Domnul Adrian-George Axinia:
“Antreprenorii români, trimişi la bănci pentru a împrumuta bani de digitalizare”
Dacă Guvernul nu va ajuta companiile româneşti să urce în trenul digitalizării, România va rămâne blocată în trecut, cu un decalaj de competitivitate economică imposibil de recuperat în următoarele decenii. Economia României va fi funcţiona ca un magazin clasic de cartier care concurează pe piaţa globală cu Amazon sau Alibaba.
Deşi industria IT din ţara noastră a cunoscut o creştere spectaculoasă în ultimii ani, contribuind cu aproape 6% la produsul intern brut, România se situează pe locul 27 între ţările UE în ceea ce priveşte integrarea tehnologiei digitale de către întreprinderi, cu mult sub media UE. Astfel, doar un sfert dintre întreprinderile din România fac schimb electronic de informaţii, în timp ce doar 10% utilizează platformele de comunicare socială.
În asemenea condiţii, era de aşteptat ca digitalizarea IMM-urilor să constituie o prioritate pentru Guvern, prin crearea unor mecanisme de sprijin. În schimb, firmele româneşti, afectate sever de efectele pandemiei, sunt lăsate să moară sau să supravieţuiască pe cont propriu, lucru contraproductiv şi frustrant.
De exemplu, antreprenorii români cu firme mici şi mijlocii sunt principalii pierzători ai rescrierii de către actualul Guvern a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, locul acestora fiind marginal la masa fondurilor de recuperare din criza COVID-19. Pe pilonul II al planului, care vizează transformarea digitală, banii europeni sunt alocaţi digitalizării administraţiei, educaţiei şi infrastructurii de broadband şi 5 G. În schimb, prin acelaşi plan, întreprinderile mici şi mijlocii interesate de creşterea competitivităţii prin digitalizare sunt trimise să se împrumute de la bănci.
România ar avea de câştigat de pe urma unei strategii naţionale care să se concentreze pe transformarea digitală a întreprinderilor. Sunt necesare măsuri specifice pentru a sprijini digitalizarea IMM-urilor şi pentru a spori gradul de conştientizare cu privire la relevanţa şi beneficiile adoptării tehnologiilor digitale. Dacă pierdem trenul digitalizării, rămânem în afara competiţiei economice globale. Pentru aceste motive, vă solicit să elaboraţi şi să implementaţi cât mai curând politici publice pentru intrarea IMM-urilor în era digitală.
Nu există răspunsuri