Boris Volosatîi – declarație politică – Chișinăul sabotează restituirea unei clădiri a Mitropoliei Basarabiei, nu reglementează regimul proprietăților parohiale și refuză să-l invite oficial pe Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române la Chișinău.

Chișinăul sabotează restituirea unei clădiri a Mitropoliei Basarabiei, nu reglementează regimul proprietăților parohiale și refuză să-l invite oficial pe Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române la Chișinău.

Avem în Basarabia atâta desovietizare, câtă Mitropolie a Basarabiei am reușit să refacem. Cu aproape 8 luni în urmă, mai exact pe 14 martie, salutam de la tribuna Camerei Deputaților, cu deplină satisfacție, introducerea în Parlamentul de la Chișinău, a inițiativei legislative nr. 57 privind transmiterea cu titlu gratuit către Mitropolia Basarabiei a unui imobil aflat abuziv în proprietatea statului. Proiectul are ca obiect transmiterea către Mitropolia Basarabiei a unei clădiri care înaintea ocupației sovietice i-a aparținut de drept Arhiepiscopiei Chișinăului (Patriarhia Română) și în care a funcționat, începând cu anul 1926, Facultatea de Teologie din Chișinău, extensiune a Universității din Iași. 

La scurgerea a 8 luni de la momentul introducerii formale a acestei inițiative în Parlamentul local de la Chișinău constatăm cu nedumerire și revoltă legitimă lipsa oricărui progres în soluționarea chestiunii.

Trebuie să reamintesc că această inițiativă legislativă a apărut ca urmare a promisiunilor făcute de președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, în cadrul vizitei oficiale întreprinse la București și a întâlnirii avute de domnia sa cu Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în prezența prim-ministrului României Nicolae Ciucă și a președintelui Camerei Deputaților din acel moment, Marcel Ciolacu. Presa românească de pe ambele maluri ale Prutului a relatat pe larg angajamentul asumat de Chișinău.

Reținem că, potrivit prevederilor Regulamentului Parlamentului Republicii Moldova, termenul maxim pentru examinarea proiectului de lege în comisiile parlamentare și de către factorii guvernamentali, în vederea avizării, este de maximum 30 de zile, termen care a expirat în acest caz concret la 6 aprilie 2023. Totodată, potrivit aceluiași Regulament, termenul maxim pentru întocmirea, aprobarea și depunerea unui Raport de către Comisiile parlamentare sesizate în fond și de Guvern este de 60 de zile, ceea ce arată că, în acest caz concret, termenul a fost cu mult depășit (6 mai 2023). Astfel, procedura legislativă este practic blocată.

Constatăm că, în condițiile diferendului jurisdicțional-canonic româno-rus din Republica Moldova, Guvernul  de la Chișinău, condus de prim-ministrul Dorin Recean, el însuși un supus credincios al subdiviziunii Patriarhiei Moscovei implantate la răsărit de Prut, nu a binevoit să prezinte un aviz în legătură cu proiectul de lege nr. 57 din 6 martie. Acest fapt denotă o complicitate fățișă cu interesele Bisericii Ruse și constituie un act de ostilitate nedisimulată la adresa Bisericii Ortodoxe Române.

Încălcând orice norme și proceduri, Parlamentul de la Chișinău nu a purces la examinarea proiectului de lege în lipsa avizelor, confirmând astfel că inițiativa legislativă a fost doar un pumn de praf aruncat în ochii Bucureștiului. În timp ce Chișinăul beneficiază, pentru a doua oară consecutiv, de ajutoare nerambursabile acordate de România, în valoare de 100 de milioane de euro, iată că nu este capabil și nici nu dorește să schițeze măcar un mic gest de reciprocitate în raport cu noi și Biserica Ortodoxă Română.

Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse s-a dedat vara aceasta unor atacuri împotriva Mitropoliei Basarabiei și a Bisericii Ortodoxe Române. Într-o declarație oficială, Marina Zaharova, purtătoarea de cuvânt al MAE de la Moscova, a invocat în mod perfid, la 12 iulie, cum că autoritățile de la Chișinău ar fi favorabile Mitropoliei Basarabiei și că ar sprijini-o în detrimentul structurii locale a Bisericii Ortodoxe Ruse. Nimic mai fals! Chișinăul – Președinție, Parlament, Guvern – nu au întreprins nimic concret, dar absolut nimic pentru a sprijini Mitropolia Basarabiei și pentru a o repune în drepturile ei istorice, cum s-ar fi cuvenit.

