declarație politică – Ministerul Afacerilor Externe sabotează aplicarea legii nr. 86/2016 privind instituirea centrelor comunitare românești în străinătate. Cer înființarea de centre comunitare românești la Londra, Chișinău, Roma, Madrid și Torino.

Ministerul Afacerilor Externe sabotează aplicarea legii nr. 86/2016 privind instituirea centrelor comunitare românești în străinătate. Cer înființarea de centre comunitare românești la Londra, Chișinău, Roma, Madrid și Torino.

Problemele pe care le întâmpină cetățenii români de peste hotare, fie că locuiesc în cele 11 județe interbelice anexate de fosta URSS, fie că fac parte din diaspora noastră occidentală, sunt multiple. România este statul european cu cea mai mare rată anuală a expatrierii. Un număr de cetățeni români estimat între 6 și 7 milioane de persoane au domiciliul sau reședința în străinătate.

Mă voi referi astăzi doar la una dintre aceste probleme. Ea vizează Ministerul Afacerilor Externe, care, spre profundul nostru regret, nu se achită de obligațiile sale legale.

Legea nr. 86/2016 privind instituirea centrelor comunitare românești în străinătate prevede, la art. 1, că statul român are obligaţia de a lua măsuri menite să asigure o bună reprezentativitate a românilor din afara graniţelor ţării la nivel de comunitate şi de a asigura coeziunea în cadrul acestora.

În vederea îndeplinirii obligaţiei prevăzute la art. 1, statul român asigură înfiinţarea unor centre comunitare româneşti în fiecare stat în care sunt înregistraţi la misiunile diplomatice ale României cel puţin 5.000 de cetăţeni români.

Ministerul Afacerilor Externe este responsabil pentru înfiinţarea centrelor comunitare româneşti. Legea prevede de asemenea statul român pune la dispoziţia fiecărui centru comunitar românesc un sediu în care să îşi desfăşoare activitatea.

Centrele comunitare româneşti au drept scop asigurarea coeziunii comunităţilor de români din afara graniţelor ţării, reprezentativitatea acestora, organizarea de proiecte şi programe cu caracter cultural, educativ şi artistic în scopul promovării realităţilor istorice, a tradiţiilor, a obiceiurilor, valorilor naţionale şi a identităţii lingvistice. Centrele comunitare româneşti nu au personalitate juridică şi funcţionează în cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Potrivit legii, centrele comunitare româneşti se finanţează din următoarele surse:

a) bugetul Ministerului Afacerilor Externe;

b) donaţii, sponsorizări sau orice alte surse legal constituite.

La începutul anului curent, răspunzând unei întrebări parlamentare pe care i-am adresat-o, ministrul Afacerilor Externe ne-a transmis că la data de 7 ianuarie 2023 localitățile de peste hotare în care sunt înregistrați mai mult de 5000 de cetățeni români, conform datelor disponibile în sistemul informatic consular, sunt, în ordine descrescătoare: Londra (Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord), Chișinău (Republica Moldova), Roma (Republica Italiană), Madrid (Regatul Spaniei) și Torino (Republica Italiană). În niciuna dintre aceste localități de peste hotare nu a fost înființat vreodată un centru comunitar românesc. Legea nr. 86/20216 rămâne astfel literă moartă.

Ministerul Afacerilor Externe ne-a mai transmis că, începând cu anul 2016, după intrarea în vigoare a Legii nr. 86/2016 privind instituirea centrelor comunitare românești în străinătate, până în prezent, nu au fost utilizate sume de la bugetul de stat, alocate Ministerului Afacerilor Externe, pentru achiziția sau închirierea de sedii pentru centrele comunitare românești.

Astfel, având în față acest caz concret, tragem concluzia întemeiată că, din păcate, Ministerul Afacerilor Externe nu este preocupat realmente de consilidarea legăturilor statului român cu românii din afara granițelor țării, de păstrarea, dezvoltarea și exprimarea identității lor etnice, culturale, lingvistice și religioase, în conformitate cu dreptul internațional, cu legislația internă română și cu legislația ai cărei cetățeni sau rezidenți sunt.

Faptul că Ministerul Afacerilor Externe nu a urnit un deget pentru achiziția sau închirierea de sedii pentru centrele comunitare româmnești de la Londra, Chișinău, Roma, Madrid și Torino și nici nu a încurajat sau facilitat înființarea acestora confirmă că avem de a aface cu un caz de sabotaj. Este greu să găsim o explicație valabilă pentru inacțiunea Ministerului Afacerilor Externe în ceea ce privește înființarea în cadrul său a centrelor culturale românești la Londra, Chișinău, Roma, Madrid și Torino.

Dacă Alianța pentru Unirea Românilor ar fi la guvernare, prevederile legii nr. 86/2016 ar fi implementare imediat. Unde-i lege nu-i tocmeală. Ministerul Afacerilor Externe și Guvernul PSD-PNL-UDMR trebuie să plece și pentru că sabotează aplicarea legislației cu privire la românii din afara granițelor țării pentru că nu doresc sincer o bună reprezentativitate a românilor din afara graniţelor ţării la nivel de comunitate şi nici asigurarea unei coeziuni în cadrul acestor comunități.

Jos guvernarea! Trăiască românii de pretutindeni!

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Alianța pentru Unirea Românilor și-a lansat sâmbătă, 15 iunie, candidatul la alegerile prezidențiale, în persoana lui George Simion. Evenimentul a avut loc la Arenele Romane, în prezența a peste 7.000 de membri și simpatizanți AUR. „Noi știm să depunem efort. Poate de aceea sunt singurul care […]
Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, a declarat astăzi, la Bruxelles, că au trecut trei zile de la închiderea urnelor și, totuși, președintele AEP Toni Greblă refuză să explice de ce nu se anunță rezultatele finale. „Încercăm să înțelegem cum e posibil ca […]
Adrian Axinia, deputat AUR, a atras atenția, în cadrul unei declarații susținută la Bruxelles, asupra numărului uriaș de voturi declarate nule atât la alegerile europarlamentare, cât și la cele locale. „România este un stat capturat, iar puterea politică de la București, efectiv, a asasinat democrația. Spun […]
Prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, susține că democrația este pusă sub semnul întrebării, în contextul în care 5% din voturile românilor exprimare la alegerile europarlamentare au fost anulate. „Într-un stat condus de hoți, nu se putea altfel decât ca aceste alegeri să fie fraudate, pornind de la […]
AUR a reușit la alegerile din 9 iunie un scor istoric. După doar 4 ani de la înființare, AUR este a doua forță politică a României după alianța comasaților. Am reușit ca în 4 ani de zile aproape să ne triplăm numărul de voturi obținute, de […]
Au trecut mai bine de 15 ore de când s-au închis urnele, iar Biroul Electoral Central refuză să publice rezultate parțiale oficiale. Între timp, sunt răspândite date neverificate, care induc intenționat lumea în eroare. Pe site-uri specializate sunt încărcate procese verbale neverificate, fără să se fi […]