Interconectarea informatică a școlilor și renunțarea la dosarele cu șină sunt câteva din obiectivele unui proiect de lege propus de Alianța pentru Unirea Românilor, care va contribui la modernizarea învățământului românesc. Ținta principală – debirocratizarea, împreună cu perfecționarea sistemului digital de gestionare internă a datelor din școli, platforme securizate sau biblioteci on-line.
„Așa cum s-a dovedit de atâtea ori în istorie, un decalaj gestionat și planificat înțelept poate fi un avantaj, pentru că facilitează salturi peste etape. Astfel se poate întâmpla și cu sistemul educațional românesc, dacă ne propunem ținte precise și planificăm din timp resurse pentru realizarea lor” – declară unul dintre inițiatori, senatorul AUR Rodica Boancă.
Legea propune un Program Național structurat pe trei piloni: Platforma Națională Educațională, Proiectul „Conectivitate în școli” și Planul de măsuri pentru transformarea digitală la toate nivelurile de învățământ preuniversitar prin formarea competențelor digitale superioare.
Proiectul încurajează învățământul cu prezența fizică a elevilor și profesorilor în sălile de clasă, definind totodată învățământul on-line, căruia i se precizează domeniile și proporțiile în care va fi folosit. Astfel, în procesul educațional, învățământul on-line este, mai degrabă, o excepție la care se va recurge doar în anumite circumstanțe bine definite. „Reformele în educație trebuie puse sub autoritatea statului român și să beneficieze de susținerea totală a partidelor politice parlamentare. Alianța pentru Unirea Românilor este deschisă pentru orice inițiativă care poate duce la perfectarea legii”, adaugă Rodica Boancă.
Nu există răspunsuri