Către: Domnul Marius Constantin Budăi, Ministrul Muncii și Protecției Sociale
De la: Antonio Andrușceac, Deputat AUR, circumscripția electorală nr. 4, Bacău
Subiectul întrebării: Modificări necesare în legislația privind acordarea indemnizaţiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică
Stimate domnule Ministru,
Va supunem atenției situația creată de acordarea indemnizației de 50 % din cuantumul pensiei pentru pensionarii care sunt membri ai uniunilor de creatori, legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică. O serie de investigații jurnalistice (fanatik.ro, bursa.ro; https://www.bursa.ro/pensii-speciale-de-jurnalisti-pentru-generalul-pavel-abraham-meteorologul-romica-jurca-si-colonelul-mircea-dogaru-29645341) relevă faptul că de-a lungul timpului legislația care reglementează acordarea acestei indemnizații a lăsat loc pentru aplicarea ei abuzivă, în sensul că unii beneficiari au obținut aceste drepturi printr-un artificiu imoral de încadrare în criteriile stabilite de lege.
Un caz particular este cel al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România care, odată cu declararea sa ca organizație de utilitate publică, a devenit un cadru propice suplimentării pensiilor unor persoane care au avut legături ocazionale cu presa și nu au fost jurnaliști pe cartea de muncă.
Prin Legea 83/2016 a fost inclus domeniul creației jurnalistice, iar Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România era singura asociaţie a jurnaliştilor care avea statut de utilitate publică, din anul 2008. Odată cu Legea 83/2016 numărul membrilor Uniunii a crescut foarte mult fiind primite persoane care nu au lucrat ca ziariști, ci au avut apariții ocazionale în presa scrisă, în publicații și reviste de specialitate sau apariții în emisiuni de televiziune (ingineri, medici, cadre militare etc). Prin urmare, persoane care au avut alte profesii și nu au fost jurnaliști profesioniști au avut un cadru legal dar imoral pentru a beneficia de bani publici. Toate acestea cu acordul și complicitatea chiar a conducerii UZPR. Și mai revoltător este faptul că unii dintre beneficiari au fost persoane condamnate în dosare penale pentru fapte de corupție.
Considerăm că legislația actuală trebuie revizuită de urgență, astfel încât aceste drepturi să fie acordate celor care fac dovada unei munci creative veritabile și nu celor care se încadrează în acest criteriu doar printr-un artificiu legislativ.
Având în vedere cele semnalate de noi, precum și declarațiile dumneavoastră publice repetate prin care susțineți acordarea pensiei pe principiul contributivității, vă rugăm, domnule Ministru, să ne comunicați dacă intenționați să îndreptați aceste anomalii legislative din domeniul pensiilor care nu sunt altceva decât o modalitate de a obține venituri necuvenite.
Nu există răspunsuri