Andrei Hangan – Întrebare parlamentară – Impactul defrișărilor necontrolate asupra mediului și inundațiilor din România

Adresată: Domnului Mircea FECHET, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor

De către:  Senator Andrei HANGAN

Circumscripţia electorală: nr. 9 – Brăila

Grupul parlamentar: AUR

Şedința Senatului din data de: 21.06.2023

Obiectul întrebării: Impactul defrișărilor necontrolate asupra mediului și inundațiilor din România

Stimate domnule Ministru,

Defrișările necontrolate reprezintă o problemă cu impact devastator asupra mediului și a inundațiilor în România. În timp ce alte țări europene au adoptat politici de gestionare durabilă a pădurilor, România se confruntă cu o creștere alarmantă a defrișărilor. Suprafața fondului forestier național în 2020 a fost de 6.604.000 de hectare, făcându-l – încă – unul dintre cele mai mari din Europa. Cu toate acestea, fondul forestier național scade alarmant, de la an la an, iar exploatarea ilegală și tăierile necontrolate afectează grav echilibrul ecologic, regimul hidrologic și agravează fenomenul inundațiilor.

Defrișările masive din România au consecințe grave asupra mediului înconjurător și reprezintă un factor major în creșterea riscului de inundații și alunecări de teren. Sunt afectate în special pădurile virgine și ecosistemele fragile, care sunt esențiale pentru menținerea biodiversității și pentru reglarea regimului hidrologic. În plus, tăierile necontrolate și ilegale au loc adesea în zone montane și de deal, unde solurile sunt mai vulnerabile la eroziune și alunecări de teren.

Regimul hidrologic al unui teritoriu este puternic influențat de existența pădurilor. Arborii absorb apa din sol și o rețin, limitând astfel scurgerea rapidă în râuri și reducând riscul de inundații. Defrișările masive îndepărtează această barieră naturală și favorizează creșterea scurgerii de apă, ceea ce poate duce la creșterea nivelului râurilor și la inundații catastrofale.

În acest context, este imperios ca autoritățile să ia măsuri urgente pentru a combate defrișările necontrolate. Implementarea unor politici și legi mai stricte pentru protejarea pădurilor și sancționarea celor care le încalcă este esențială. În același timp, este nevoie de eforturi pentru promovarea unei gestionări durabile a resurselor forestiere, incluzând reîmpădurirea și crearea de zone protejate. De asemenea, educarea și informarea publicului cu privire la importanța pădurilor și la impactul defrișărilor necontrolate sunt de o importanță crucială.

Având în vedere aspectele enunțate mai sus, vă rugăm să ne răspundeți punctual la următoarele întrebări:

– Care sunt măsurile concrete pe care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor le-a luat sau intenționează să le ia în vederea prevenirii și combaterii tăierilor ilegale de lemn?

– Care considerați că sunt principalele cauze ale defrișărilor necontrolate în România?

– Cum afectează defrișările necontrolate regimul hidrologic și riscul de inundații în țară?

– Care este rolul educării și informării publicului în scopul prevenirii defrișărilor necontrolate?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Valeriu Munteanu, deputat și vicepreședinte AUR, îi răspunde lui Frank-Walter Steinmeier, președintele Germaniei, care a […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) anunță că a strâns peste 200.000 de semnături pentru Călin […]
“De ani de zile ați demonstrat o abilitate remarcabilă de a găsi pretexte și de […]
Petrișor Peiu, senator AUR, atrage atenția asupra unei realități economice care riscă să aibă efecte […]
Deputatul AUR Gianina Șerban, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, a avut vineri, 21 februarie 2025, o […]