Andrei Hangan – Întrebare parlamentară – Retrocedarea pădurilor din Galați

Adresată: Domnului Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor

De către:  Senator Andrei HANGAN

Circumscripţia electorală: nr. 9 Brăila

Grupul parlamentar: AUR

Şedința Senatului din data de: 22.02.2023

Obiectul întrebării: Retrocedarea pădurilor din Galați

Stimate domnule Ministru,

Am luat cunoștință cu îngrijorare de situația pădurilor din județul Galați, dezvăluită de un articol publicat în spațiul presei online. Potrivit informațiilor prezentate, peste 16.000 de hectare de păduri din județul Galați au fost retrocedate după Revoluție. Acest lucru ridică o serie de întrebări cu privire la modul în care aceste păduri au fost gestionate și la impactul asupra mediului înconjurător.

Conform legislației în vigoare, proprietarii de păduri au obligația de a gestiona aceste terenuri în mod sustenabil, pentru a proteja și conserva ecosistemele forestiere și a asigura utilizarea lor durabilă în interesul generațiilor prezente și viitoare. Retrocedarea pădurilor ar fi trebuit să contribuie la dezvoltarea comunităților locale și la creșterea sustenabilității prin crearea unor oportunități de afaceri și a unor locuri de muncă.

Cu toate acestea, din păcate, există îngrijorări că retrocedarea pădurilor din județul Galați a avut un impact negativ asupra mediului înconjurător și asupra comunităților locale. Se pare că în multe cazuri, pădurile retrocedate au fost supuse exploatării necontrolate și ilegale, care a dus la distrugerea ecosistemelor forestiere și la degradarea calității mediului. Acestea sunt probleme grave, care necesită o analiză atentă și acțiuni concrete din partea autorităților competente.

Prin urmare, situația pădurilor din județul Galați ridică o serie de întrebări importante, care necesită o atenție deosebită din partea autorităților competente. Sunt convins că Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor este conștient de importanța conservării și gestionării durabile a pădurilor și că va lua măsurile necesare pentru a proteja și conserva ecosistemele forestiere din județul Galați și din întreaga țară.

Aşadar, fiind în legătură cu subiectul, vă rugăm să ne precizaţi:

        – Care este poziția oficială a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor cu privire la retrocedarea peste 16.000 de hectare de păduri din județul Galați? Ce măsuri au fost luate de către Minister pentru a asigura o gestionare sustenabilă și responsabilă a acestora?

– Care sunt principalele probleme identificate de către Minister în ceea ce privește exploatările necontrolate și ilegale ale pădurilor retrocedate din județul Galați? Ce acțiuni sunt planificate pentru a preveni astfel de situații și pentru a proteja ecosistemele forestiere din zonă?

– Care este evaluarea oficială a impactului asupra mediului înconjurător a retrocedării pădurilor din județul Galați? Ce măsuri au fost luate pentru a proteja și conserva ecosistemele forestiere din zonă?

– Ce strategii și programe sunt implementate de către Minister pentru a asigura o gestionare sustenabilă și responsabilă a pădurilor din întreaga țară, inclusiv în județul Galați? Cum sunt monitorizate aceste activități și care sunt rezultatele obținute?

– În ce măsură sunt implicate comunitățile locale în procesul de gestionare a pădurilor retrocedate din județul Galați? Ce sprijin oferă Ministerul pentru a asigura implicarea activă a acestor comunități în procesul de conservare și gestionare durabilă a ecosistemelor forestiere din zonă?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, prezent duminică, 19 mai, la Baia Mare, în Maramureș, în cadrul Caravanei Patrioți în Europa, prin care AUR își prezintă candidații la alegerile din data de 9 iunie, a subliniat importanța acestor alegeri și diferențele dintre ceea […]
Sfânta zi de Duminică, 19 mai, a prilejuit oprirea Caravanei Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru prezentarea candidaților la alegerile din 9 iunie, în județul Maramureș, la Baia Mare. Sute de oameni au participat la Baia Mare la prezentarea unora dintre candidații AUR la alegerile […]
Caravana Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru prezentarea candidaților la alegerile din 9 iunie, a fost sâmbătă, 19 mai, pentru toată ziua, în județul Bistrița-Năsăud. În Bistrița, după un flashmob în parcul unde se regăsește și Cetatea Bistriței, o parte dintre candidații la alegerile europarlamentare […]
Cristian Terheș, europarlamentar, cel care deschide lista Alianței AUR pentru alegerile europarlamentare din data de 9 iunie, lansează un apel urgent către cetățeni în contextul investigațiilor desfășurate de Parchetul European (EPPO) asupra președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Cristian Terheș critică vehement protejarea continuă a […]
Între 27 mai și 1 iunie, la Geneva, va avea loc cea de-a 77-a adunare a Organizației Mondiale a Sănătății care, potrivit tuturor informațiilor disponibile până la acest moment, prin adoptarea Tratatului de Pandemie Globală, urmărește să instaureze o nouă formă de control la nivel global. […]
Caravana Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru prezentarea candidaților la alegerile din 9 iunie, a ajuns, vineri, 17 mai, în județul Mureș, la Sighișoara și la Târgu Mureș. În urma unui flashmob organizat în centrul orașului Sighișoara, participanții au ajuns în Cetatea Medievală din Târgu […]