AUR, dezbatere la Palatul Parlamentului: ”Eficientizarea accesării fondurilor europene – oportunități de dezvoltare socio-economică a României”

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a organizat marți, la Palatul Parlamentului, o dezbatere cu tema ”Eficientizarea accesării fondurilor europene – oportunități de dezvoltare socio-economică a României”. Dezbaterea a fost moderată de Niculina Stelea, președintele Comisiei AUR pentru Economie, Finanțe – Bănci, Transport și Infrastructură, și de Victor Cațavei, specialist în fonduri europene.

În cadrul conferinței, invitații au înaintat o serie de propuneri concrete de eficientizare a implementării Programelor Operaționale de Finanțare, precum:

  1. Crearea unei Autorități de Management unice pentru gestionarea și monitorizarea ansamblului programelor de finanțare.
  2. Crearea unui portal on-line unic gestionat de către o singură autoritate pentru a asigura unitatea și transparența.
  3. Stabilirea unor criterii de eligibilitate unice pentru fiecare proiect de finanțare.
  4. Stabilirea unor procente de finanțare nerambursabilă unice pentru fiecare program de finanțare.
  5. Eliminarea unor prevederi subiective din Ghidurile Solicitantului.
  6. Obligativitatea asumării evaluării proiectelor prin precizarea numelui evaluatorului si semnarea notelor de evaluare de către evaluatorul respectiv.
  7. Asumarea responsabilității pentru programele de finanțare sistate din culpa exclusiva a Autorității de Management.

“Avem o suprabirocratizare locală care face accesarea ineficientă. De cele mai multe ori, este mai bine să iei bani de la bancă decât din fonduri europene. În acest moment, România cotizează mai mult la bugetul european decât accesează, căci alocarea este una, iar să iei cu adevărat banii este altceva. Se dau bani pentru ramuri unde nu este nevoie de ei, în timp ce industriile pentru care chiar este nevoie nu primesc nimic”, a declarat Marius Lulea, vicepreședinte AUR și antreprenor român.

“România este subdezvoltată și este nevoie să creștem gradul de accesare a fondurilor europene. Sunt probleme mari în ministere, au loc numiri politice, lucrurile nu funcționează. Vom cere socoteală ministrului Fondurilor Europene, deoarece am pierdut un an și nu s-a accesat nimic”, a declarat Dumitrina Mitrea, deputat AUR.

“Sistemul este mult birocratizat, sunt prea multe documente de întocmit, parcă se merge pe prezumția de vinovăție și se caută infractori. În instituții nu se angajează persoane competente, cei care fac analizele sunt numiți de multe ori politic. Nu există criterii clare de analiză, sunt programe ce au fost total anulate după depunerea proiectelor. Cine suportă aceste costuri, munca depusă de oameni?!”, a subliniat Victor Cațavei.

“Avem o politizare excesivă și se aduc persoane, numite politic, care nu au nici competența și nici dorința de a soluționa probleme. România nu și-a calibrat foarte bine investițiile, ar trebui să mergem pe acele ramuri specifice țării noastre. În România, avem mai multe exemple de proastă practică decât de bună practică”, a precizat Rodica Boancă, senator AUR.

“O problemă este că fondurile europene nu sunt destinate și companiilor mai mari. Avem multe proiecte mici și cu o mulțime de probleme, în loc să avem finanțări și pentru firme mari, care au managementul necesar accesării. În industria turismului avem nevoie de sute de milioane de euro ca să modernizăm ceea ce există, dar nu se alocă bani”, a susținut Akos Molnar, vicepreședintele Asociației Române de Balneologie.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

CĂTRE, BIROUL PERMANENT AL SENATULUI           În conformitate cu prevederile art. 74 alin. (1) și ale art. 75 alin din Constituția României, republicată, respectiv cu prevederile art. 92 alin. (1) din Regulamentul Senatului, republicat, cu modificările și completările ulterioare, vă înaintăm propunerea legislativă „Lege pentru completarea […]
CĂTRE, BIROUL PERMANENT AL CAMEREI DEPUTAȚILOR           În conformitate cu prevederile art. 74 alin din Constituția României, republicată, vă înaintăm propunerea legislativă „Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 96/2006 privind statutul deputaților și al senatorilor” spre dezbatere și adoptare. De asemenea, adresăm rugămintea de a […]
Telenovela falimentului Euroins a ajuns într-un moment final. Tribunalul București a declarat falimentul Euroins ca urmare a solicitării Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). În acest moment, peste 2,7 milioane de români care au polițe de asigurare la Euroins sunt în situația în care trebuie să achiziționeze […]
Adresată:  Domnului Árpád ANTAL, primar al municipiului Sfântu Gheorghe, județul Covasna. De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 07/06/2023 Obiectul întrebării: Restaurarea necropolei internaționale […]
Adresată: Domnului CSEKE Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației De către: Senator Gheorghe Adrian CĂTANĂ, membru al Comisiei pentru administrație publică Circumscripția electorală: nr. 34 Sibiu Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Data: 31/05/2023 Obiectul interpelării: Hotărârea de Guvern pentru accelerarea reabilitării Palatului Justiției din […]
Adresată:   Domnului Nicolae Ciucă, Prim-ministrul României Domnului Florin Spătaru, Ministrul Economiei Domnului Adrian Câciu, Ministrul Finanțelor Publice De către: Senator Adrian Costea Grupul Parlamentar AUR Şedinţa Senatului din: 7 iunie 2023 Obiectul întrebări: Invocarea lipsei fondurilor pentru salarizarea decentă a profesorilor Stimate domnule prim-ministru, Stimați domni […]