AUR, dezbatere la Palatul Parlamentului: ”Eficientizarea accesării fondurilor europene – oportunități de dezvoltare socio-economică a României”

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a organizat marți, la Palatul Parlamentului, o dezbatere cu tema ”Eficientizarea accesării fondurilor europene – oportunități de dezvoltare socio-economică a României”. Dezbaterea a fost moderată de Niculina Stelea, președintele Comisiei AUR pentru Economie, Finanțe – Bănci, Transport și Infrastructură, și de Victor Cațavei, specialist în fonduri europene.

În cadrul conferinței, invitații au înaintat o serie de propuneri concrete de eficientizare a implementării Programelor Operaționale de Finanțare, precum:

  1. Crearea unei Autorități de Management unice pentru gestionarea și monitorizarea ansamblului programelor de finanțare.
  2. Crearea unui portal on-line unic gestionat de către o singură autoritate pentru a asigura unitatea și transparența.
  3. Stabilirea unor criterii de eligibilitate unice pentru fiecare proiect de finanțare.
  4. Stabilirea unor procente de finanțare nerambursabilă unice pentru fiecare program de finanțare.
  5. Eliminarea unor prevederi subiective din Ghidurile Solicitantului.
  6. Obligativitatea asumării evaluării proiectelor prin precizarea numelui evaluatorului si semnarea notelor de evaluare de către evaluatorul respectiv.
  7. Asumarea responsabilității pentru programele de finanțare sistate din culpa exclusiva a Autorității de Management.

“Avem o suprabirocratizare locală care face accesarea ineficientă. De cele mai multe ori, este mai bine să iei bani de la bancă decât din fonduri europene. În acest moment, România cotizează mai mult la bugetul european decât accesează, căci alocarea este una, iar să iei cu adevărat banii este altceva. Se dau bani pentru ramuri unde nu este nevoie de ei, în timp ce industriile pentru care chiar este nevoie nu primesc nimic”, a declarat Marius Lulea, vicepreședinte AUR și antreprenor român.

“România este subdezvoltată și este nevoie să creștem gradul de accesare a fondurilor europene. Sunt probleme mari în ministere, au loc numiri politice, lucrurile nu funcționează. Vom cere socoteală ministrului Fondurilor Europene, deoarece am pierdut un an și nu s-a accesat nimic”, a declarat Dumitrina Mitrea, deputat AUR.

“Sistemul este mult birocratizat, sunt prea multe documente de întocmit, parcă se merge pe prezumția de vinovăție și se caută infractori. În instituții nu se angajează persoane competente, cei care fac analizele sunt numiți de multe ori politic. Nu există criterii clare de analiză, sunt programe ce au fost total anulate după depunerea proiectelor. Cine suportă aceste costuri, munca depusă de oameni?!”, a subliniat Victor Cațavei.

“Avem o politizare excesivă și se aduc persoane, numite politic, care nu au nici competența și nici dorința de a soluționa probleme. România nu și-a calibrat foarte bine investițiile, ar trebui să mergem pe acele ramuri specifice țării noastre. În România, avem mai multe exemple de proastă practică decât de bună practică”, a precizat Rodica Boancă, senator AUR.

“O problemă este că fondurile europene nu sunt destinate și companiilor mai mari. Avem multe proiecte mici și cu o mulțime de probleme, în loc să avem finanțări și pentru firme mari, care au managementul necesar accesării. În industria turismului avem nevoie de sute de milioane de euro ca să modernizăm ceea ce există, dar nu se alocă bani”, a susținut Akos Molnar, vicepreședintele Asociației Române de Balneologie.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published.

MAI MULTE ARTICOLE

Către: Domnul Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății Domnul Attila-Zoltán Cseke, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației Adresată de către: Senator Adrian Costea Circumscripţia electorală: 23 Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) Obiectul întrebării: Deficitul de medici de familie în România Data: 22 iunie 2022 Stimați Domni Miniștri, […]
Adresată: Domnului Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Dorinel Cosma Circumscripţia electorală: Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 22.06.2022 Obiectul întrebării: Controalele la  societățile comerciale ce practică arderi ilegale de deșeuri Stimate domnule Ministru, Pe 14 aprilie au avut loc […]
 Adresată:  Domnului ministru Carol Eduard NOVAK, Ministrul Sporturilor De către:  Domnul Senator Sorin Cristian MATEESCU  Circumscripţia electorală nr.14 Constanța,  Grupul  Parlamentar  AUR – Senat  şi prezentată în şedinţa Plenului din 22.06.2022 Obiectul întrebării : situația în care fostului mare fotbalist  Stelian Carabaș  i s-a îngrădit dreptul […]
Adresată: Domnului Ministru al Transporturilor Și Infrastructurii, Sorin Mihai GRINDEANU De către: Senator Andrei BUSUIOC Circumscripția electorală: NR. 39, Vaslui Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor Obiectul întrebării: Probabilitatea dezvoltării unui drum de mare viteză pe ruta Tișița- Vama Albița. Data: 22.06.2022 Stimate domnule ministru, Sorin […]
Către: Domnul Sorin Mihai Câmpeanu, Ministrul Educației Adresată de către: Evdochia Aelenei Circumscripția electorală: Nr. 14, Constanța Grupul Parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) Ședința Senatului din: 22.06.2022 Obiectul întrebării: Clarificări cu privire la măsuri de prevenirea abandonului școlar Domnule Ministru, Proiectul „România Educată” a început […]
Adresată: Domnului Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor De către:  Senator Andrei HANGAN Circumscripţia electorală: nr. 9 – Brăila Grupul parlamentar: AUR Şedința Senatului din data de: 22.06.2022 Obiectul întrebării: Protejarea arborilor remarcabili Stimate domnule Ministru, România nu are, până la acest moment, o legislație […]