În această situație, considerăm că Guvernul României trebuie să intensifice dialogul politic cu Guvernul și celelalte autorități de la Chișinău nu doar pentru adoptarea cât de curând proiectul de lege nr. 57 din 6 martie, ci și în vederea identificării, aprobării și implementării unor soluții juste și cuprinzătoare privind restituirea către Mitropolia Basarabiei (Patriarhia Română) a imensului ei patrimoniu imobiliar confiscat abuziv de regimul sovietic comunist de ocupație și deținut în prezent pe nedrept de către Republica Moldova, succesorul local și în parte al fostei URSS.

Folosesc acest prilej pentru a reaminti de la tribuna Camerei Deputaților că în primăvara acestui an Curtea de Apel Chișinău a anulat Hotărârea nr. 740/2002 cu privire la edificiile și locașurile de cult,  prin care toate bisericile din Republica Moldova, construite înainte de 27 august 1991, sunt transmise în folosință exclusivă structurii locale de ocupație canonică, așa-zisa ”mitropolie a Chișinăului și a întregii Moldova”, subdiviziune a Patriarhiei Moscovei. În aceste condiții, Guvernul Dorin Recean nu a urnit un deget și menține situația anterioară, ca și cum Hotărârea nr. 740 nici nu ar fi fost anulată. Din vina Guvernului de la Chișinău, toate bisericile parohiale rămân legate în continuare de structura locală a Patriarhiei Moscovei. Fiți de acord că nu putem tolera această poziție de complicitate a Guvernului Dorin Recean cu interesele bisericești moscovite. Guvernul Recean perpetuează ocupația bisericească rusă din Basarabia. Dacă acest Cabinet nu este capabil sau nu dorește să intervină reparator și să soluționeze corect, în spirit european, chestiunea restituției proprietăților istorice ale Mitropoliei Basarabiei confiscate abuziv de sovietici, el va trebui înlocuit cu un alt Cabinet.

Amintesc și faptul că nici doamna președinte Maia Sandu nu și-a onorat promisiunea de a-i adresa Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, potrivit cutumei, invitația oficială de a vizita Republica Moldova. Simulând stângaci o neutralitate sterilă în chestiunea bisericească, Chișinăul dovedește o dată în plus că rămâne în siajul centrului de putere religioasă de la Moscova.

În concluzie, Mitropolia Basarabiei a fost și rămâne un adevărat test de orientare geospirituală și geopolitică a statului de dincolo de Prut. Chișinăul oferă tot mai multe dovezi că nu este un partener credibil pentru București, întrucât nu are capacitatea sau voința politică elementară de a-și onora promisiunile asumate în raport cu noi și Biserica Ortodoxă Română.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Petrișor Peiu, propunerea AUR pentru Ministerul Economiei Naționale, atrage atenția asupra faptului că România a înregistrat în trimestrul al treilea 2024 cel mai ridicat preț la energia spot din Uniunea Europeană (UE), pe care se tranzacționează o cantitate echivalentă cu 40% din consumul curent. Petrișor Peiu precizează […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a prezentat sâmbătă, 12 octombrie, în cadrul evenimentului ”AUR pentru Oltenia”, candidații pentru alegerile parlamentare din judeţele Dolj, Mehedinţi, Gorj, Olt și Vâlcea. La eveniment au participat George Simion, președintele AUR, candidat la alegerile prezidenţiale, și Claudiu Târziu, europarlamentar AUR și […]
Nelu Tătaru, unul dintre cele mai toxice personaje din politica românească, vârful de lance al criminalilor care au dictat închiderea în case a românilor în timpul pandemiei, a ajuns pe mâna procurorilor DNA. Cum, la ordinul stăpânilor de la OMS, circul cu purtarea măștilor pe față […]
Petrișor Peiu, propunerea AUR pentru Ministerul Economiei Naționale, atrage atenția asupra faptului că săptămâna trecută guvernul PSD-PNL a anunțat o „mare victorie”: grupul energetic numărul 5 Rovinari, din cadrul Complexului Energetic Oltenia, este gata să fie pus în funcțiune şi să fie conectat la Sistemul Energetic […]
“În ultimele săptămâni, a apărut în spațiul public o posibilă tranzacție comercială cu implicații profunde asupra securității energetice a României. Este vorba despre vânzarea companiei de furnizare de gaze și energie electrică E.ON România către compania maghiară de stat MVM, controlată direct de guvernul Viktor Orban. […]
Delegația AUR în Parlamentul European a susținut în această săptămână o conferință de presă în cadrul căreia au fost abordate teme privind viitorul european al Republicii Moldova, întârzierea procesului de aderare a României la Spațiul Schengen și restricțiile vamale impuse de Germania, precum și dublul standard […]