AUR, dezbatere la Palatul Parlamentului: ”Eficientizarea accesării fondurilor europene – oportunități de dezvoltare socio-economică a României”

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a organizat marți, la Palatul Parlamentului, o dezbatere cu tema ”Eficientizarea accesării fondurilor europene – oportunități de dezvoltare socio-economică a României”. Dezbaterea a fost moderată de Niculina Stelea, președintele Comisiei AUR pentru Economie, Finanțe – Bănci, Transport și Infrastructură, și de Victor Cațavei, specialist în fonduri europene.

În cadrul conferinței, invitații au înaintat o serie de propuneri concrete de eficientizare a implementării Programelor Operaționale de Finanțare, precum:

  1. Crearea unei Autorități de Management unice pentru gestionarea și monitorizarea ansamblului programelor de finanțare.
  2. Crearea unui portal on-line unic gestionat de către o singură autoritate pentru a asigura unitatea și transparența.
  3. Stabilirea unor criterii de eligibilitate unice pentru fiecare proiect de finanțare.
  4. Stabilirea unor procente de finanțare nerambursabilă unice pentru fiecare program de finanțare.
  5. Eliminarea unor prevederi subiective din Ghidurile Solicitantului.
  6. Obligativitatea asumării evaluării proiectelor prin precizarea numelui evaluatorului si semnarea notelor de evaluare de către evaluatorul respectiv.
  7. Asumarea responsabilității pentru programele de finanțare sistate din culpa exclusiva a Autorității de Management.

“Avem o suprabirocratizare locală care face accesarea ineficientă. De cele mai multe ori, este mai bine să iei bani de la bancă decât din fonduri europene. În acest moment, România cotizează mai mult la bugetul european decât accesează, căci alocarea este una, iar să iei cu adevărat banii este altceva. Se dau bani pentru ramuri unde nu este nevoie de ei, în timp ce industriile pentru care chiar este nevoie nu primesc nimic”, a declarat Marius Lulea, vicepreședinte AUR și antreprenor român.

“România este subdezvoltată și este nevoie să creștem gradul de accesare a fondurilor europene. Sunt probleme mari în ministere, au loc numiri politice, lucrurile nu funcționează. Vom cere socoteală ministrului Fondurilor Europene, deoarece am pierdut un an și nu s-a accesat nimic”, a declarat Dumitrina Mitrea, deputat AUR.

“Sistemul este mult birocratizat, sunt prea multe documente de întocmit, parcă se merge pe prezumția de vinovăție și se caută infractori. În instituții nu se angajează persoane competente, cei care fac analizele sunt numiți de multe ori politic. Nu există criterii clare de analiză, sunt programe ce au fost total anulate după depunerea proiectelor. Cine suportă aceste costuri, munca depusă de oameni?!”, a subliniat Victor Cațavei.

“Avem o politizare excesivă și se aduc persoane, numite politic, care nu au nici competența și nici dorința de a soluționa probleme. România nu și-a calibrat foarte bine investițiile, ar trebui să mergem pe acele ramuri specifice țării noastre. În România, avem mai multe exemple de proastă practică decât de bună practică”, a precizat Rodica Boancă, senator AUR.

“O problemă este că fondurile europene nu sunt destinate și companiilor mai mari. Avem multe proiecte mici și cu o mulțime de probleme, în loc să avem finanțări și pentru firme mari, care au managementul necesar accesării. În industria turismului avem nevoie de sute de milioane de euro ca să modernizăm ceea ce există, dar nu se alocă bani”, a susținut Akos Molnar, vicepreședintele Asociației Române de Balneologie.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) va lua parte la protestul organizat de mai multe organizații civice belgiene, care va avea loc joi, 23 mai, începând cu ora 13:30, pe esplanada din fața Parlamentului European. Protestul este îndreptat împotriva cenzurii exercitate de Radioteleviziunea Uniunii Europene (EBU). Contextul […]
Producătorii locali au nevoie de susținere reală din partea autorităților locale. Candidatul AUR la funcția de primar al municipiului Botoșani, antreprenorul Cătălin Silegeanu, propune o serie de măsuri care vin în sprijinul comercianților și consumatorilor deopotrivă, prin crearea condițiilor optime de comercializare a produselor agroalimentare. Piața […]
Potrivit lui Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, nu mai există bani pentru a plăti motorina și curentul necesare STB, dar nici pentru salariile angajaților societății. Situația este cauzată de neplata datoriilor de către de către Primăria Municipiului București, care a acumulat datorii uriașe în […]
Cel mai sensibil aspect care necesită o implicare deosebită din partea autoritaților locale este cel al spitalelor botoșănene, pentru care nu de puține ori, am avut dovada clară că se lucrează mai mult împotriva pacienților decât în favoarea acestora! Am ajuns la acestă tristă concluzie după […]
Alianța pentru Unirea Românilor a organizat un marș electoral la Iași la care au participat peste o mie de persoane. Înaintea acestuia, Claudiu Târziu, președintele Consiliulul Național de Conducere al AUR, le-a adresat participanților câteva cuvinte despre votul din 9 iunie. “Dragi susținători ai Mișcării Naționale […]
Alianța pentru Unirea Românilor a organizat un marș electoral la Iași la care au participat peste o mie de persoane. În timpul evenimentului, președintele AUR, George Simion, l-a acuzat pe primarul Iașiului, Mihai Chirica, de legături cu mafia imobiliară și i-a îndemnat pe românii din diaspora […]