Dumitrina Mitrea – întrebare către Ministerul Finanțelor – Clarificări ce vizează activitatea companiei Agrana în România

Adresată:  Domnului Ministru al Finanțelor,

                Adrian CÂCIU

De către:  Doamna Dumitrina MITREA,

                Deputat AUR, circumscripția nr. 29 Neamț

Data: 04.01.2023

Obiectul întrebării: Clarificari ce vizează activitatea companiei Agrana în România

                                           Stimate Domnule Ministru,

           Cu aproximativ două săptămâni în urmă, au fost făcute publice o serie de informații referitoare la activitatea companiei austrice Agrana, în România. Informațiile prezentate ridică semne de întrebare în ceea ce privește profitul acestei companii, în esență, compania Agrana realizând profit în Austria prin zahărul ce este produs în România.

          Activitatea principală a companiei Agrana România este producerea de zahăr din sfeclă de zahăr, iar pe piața din țară desface produsele, cu mențiunea „zahăr din trestie de zahăr din țări terțe UE”. Iar, conform informațiilor făcute public compania austriacă Agrana Zucker A.G ar exporta zahărul produs în România pe piețe mai favorabile, în timp ce în țară ar vinde zahăr din trestie de zahăr produs în țări non-UE. 

          De asemenea, extrem de important de avut în vedere, conform informațiilor dezvăluite public,este aspectul referitir la faptul că zahărul care ajunge în magazinele din România ar fi, de fapt, zahăr importat din Mauritius sau din alte țări non-UE, în timp ce zahărul produs în România, din sfeclă de zahăr, ar ajunge la firma-mamă din Austria și, ulterior, exportată către alte piețe, mai atractive financiar.

           Analizând exercițiile financiare ale companiei Agrana în perioada 2005-2021 se poate lesne observa că într-un an declară profit, iar în anul următor se declară pe pierdere consistentă.  Practic, în anul în care înregistrează o foarte mare pierdere, de obicei, toată producția este vândută în Austria.

           Practic, se realizează profit un an, unul nu, dar, dacă ne uităm pe ultimii 10 ani, e clar că pierderea a fost mai mare decât profitul. Marfa este produsă aici, dar compania nu declară profit statului român. Sintetizat, dacă declară profit anul acesta, la anul au grijă să și-l ia înapoi. Și asta doar pentru a nu plăti 16% impozit pe profit. 

           În plus, pe orice pungă de la raft scrie «Fabricat în UE și non-UE». Ar trebui să scrie «Fabricat în România». Este singurul produs din țară care are acest mesaj pe el, iar ANPC-ul nu am auzit să ia măsuri în acest sens.

          Atât timp cât pe nici un ambalaj comercializat pe piața  din România, nu scrie «Produs în România», la Roman, ci este inscripționat  «Viena», se pot realiza facil următoarele conexiuni: compania Agrana  își vinde pe hârtie producția, afară, marfa nu pleacă din România, o parte a acesteia este comercializată în supermarketuri, o parte ca produse bio este trimisă în Austria.

            Și pe piața noastră, un trader din Viena, care putem lesne intui că este tot parte a acestei companii, vine și ne vinde marfa produsă. Practic, profitul realizat îl încasează în Viena, ca să nu plătească taxe și impozite statului roman. Iar în România fac, în teorie, pierdere. 

             Ținând cont de aspectele mai sus menționate va solicit să dispuneți corpului de control al Ministerului să efectueze o anchetă referitoare la datele financiare declarate de compania Agrana Zucker A.G și să îmi răspundeți la următoarele întrebări:

  1. Cum este posibil ca statul român, mai exact Ministerul de Finanțe, prin subordonatele cu competențe pe astfel de spețe, să  permită derularea  acestei activități  de tip suveică, fapt  care grevează  statul român  în a colecta sume deloc de neglijat la bugetul de stat?

  2.  Care sunt măsurile ce le aveți în vedere a fi luate pentru a rezolva acest caz și pentru a preîntâmpina, pe viitor, producerea de situații similare?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Către: Guvernul României, domnului prim-ministru Nicolae-Ionel CIUCĂ           Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, domnului viceprim-ministru Sorin Mihai GRINDEANU           Ministerul Afacerilor Interne, domnului ministru Lucian Nicolae BODE De la: Antonio ANDRUȘCEAC Deputat AUR, circumscripția electorală nr. 4, Bacău Subiectul întrebării: Solicitarea Prim-ministrului României de trecere a unităților […]
Către: Nicolae-Ionel Ciucă, Prim-ministrul României De la: Dan Tanasă, Deputat AUR, circumscripția electorală 28 Mureș Subiectul întrebării: Românii cu mai multe locuințe pot plăti un preț de 5 lei/kWh Stimate Domnule Prim-ministru,           Conform declarațiilor oficialilor români din urmă cu câteva zile, „nici o lege nu […]
Către: domnul Florin Marian SPĂTARU, Ministrul Economiei De la: domnul Silviu-Titus PĂUNESCU, Deputat AUR, circumscripţia electorală nr.23 IALOMIŢA Obiectul întrebării: Situația primelor acordate în cadrul companiilor aflate în portofoliul, în subordinea și sub autoritatea Ministerului Economiei                                      Stimate Domnule ministru,           În ciuda unei situații economice […]
Către: domnul Sorin Mihai GRINDEANU, Viceprim-ministru, ministrul transporturilor și infrastructurii De la: domnul Silviu-Titus PĂUNESCU, Deputat AUR, circumscripţia electorală nr.23 IALOMIŢA Obiectul întrebării: Situația primelor acordate în cadrul companiilor aflate în portofoliul, în subordinea și sub autoritatea Ministerului Transporturilor                                      Stimate Domnule ministru,           În ciuda […]
Către: domnul Virgil Daniel Popescu, Ministrul Energiei De la: domnul Silviu-Titus PĂUNESCU, Deputat AUR, circumscripţia electorală nr.23 IALOMIŢA Obiectul întrebării: Situația primelor acordate în cadrul companiilor aflate în portofoliul, în subordinea și sub autoritatea Ministerului Energiei                                      Stimate Domnule ministru,           În ciuda unei situații economice […]
Către: domnul prof. univ. dr. Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății De la: domnul Silviu-Titus PĂUNESCU, Deputat AUR, circumscripţia electorală nr.23 IALOMIŢA Obiectul întrebării: Riscul ca România să rămână fără medici cu specializări expuse la mare risc de malpraxis                                      Stimate Domnule ministru,           Emigrarea în masă a […]