AUR, dezbatere la Palatul Parlamentului: ”Eficientizarea accesării fondurilor europene – oportunități de dezvoltare socio-economică a României”

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a organizat marți, la Palatul Parlamentului, o dezbatere cu tema ”Eficientizarea accesării fondurilor europene – oportunități de dezvoltare socio-economică a României”. Dezbaterea a fost moderată de Niculina Stelea, președintele Comisiei AUR pentru Economie, Finanțe – Bănci, Transport și Infrastructură, și de Victor Cațavei, specialist în fonduri europene.

În cadrul conferinței, invitații au înaintat o serie de propuneri concrete de eficientizare a implementării Programelor Operaționale de Finanțare, precum:

  1. Crearea unei Autorități de Management unice pentru gestionarea și monitorizarea ansamblului programelor de finanțare.
  2. Crearea unui portal on-line unic gestionat de către o singură autoritate pentru a asigura unitatea și transparența.
  3. Stabilirea unor criterii de eligibilitate unice pentru fiecare proiect de finanțare.
  4. Stabilirea unor procente de finanțare nerambursabilă unice pentru fiecare program de finanțare.
  5. Eliminarea unor prevederi subiective din Ghidurile Solicitantului.
  6. Obligativitatea asumării evaluării proiectelor prin precizarea numelui evaluatorului si semnarea notelor de evaluare de către evaluatorul respectiv.
  7. Asumarea responsabilității pentru programele de finanțare sistate din culpa exclusiva a Autorității de Management.

“Avem o suprabirocratizare locală care face accesarea ineficientă. De cele mai multe ori, este mai bine să iei bani de la bancă decât din fonduri europene. În acest moment, România cotizează mai mult la bugetul european decât accesează, căci alocarea este una, iar să iei cu adevărat banii este altceva. Se dau bani pentru ramuri unde nu este nevoie de ei, în timp ce industriile pentru care chiar este nevoie nu primesc nimic”, a declarat Marius Lulea, vicepreședinte AUR și antreprenor român.

“România este subdezvoltată și este nevoie să creștem gradul de accesare a fondurilor europene. Sunt probleme mari în ministere, au loc numiri politice, lucrurile nu funcționează. Vom cere socoteală ministrului Fondurilor Europene, deoarece am pierdut un an și nu s-a accesat nimic”, a declarat Dumitrina Mitrea, deputat AUR.

“Sistemul este mult birocratizat, sunt prea multe documente de întocmit, parcă se merge pe prezumția de vinovăție și se caută infractori. În instituții nu se angajează persoane competente, cei care fac analizele sunt numiți de multe ori politic. Nu există criterii clare de analiză, sunt programe ce au fost total anulate după depunerea proiectelor. Cine suportă aceste costuri, munca depusă de oameni?!”, a subliniat Victor Cațavei.

“Avem o politizare excesivă și se aduc persoane, numite politic, care nu au nici competența și nici dorința de a soluționa probleme. România nu și-a calibrat foarte bine investițiile, ar trebui să mergem pe acele ramuri specifice țării noastre. În România, avem mai multe exemple de proastă practică decât de bună practică”, a precizat Rodica Boancă, senator AUR.

“O problemă este că fondurile europene nu sunt destinate și companiilor mai mari. Avem multe proiecte mici și cu o mulțime de probleme, în loc să avem finanțări și pentru firme mari, care au managementul necesar accesării. În industria turismului avem nevoie de sute de milioane de euro ca să modernizăm ceea ce există, dar nu se alocă bani”, a susținut Akos Molnar, vicepreședintele Asociației Române de Balneologie.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a organizat sâmbătă, 2 decembrie, Congresul Extraordinar al partidului în cadrul căruia au fost adoptate o serie de rezoluții și au fost completate structurile de conducere ale partidului. La eveniment au participat 555 de delegați din toate județele țării. În cadrul […]
Pe 1 decembrie 2019 apărea pe scena politică din România o mișcare ce avea să schimbe cu totul peisajul politic, o mișcare ce avea să dea o nouă speranță românilor: Alianța pentru Unirea Românilor (AUR). Astăzi, la patru ani distanță, AUR a celebrat acest moment festiv […]
Peste 10.000 de români din toate colțurile țării au participat de 1 decembrie la Marșul Unirii organizat de AUR și George Simion la Alba Iulia. La ora 8:00 a ajuns în gara din Alba Iulia trenul Unirii cu sute de români care și-au dorit să participe […]
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria București a mers cu Trenul Unirii, un proiect inedit al partidului pentru  a marca Ziua Națională a României și împlinirea a 105 ani de la Marea Unire.  Acest demers reflectă poziția sa în angajamentul pe care AUR îl are pentru […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a prezentat joi, 30 noiembrie, la Râmnicu Vâlcea, lista pe care o propune pentru alegerile europarlamentare de anul viitor. AUR propune o listă compusă din profesioniști, oameni care și-au demonstrat fidelitatea pentru România. Președintele AUR, George Simion, a declarat celor peste […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a prezentat, în cadrul unui eveniment organizat la Râmnicu Vâlcea, candidatul pentru primăria municipiului în persoana omului de afaceri vâlcean, Vicențiu Mocanu. La evenimentul de la Râmnicu Vâlcea au fost prezenți președintele AUR, George Simion, președintele Consiliului Național de Conducere al […]