Andrei Busuioc – Întrebare parlamentară – Prezența grafenului în alimentele de pe piața românească.

Adresată:  Domnului Dr. Alexandru Nicolae Bociu – Preşedinte al A.N.S.V.S.A

De către: Senator Andrei BUSUIOC

Circumscripția electorală: nr. 39, Vaslui

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Data: 17/05/2023

Obiectul întrebării: Prezența grafenului în alimentele de pe piața românească.

Stimate domnule președinte,

Oxidul de grafen este un subiect deosebit în cercetarea biomedicală și farmaceutică a actualului deceniu.

Conform (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691522002125.) Interacțiunile complexe ale grafenului cu componentele sanguine umane încă nu sunt pe deplin cunoscute.

Chiar dacă oxidul de grafen este fabricat cu aceiași atomi ca și organele, țesuturile și celulele noastre, natura sa bidimensională provoacă interacțiuni unice cu proteinele din sânge și membranele biologice și poate duce la efecte severe precum trombogenitatea și activarea celulelor imune.

Există investigații în curs de desfășurare privind toxicitatea nanoparticulelor modificate utilizate în produsele alimentare.

Conform unui studiu (vezi: https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.1222276110) realizat de o echipă de specialiști de la Universitatea Brown, care au examinat potențiala toxicitate a grafenului în celulele umane, aceștia au ajuns la concluzia că marginile zimțate ale nanoparticulelor de grafen, super ascuțite și super puternice, străpung cu ușurință membranele celulare din plămânul uman, pielea și celulele imune, sugerând potențialul de a provoca daune grave oamenilor și animalelor.

Aparent (studii în curs) grafenul și materialele pe bază de grafen par să interacționeze cu unele enzime gastro-intestinale, cum ar fi tripsina, formând compuși stabili și afectând activitatea lor enzimatică. Cu toate acestea, datele științifice sunt extrem de limitate și de o calitate nepotrivită pentru o caracterizare a pericolelor, conform cadrului EFSA privind nanomaterialele.

Sunt necesare studii suplimentare pentru a clarifica dizolvarea gastro-intestinală a diferitelor materiale pe bază de grafen.

Conform studiilor, concentrațiile mai mici de nanomateriale mai fine și mai ascuțite afectează mai grav microbiota intestinală, deoarece acestea nu se agregează și pot pătrunde în celula bacteriană și în membrană, prin perforare. Astfel, sunt necesare studii suplimentare in vivo pentru a înțelege pe deplin complexitatea acestor efecte.

Având în vedere cele expuse mai sus, vă întreb următoarele:

  1. Care sunt, la ora actuală, produsele alimentare de pe piața românească care conțin grafen ?
  2. Considerați de cuviință retragerea produselor destinate consumului uman care conțin grafen de pe piața românească, luând în considerare necunoașterea pe deplin a efectelor negative asupra corpului uman?

Comments are closed

MAI MULTE ARTICOLE

România se află din nou în fața unui scandal uriaș de corupție și incompetență guvernamentală, […]
Parlamentarii AUR vor depune un proiect legislativ pentru modificarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea și […]
Pe 26 martie, de la ora 17:30, ne vedem în Piața Victoriei, la București! Îl […]
Senatorul AUR, Niculina Stelea, consideră că decizia recentă a Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) […]