Adresată: Consiliului Județean Vaslui, Președintelui BUZATU Dumitru
De către: Senator Andrei BUSUIOC
Circumscripția electorală: nr. 39, Vaslui
Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor
Data: 20/09/2023
Obiectul întrebării: Situația privind reabilitarea și construcția Centrului Balnear de la Ghermăneşti
Stimate Domnule Președinte,
Spitalul balnear de la Ghermănești, ridicat în perioada Regelui Carol I, și proprietățile terapeutice ale apelor descoperite în vecinătatea acestuia pot reprezenta pentru județul Vaslui punctul de început al dezvoltării unui turism durabil. Datorită acestui motiv, suntem de părere că resursele naturale cu potenţial terapeutic descoperite la Ghermănești trebuie valorificate, acestea având capacitatea de a genera creșterea încasărilor provenite din turism și transformarea județului Vaslui într-o zonă de interes pentru locuitorii României, dar și pentru cei de peste granițe, care doresc să fie martorii efectelor benefice ale apelor stațiunii balneare.
Este bine cunoscut faptul că unitatea „Băile de la Ghermăneşti” a fost închisă, natura punând stăpânire peste ruinele fostului spital balnear. În contextul în care Consiliul Județean Vaslui reabilitează Spitalul de la Ghermăneşti, suntem bucuroși de faptul că resursele naturale ale zonei vor fi utilizate corespunzător și considerăm faptul că județul Vaslui se va bucura de un turism înfloritor, iar cetățenii rezidenți vor beneficia de noi locuri de muncă.
Conform Strategiei de Dezvoltare Economico-Socială a Județului Vaslui cu Orizontul de Timp 2021-2027, „Lucrările geologice de cercetare derulate de-a lungul timpului au indicat prezența la nivelul județului a unor (…) ape balneoterapeutice clorurate-sulfuroase (zona Drânceni-Ghermănești, Pungești, Murgeni, Gura Văii, Dănești) (…)”[1]. De asemenea, Strategia de față prezintă următoarele informații publicului: „Obiectivele turistice naturale ale Județului Vaslui sunt constituite în principal din resurse ce pot sta la baza dezvoltării turismului de agrement și a celui balnear, respectiv: (…) izvoarele cu ape minerale sulfuroase din zona Ghermănești, care pot fi utilizate pentru tratarea diferitelor afecțiuni, cum ar fi cele ale aparatului locomotor (reumatism degenerativ-artrite, artroze, spondilite), afecțiuni ginecologice, gastrointestinale (gastrite, colite cronice, afecțiuni biliare), boli de nutriție (diabet simplu).”[2]
Strategia de Dezvoltare Economico-Socială a Județului Vaslui cu Orizontul de Timp 2021-2027 prezintă publicului, de asemenea, proiectul intitulat Valorificarea potenţialului balnear existent, prin înfiinţarea Centrului Balnear Ghermăneşti în judeţul Vaslui. Vom aminti, din cadrul celor menționate în secțiunile „Activități principale”, „Obiectivele specifice” și „Surse de finanțare” ale proiectului Valorificarea potenţialului balnear existent, prin înfiinţarea Centrului Balnear Ghermăneşti în judeţul Vaslui, următoarele informații, acestea reprezentând fundamentul întrebărilor ce vor fi adresate ulterior:
– „Proiectul presupune demolarea parțială a clădirilor existente și realizarea unei clădiri noi (centru balnear), care să răspundă tuturor exigențelor din domeniul tratamentelor balneoterapeutice.”;
– „Centrul balnear va cuprinde o zonă de primire și informare, spații de cazare pentru 40 de persoane”;
– Sursele de finanțare sunt date de bugetul CJ;
– Un obiectiv specific este reprezentat de „Crearea de noi locuri de muncă în zona comunei Drânceni”.
Analizând potențialul turistic ce poate fi generat ca urmare a reabilitării/construirii Centrului Balnear Ghermăneşti și ca urmare informațiilor prezentate în cadrul Strategiei de Dezvoltare Economico-Socială a Județului Vaslui cu Orizontul de Timp 2021-2027, vă rugăm să ne comunicați răspunsul la următoarele întrebări:
- Care este termenul de finalizare estimat privind reabilitarea și construcția Centrului Balnear de la Ghermănești?
- Care este bugetul total alocat privind reabilitarea și construcția Centrului Balnear de la Ghermănești?
- Considerați faptul că există o posibilitate ca bugetul alocat reabilitării și construcției Centrului Balnear de la Ghermănești să necesite a fi completat cu alte fonduri? Sursa de proveniență a fondurilor va fi, de asemenea, din cadrul bugetului Consiliului Județean?
- În situația în care răspunsul întrebărilor precedente este afirmativ, cum va impacta creșterea bugetului alocat reabilitării și construcției Centrului Balnear de la Ghermănești derularea și finalizarea celorlalte proiecte stabilite prin Strategia de Dezvoltare Economico-Socială a Județului Vaslui cu Orizontul de Timp 2021-2027? De asemenea, ce consecințe va avea creșterea bugetului alocat reabilitării și construcției Centrului Balnear de la Ghermănești asupra totalității hotărârilor financiare ale Consiliului Județean?
- În ce stadiu se află astăzi lucrările privind reabilitarea și construcția Centrului Balnear de la Ghermănești?
- Conform celor menționate în cadrul Strategiei de Dezvoltare Economico-Socială a Județului Vaslui cu Orizontul de Timp 2021-2027, „Proiectul presupune demolarea parțială a clădirilor existente și realizarea unei clădiri noi (centru balnear), care să răspundă tuturor exigențelor din domeniul tratamentelor balneoterapeutice.” Având în vedere necesitatea demolării parțiale, dar ținând seama și de istoria Centrului Balnear, vă rugăm să ne comunicați în ce proporție se va reuși menținerea fostei arhitecturi și reabilitarea fostelor construcții?
- Conform celor menționate în cadrul Strategiei de Dezvoltare Economico-Socială a Județului Vaslui cu Orizontul de Timp 2021-2027, „Centrul balnear va cuprinde o zonă de primire și informare, spații de cazare pentru 40 de persoane”. Vă rugăm să ne comunicați dacă aceasta reprezintă capacitatea maximă finală a centrului sau dacă va fi posibilă o creștere a capacității, ținând seama de potențialul turistic al zonei și de veniturile din turism ce pot fi încasate?
- Care va fi totalul posturilor ce vor fi scoase la concurs în cadrul Centrului Balnear de la Ghermănești și care vor fi acestea? De asemenea, vă rugăm să ne prezentați structura organizatorică a Centrului Balnear de la Ghermănești, privind din punct de vedere al organigramei, al numărul de personal din cadrul centrului și al distribuției personalului pe funcţii contractuale.
[1]https://vechi.cjvs.eu/downloads/strategie/2020/Strategia_de_dezvoltare_a_judetului_Vaslui_2021-2027_final.pdf
[2] https://vechi.cjvs.eu/downloads/strategie/2020/Strategia_de_dezvoltare_a_judetului_Vaslui_2021-2027_final.pdf
Nu există răspunsuri