Către: Sebastian-Ioan BURDUJA, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării
De la: Georgel BADIU, deputat AUR, circumscripția electorală nr. 41, Vrancea
Subiectul întrebării: Situația serviciilor publice digitale
Stimate domnule ministru,
Conform unei declarații pe care ați făcut-o în luna mai a anului 2022, ași afirmat că ”Una dintre principalele priorităţi ale ministerului de resort pentru următorii ani, în ceea ce priveşte transformarea digitală, presupune tranziţia către o infrastructură digitală coerentă şi integrată la nivelul administraţiei publice din România”. Conform raportului de țară pentru România privind Indicele economiei și societății digitale (DESI) pentru anul 2022, este relevat faptul că România ”înregistrează rezultate cu mult sub media UE în ceea ce privește toți indicatorii, inclusiv disponibilitatea serviciilor publice digitale pentru cetățeni (un punctaj de 44 comparativ cu media UE de 75) și pentru întreprinderi (un punctaj de 42 comparativ cu media UE de 82).” De asemenea, conform aceluiași raport, ”doar 17 % dintre utilizatorii de internet utilizează serviciile de e-guvernare” și, astfel, România ocupă ultimul loc printre statele membre al Uniunii Europene în ceea ce privește domeniul digitalizării în această arie de activitate.
În acest context, domnule ministru, vă adresez următoarele întrebări:
1. Ce sumă a fost alocată prin Planul Național de Redresare și Reziliență pentru proiectele de digitalizare a serviciilor publice? Ce procent din această sumă a fost folosit pănă în prezent pentru acest obiectiv de investiții?
2. Având în vedere că există un obiectiv general de a fi furnizate online 100% dintre serviciile publice, vă rog să îmi spuneți când estimați că România l-a putea atinge?
Vă rog să îmi comunicați răspunsul în scris.
Nu există răspunsuri