Doamnelor și domnilor deputați,
Stimați colegi,
Merită suspendat președintele Iohannis?
Merita de mult să fie suspendat, dar nu s-a găsit cine să facă asta. PSD și USR au simțit pe propria piele modul necinstit și neconstituțional în care a acționat președintele, dar n-au făcut nimic. Este grav că repetatele încălcări ale Constituției comise de-a lungul timpului de președintele țării au rămas deocamdată nesancționate doar pentru că unii oameni politici au considerat că nu este „momentul potrivit”. Întotdeauna este momentul potrivit pentru a sancționa încălcarea Constituției și lipsa de onestitate în exercitarea unei funcții publice, cu atât mai mult când e vorba de cea mai înaltă funcție în stat.
Voi expune doar ultimele motive pentru care suspendarea acestui președinte trebuie făcută.
1. Este autorul moral al destrămării coaliției de guvernare PNL-USR-UDMR, într-un context în care instabilitatea guvernamentală era ultimul lucru de care avea nevoie România. El a supervizat scoaterea USR de la guvernare, deși avea pârghiile necesare pentru a împiedica acest lucru.
2. S-a implicat în jocurile politice interne ale unui partid, susținându-l pe Florin Cîțu în campania internă din PNL. Nu intră în sarcina președintelui să se implice în viața internă a partidelor. Ba chiar e o gravă ieșire în decor, total în afara fișei postului, total în afara prerogativelor conferite de Constituție. Când te transformi în activist de partid sau de gașcă, îți pierzi orice credibilitate morală în exercitarea atribuției de mediator în societate.
3. A făcut nu una, ci două propuneri de premieri fără șanse de a forma o majoritate guvernamentală. Rolul consultărilor pe care le convoacă președintele, și în care are rol de mediator, este de a identifica, împreună cu partidele parlamentare, o formulă de majoritate guvernamentală. Dacă nu a rezultat o soluție după prima rundă de consultări, mai organizezi altele. Faci tot ce ține de tine pentru identificarea unei formule viabile de guvernare. Dar cum să ai credibilitate și greutate în aceste consultări, și în general în societate, dacă tu te-ai discreditat total prin ceea ce ai făcut?
Ori, când propui ca premier o persoană care din start nu are șanse reale de a forma o majoritate, înseamnă că fie tragi de timp și joci la cacealma, fie ești pur și simplu incapabil să înțelegi care este rolul tău în acea funcție.
De aici rezultă că, dacă joci la cacealma, înseamnă că nu acționezi cu bună credință, cu onestitate și în spiritul Constituției, iar acest lucru este un evident motiv de suspendare.
Iar dacă nu ești capabil să îți înțelegi rolul și atribuțiile, înseamnă că nu răspunzi cerințelor postului. Prin incapacitatea de a-ți exercita corect și deplin atribuțiile pui în pericol întreaga țară, caz în care suspendarea devine imperativă.
Este acesta cel mai bun context de a iniția suspendarea?
Faptul că suntem într-o situație gravă, cu crize care se suprapun, nu este un motiv de a nu urmări dreptatea și de a evita să faci ceea ce este corect. Îndreptarea lucrurilor și facerea a ceea ce este bine și corect nu ține de conjunctură, ci de datoria oricărui om onest. Respectarea statului de drept și a principiilor democratice nu ține de conjunctură, ci de datorie.
Așadar, dragi colegi, dincolo de opțiunile noastre politice diferite, vă invit să faceți ceea ce este corect și drept: semnați și să susțineți suspendarea lui Klaus Iohannis.
Nu există răspunsuri