Andrei Hangan – Declarație politică – Vom rămâne în istorie ca români sau ca lași?

De către: Senator Andrei HANGAN          

Circumscripția electorală: nr. 9  – Brăila

Grupul parlamentar: AUR

Ședința Senatului din data de: 22.03.2023

Vom rămâne în istorie ca români sau ca lași?

Stimați colegi,

             Data de 16 martie 2023 va dăinui în istorie! Printr-un vot curajos, care va trece testul timpului, Parlamentul Republicii Moldova a consfințit un adevăr pe care niciun regim politic purtat de tancurile sovietice nu îl va putea schimba vreodată: Basarabia e România, iar între Prut și Nistru se vorbește limba română!

            Concret, deputații majorității parlamentare de peste Prut au adoptat, în lectură finală, un proiect de lege privind înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toată legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituția celui de-al doilea stat românesc.

După decizia Curții Constituționale de la Chișinău din 5 decembrie 2013, prin care limba română a fost recunoscută ca limbă de stat, în baza Declarației de Independență a Republicii Moldova din 1991, un nou pas era necesar.

După cum preciza și Preşedintele Republicii Moldova de la acea vreme, Nicolae Timofti, naţiunea română este organizată în două state româneşti: România şi Republica Moldova. În cazul Republicii Moldova, sunt culese roadele unei ideologii perfide, diseminate pe parcursul a zeci de ani, care se bazează pe conceptul „existenţei a două naţiuni, a două limbi, a două istorii diferite”.

Istoria, limba și cultura comună a românilor din stânga și din dreapta Prutului reprezintă o certitudine, un adevăr stabilit științific. „Limba moldovenească” sau „poporul moldovenesc”

sunt concepte false, de ordin pur politic, inventate de propaganda vicleană a Rusiei sovietice pentru a justifica raptul teritorial barbar și odios săvârșit la 28 iunie 1940.

Era firesc, deci, ca timpul să demonteze rând pe rând toate aceste minciuni, iar Basarabia a mai făcut un pas spre Unire joia trecută, pe 16 martie.

Stimați colegi,

În tot acest timp, noi, demnitarii de la București, ce facem? Vom sta iarăși degeaba, la fel ca în 1991, când niciun deget nu s-a mișcat de la București pentru a face Unirea, deși toată țara o aștepta? Vom rata fiecare context istoric pe care Dumnezeu ni-l scoate în cale doar pentru că nu suntem în stare să acționăm în interesul românilor?

Pornind de la retorică și până la politici publice, de la strategii locale și până la proiecte de țară, conducerea celor două state românești despărțite de Prut trebuie să-și dea mâna și să facă pași concreți înspre marele nostru ideal național: un singur stat românesc!

Ziua în care putem avea o singură țară e iarăși aproape! Noi cum vom rămâne în istorie: ca români sau ca lași?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) anunță că a strâns peste 200.000 de semnături pentru Călin […]
“De ani de zile ați demonstrat o abilitate remarcabilă de a găsi pretexte și de […]
Petrișor Peiu, senator AUR, atrage atenția asupra unei realități economice care riscă să aibă efecte […]
Deputatul AUR Gianina Șerban, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, a avut vineri, 21 februarie 2025, o […]