Andrei-Emil Dîrlău, senator AUR: „Ne îndreptăm spre o dictatură digitală. Scutul European pentru Democrație este, de fapt, un instrument de cenzură”

Senatorul AUR, Andrei-Emil Dîrlău, a tras un semnal de alarmă în plenul Senatului, denunțând ferm derapajele anti-democratice din spatele așa-numitului „Scut European pentru Democrație”.

Într-o intervenție avută, acesta a avertizat că măsurile promovate sub pretextul combaterii dezinformării riscă să instaureze o nouă formă de cenzură sistemică și totalitarism digital.

„Acest Scut European pentru Democrație invocă apărarea democrației, încrederea în instituții, combaterea dezinformării și violenței. Dar ce facem când un profesor din Cluj cere eliminarea noastră fizică, nederanjat de nimeni? Cine decide ce e dezinformare, fake-news și adevăr, conținut ilegal sau autentic?”, a întrebat senatorul Dîrlău.

Acesta a denunțat lipsa de încredere în instituțiile statului, subliniind că „nu se bucură de încredere nu fiindcă sunt slabe în combaterea manipulării, ci deoarece chiar ele au manipulat. Televiziunile, media mainstream livrează doar ce vrea clasa politică la putere.”

Senatorul AUR a subliniat că restricțiile privind controlul online „vor deveni un bumerang contra democrației”, oferind „elitelor la putere libertatea de a manipula și cenzura după plac.”

„E inacceptabilă încălcarea drepturilor și libertăților fundamentale. Am participat la Revoluția din ’89 și știu că s-au câștigat greu, cu sânge. Ele nu trebuie nicicum îngrădite”, a adăugat parlamentarul AUR.

Emil Dîrlău a avertizat că în actualul climat politic, „orice contestare sau critică a narațiunii oficiale e din start prezumată a fi atacul unor forțe ostile sau ingerințe externe.”

Problema, atrage atenția el, e mult mai gravă: „Ce facem când democrația e erodată și fragilizată nu de atacuri externe, ci chiar de instituțiile statului? Suntem într-un moment când însăși supraviețuirea ei e pusă în discuție.”

Senatorul AUR a citat europarlamentari care au criticat DSA: „Virgine Joron numea DSA-ul – Digital Surveillance Act, Regulament de Supraveghere Digitală, în sensul totalitar al cuvântului. Fernand Karthaiser spune și el că DSA e incompatibil cu tradiția liberei exprimări în Occident.”

„Aici se instituie o cenzură ce vrea să controleze narațiunile și discursul public. Risc sistemic, conținut ilegal, hate speech? Iertați-mă dragi colegi, dar orice poate fi risc sistemic, conținut ilegal, hate speech. Cine stabilește criteriile pentru aceste etichete? Evident, orice conținut ce nu convine puterii va fi cenzurat arbitrar”, a adăugat senatorul.

Acesta a amintit și de perioada pandemiei: „Am văzut cum în pandemie critici privind vaccinurile și restricțiile au fost etichetate ca dezinformare și interzise în spațiul public.”

„Cine decide ce e adevăr sau dezinformare? Guvernul? Comisia Europeană? Așa-numiții Raportori de Încredere? Se presupune că societatea civilă, dar de fapt sunt grupuri de presiune, ONG-uri cu agende ideologice practicând cenzura selectivă.”

Senatorul atrage atenția că platformele, din frica amenzilor, „vor practica cenzura preemptivă, cenzurând din start unele conținuturi.”

Astfel, „ne întoarcem la cenzura de tip comunist/stalinist. Nu dorim cenzură! Ne e amenințată libertatea digitală!”

Andrei-Emil Dîrlău este de părere că „obediența față de agenda ideologică venită de la Bruxelles va priva cetățenii de accesul la adevăr. Azi, I.A. face posibilă cenzura în masă fără precedent. Aceste instrumente, în loc să apere democrația, o vor anihila.”

„Riscăm să ajungem într-o situație ca a Chinei comuniste, unde știm cum se practică cenzura internetului. Suntem în pragul unei distopii de tip 1984 de George Orwell. Scutul va permite cenzura și controlul de tip Poliția Gândirii. Ne îndreptăm spre o dictatură digitală, un totalitarism cibernetic, o tiranie cibernetică”, a conchis senatorul.

În calitate de membru al Comisiei pentru Afaceri Europene, senatorul AUR a făcut un apel categoric:

„Vă rog să votați CONTRA cenzurii. Altfel, într-o zi chiar și dumneavoastră veți fi victimele ei.”

Din cei 120 de senatori prezenți în plen, 80 au votat pentru, 39 împotrivă, iar unul s-a abținut.

Coaliția PSD-PNL-UDMR-USR a fost cea care a votat pentru ca acest proiect de hotărâre să meargă mai departe pe firul legislativ și să deschidă calea spre totalitarism cibernetic, spre o tiranie cibernetică!

Distribuie acest articol!

Comments are closed

MAI MULTE ARTICOLE