Andrei Hangan – Întrebare parlamentară – Retrocedarea pădurilor din Galați

Adresată: Domnului Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor

De către:  Senator Andrei HANGAN

Circumscripţia electorală: nr. 9 Brăila

Grupul parlamentar: AUR

Şedința Senatului din data de: 22.02.2023

Obiectul întrebării: Retrocedarea pădurilor din Galați

Stimate domnule Ministru,

Am luat cunoștință cu îngrijorare de situația pădurilor din județul Galați, dezvăluită de un articol publicat în spațiul presei online. Potrivit informațiilor prezentate, peste 16.000 de hectare de păduri din județul Galați au fost retrocedate după Revoluție. Acest lucru ridică o serie de întrebări cu privire la modul în care aceste păduri au fost gestionate și la impactul asupra mediului înconjurător.

Conform legislației în vigoare, proprietarii de păduri au obligația de a gestiona aceste terenuri în mod sustenabil, pentru a proteja și conserva ecosistemele forestiere și a asigura utilizarea lor durabilă în interesul generațiilor prezente și viitoare. Retrocedarea pădurilor ar fi trebuit să contribuie la dezvoltarea comunităților locale și la creșterea sustenabilității prin crearea unor oportunități de afaceri și a unor locuri de muncă.

Cu toate acestea, din păcate, există îngrijorări că retrocedarea pădurilor din județul Galați a avut un impact negativ asupra mediului înconjurător și asupra comunităților locale. Se pare că în multe cazuri, pădurile retrocedate au fost supuse exploatării necontrolate și ilegale, care a dus la distrugerea ecosistemelor forestiere și la degradarea calității mediului. Acestea sunt probleme grave, care necesită o analiză atentă și acțiuni concrete din partea autorităților competente.

Prin urmare, situația pădurilor din județul Galați ridică o serie de întrebări importante, care necesită o atenție deosebită din partea autorităților competente. Sunt convins că Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor este conștient de importanța conservării și gestionării durabile a pădurilor și că va lua măsurile necesare pentru a proteja și conserva ecosistemele forestiere din județul Galați și din întreaga țară.

Aşadar, fiind în legătură cu subiectul, vă rugăm să ne precizaţi:

        – Care este poziția oficială a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor cu privire la retrocedarea peste 16.000 de hectare de păduri din județul Galați? Ce măsuri au fost luate de către Minister pentru a asigura o gestionare sustenabilă și responsabilă a acestora?

– Care sunt principalele probleme identificate de către Minister în ceea ce privește exploatările necontrolate și ilegale ale pădurilor retrocedate din județul Galați? Ce acțiuni sunt planificate pentru a preveni astfel de situații și pentru a proteja ecosistemele forestiere din zonă?

– Care este evaluarea oficială a impactului asupra mediului înconjurător a retrocedării pădurilor din județul Galați? Ce măsuri au fost luate pentru a proteja și conserva ecosistemele forestiere din zonă?

– Ce strategii și programe sunt implementate de către Minister pentru a asigura o gestionare sustenabilă și responsabilă a pădurilor din întreaga țară, inclusiv în județul Galați? Cum sunt monitorizate aceste activități și care sunt rezultatele obținute?

– În ce măsură sunt implicate comunitățile locale în procesul de gestionare a pădurilor retrocedate din județul Galați? Ce sprijin oferă Ministerul pentru a asigura implicarea activă a acestor comunități în procesul de conservare și gestionare durabilă a ecosistemelor forestiere din zonă?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a organizat sâmbătă, 2 decembrie, Congresul Extraordinar al partidului în cadrul căruia au fost adoptate o serie de rezoluții și au fost completate structurile de conducere ale partidului. La eveniment au participat 555 de delegați din toate județele țării. În cadrul […]
Pe 1 decembrie 2019 apărea pe scena politică din România o mișcare ce avea să schimbe cu totul peisajul politic, o mișcare ce avea să dea o nouă speranță românilor: Alianța pentru Unirea Românilor (AUR). Astăzi, la patru ani distanță, AUR a celebrat acest moment festiv […]
Peste 10.000 de români din toate colțurile țării au participat de 1 decembrie la Marșul Unirii organizat de AUR și George Simion la Alba Iulia. La ora 8:00 a ajuns în gara din Alba Iulia trenul Unirii cu sute de români care și-au dorit să participe […]
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria București a mers cu Trenul Unirii, un proiect inedit al partidului pentru  a marca Ziua Națională a României și împlinirea a 105 ani de la Marea Unire.  Acest demers reflectă poziția sa în angajamentul pe care AUR îl are pentru […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a prezentat joi, 30 noiembrie, la Râmnicu Vâlcea, lista pe care o propune pentru alegerile europarlamentare de anul viitor. AUR propune o listă compusă din profesioniști, oameni care și-au demonstrat fidelitatea pentru România. Președintele AUR, George Simion, a declarat celor peste […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a prezentat, în cadrul unui eveniment organizat la Râmnicu Vâlcea, candidatul pentru primăria municipiului în persoana omului de afaceri vâlcean, Vicențiu Mocanu. La evenimentul de la Râmnicu Vâlcea au fost prezenți președintele AUR, George Simion, președintele Consiliului Național de Conducere al […]