Adresată: Domnului Barna TÁNCZOS, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor
De către: Senator Andrei HANGAN
Şedința Senatului din data de: 14.04.2021
Obiectul întrebării: Situaţia exporturilor de lemn ale României
Stimate domnule ministru,
Conform unui articol recent publicat opiniei publice, se poate observa că în România, în ultimul deceniu, unele exporturi de lemn au scăzut şi de cinci ori, iar în paralel, au crescut semnificativ importurile.
Mai exact, conform datelor statistice din 2000 şi până în prezent, furnizate de către Institutul Naţional de Statistică, arată că, în ultimul deceniu, exporturile de lemn de toate tipurile din România au scăzut la jumătate, în timp ce importurile aproape s-au dublat. Astfel, cu alte cuvinte, cel puţin în ce priveşte comerţul legal, care constituie majoritatea covârşitoare a tranzacţiilor de lemn, presiunea asupra pădurilor din România a scăzut semnificativ.
Conform Institutului Naţional de Statistică, lemnul tranzacţionat se împarte în cinci categorii: lemn de foc, lemn brut, lemn pentru dogărie, traverse din lemn pentru căi ferate sau similare şi lemn tăiat sau despicat longitudinal, tranşat sau derulat.
Aşadar, ţara noastră exportă de trei ori mai puţin lemn de foc, unde, de la 4,7 milioane de kilograme exportate în 2000, s-a ajuns la o scădere de 424 milioane de kilograme, în anul 2020. Cu alte cuvinte, s-a ajuns la doar o treime din cantitatea exportată în 2011, când a existat o creştere extrem de accelerată din punct de vedere al exportului: de aproximativ trei sute de ori decât în 2000, valoarea fiind de 1,2 miliarde de kilograme. Prin urmare, concluzia poate fi una alarmantă deoarece, lemnul românesc se exportă mai puţin decât în trecut pentru că este mai scump decât cel de import.
Aşadar, fiind în legătură cu subiectul, vă rugăm să ne precizaţi:
– Cum se justifică această decadenţă continuă şi alarmantă în ceea ce privesc exporturile de lemn ale României, şi care este rezoluţia din acest punct de vedere, luând în considerare că exporturile de lemn din ţara noastră, sub diverse forme, reprezintă un indicator extrem de relevant referitor la trendurile economice, dar şi de mediu?
– Ce măsuri se vor lua la nivel naţional în vederea acestui subiect, astfel încât situaţia exporturilor de lemn ale României să cunoască, începând cu anul viitor, o îmbunătăţire semnificativă? Ce reglementări pot fi impuse astfel încât să existe o creştere din acest punct de vedere în cel mai scurt timp posibil?
Vă mulțumesc!
Solicit răspuns scris.
Nu există răspunsuri