Adresată: Doamnei Oana Ursache, Secretar de Stat în Departamentul pentru românii de pretutindeni
De către: Deputat Antonio Andrusceac, Grupul parlamentar al Alianței pentru Unirea Românilor, Circumscripția 4 Bacău
Subiectul întrebării: Bursele identitare pentru copiii etnicilor români din Ucraina nu au fost prinse în buget
Stimată doamnă Secretar de Stat,
Programul de acordare de burse elevilor etnici români din Ucraina, demarat în 2018, reprezintă un proiect strategic pentru România deoarece păstrarea identității lingvistice trebuie să fie o prioritate pentru Guvernul român. În anii 2018-2019 au fost acordate 5.645 de burse elevilor etnici români de clasa I și a II-a, cu domiciliul în Ucraina care studiază în școlile cu predare în limba română sau cu studiul unor materii în limba română ca limba maternă, înscriși școlari 2017-2018 și 2018-2019. În anul 2019, numărul burselor acordate a crescut de la 1.645 (2018) la 3.700.
În vara anului trecut Guvemul Romaniei s-a angajat să continue programul de burse acordate de Departamentul pentru românii de pretutindeni (DRP) din cadrul SGG pentru elevii etnici români din Ucraina (clasele a-I-a si a II-a) și în 2021 si să-l extindă și la clasa a III-a.
Aproximativ 5.500 de elevi de etnie română din Ucraina au benefieiat pâna acum de burse de studiu în valoare de 1000 let/anual. Acest stimulent s-a dovedit foarte
eficient pâna acum, determinând mai mulți parinți să-și înscrie copiii la școlile cu predare în limba română. Acest lucru este extrem de important în contextul măsurilor luate de autoritățile de la Kiev pentru ucrainizarea școlilor românești și diminuarea drepturilor la educație în limba maternă pentru minorități. Acordarea de burse și stimulente financiare reprezintă un ajutor real pentru menținerea identității culturale, etnice și lingvistice și deci o investiție strategică pentru statul român, care are o datorie față de comunitățile istorice. Potrivit articolului VII din Constituția
României: ”Statul sprijină intărirea legăturilor cu românii din afara frontierelor țării și acșionează pentru păstrarea, dezvoltarea și exprimarea identității lor etnice, culturale, lingvistice și religioase, cu respectarea legis1ației statului al cărui cetățeni sunt”. În concluzie, statul român trebuie să susțină direct comunitățile istorice de etnici români supuse unor presiuni asimilaționiste tot mai puternice, nu sa le abandoneze condamnându-le la dispariție.
Având în vedere cele mai sus menționate, vă rog respectuos să-mi raspundeți la următoarele întrebări:
- De ce nu au fost alocate fondurile necesare pentru acordarea acestor burse în bugetul de stat pentru anul 2021?
- Ce măsuri concrete veți lua pentru a soluționa această problemă care riscă să scadă atractivitatea școlilor de limbă română pentru parinți, să afecteze imaginea Romaniei in ochii comunităților de etnici români din Ucraina și să ducă la o accentuare a procesului de pierdere a identității acestora?
- Cum vă susține actualul Guvern extinderea programului de burse pentru etnicii români din Serbia și Ungaria, dacă nu a fost capabil să asigure finanțarea necesară din buget nici măcar pentru bursele alocate elevilor etnici români din Ucraina?
- Ce măsuri veți lua pentru inițierea unor programe de stagii de formare dedicate profesorilor români din Ucraina?
Nu există răspunsuri