Adresată de către domnul senator Andrei Hangan în ședința Senatului din data de 12.05.2021.
Stimați colegi,
Declarația mea politică de astăzi se referă la situația în care datele publicate de către Inventarul Forestier Național (IFN) conturează, în primă fază, o evoluție temporală pozitivă a suprafeței pădurilor, însă realitatea poate demonstra contrariul.
Mai exact, datele furnizate de către IFN prezintă, în ansamblu, o evoluție temporală pozitivă a suprafeței pădurilor, o creștere a stocului de masă lemnoasă pe picior și un raport sustenabil de recoltă de maximum 65% între creșterea pădurii și volumul de masă lemnoasă recoltată.
Suspiciunile au început să apară în momentul în care mai multe instituții au început să comunice în permanență observații privind greșelile de eșantionare și viciile metodologice de evaluare a volumului dispărut din păduri.
Astfel, ajungem la concluzia că valoarea estimată a volumului de lemn recoltat este departe de a fi stabilită pe informații și proceduri corecte, astfel că ea nu poate fi luată în considerare la formularea unor concluzii pertinente referitoare la nivelul tăierilor de pădure din țara noastră.
De asemenea, au existat și grave erori privind valoarea metrilor cubi de tăieri ilegale de lemn. Mai exact, cifra de 20 de milioane de metri cubi, considerată că reprezintă tăieri ilegale de lemn, a fost concluzionată pe confuzia dintre volumul de lemn extras din păduri (estimat de IFN la aproximativ 38 de milioane de metri cubi anual) și volumul comercial exploatat (măsurat de INS – Institutul Național de Statistică – la circa 18 milioane de metri cubi pe an).
Rolul acestei declarații politice nu este de a face un proces de intenție direct sau indirect unei persoane anume, și nici acela de a acuza, însă îmi doresc să atenționez Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Problema tăierilor ilegale și, în general, a tot ce ține de păduri, este extrem de neglijată în România. În acest sens, trebuie să devină o prioritate urgentă, iar viitoarele măsuri să contureze o situație îmbunătățită semnificativ!
Domnule ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, consider – mai mult ca oricând – extrem de necesară implicarea dumneavoastră în rezolvarea acestei erori de transparență și luciditate în cazul situației expuse mai sus și cred cu tărie în convocarea unei dezbateri publice bazate pe rațiune și argumente științifice, mai ales că pădurile trebuie gestionate responsabil, iar lemnul trebuie utilizat sustenabil, în beneficiul naturii, comunităților și economiei.
Luați în vedere și publicarea rezultatelor parțiale ale ciclului III al Inventarului Forestier, care ar fi trebuit să înceapă, de altfel, să se deruleze imediat după finalizarea Ciclului II, în 2018, menit să clarifice discuțiile privind metodologia IFN, astfel încât să formeze o imagine clară și obiectivă a evoluției stării pădurilor din România!
Vă mulțumesc,
Senator Andrei Hangan
Nu există răspunsuri