Adresată: Institutului Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie, Managerului Miulescu Adrian-Mugurel
De către: Senator Andrei BUSUIOC
Circumscripția electorală: nr. 39, Vaslui
Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor
Data: 19/03/2024
Obiectul întrebării: Potențialul terapeutic al apelor specifice Centrului de Asistență Medico-Socială Ghermănești, județul Vaslui
Stimate domnule Manager,
Ca urmare a adresării întrebării parlamentare nr. 2591/b din 20.9.2023 Consiliului Județean Vaslui, având ca titlu Situația privind reabilitarea și construcția Centrului Balnear de la Ghermănești și ca scop obținerea de informații clarificatoare cu privire la situația reabilitării și construirii Centrului Balnear de la Ghermănești, Consiliul Județean Vaslui ne-a furnizat răspunsul nr. SG 5477 din 6.11.2023, răspuns prin intermediul căruia ne-au fost comunicate următoarele informații:
„ (…) În anul 2021, Consiliul Județean Vaslui a făcut primele demersuri prin înființarea unor puțuri de prospecțiune pentru a putea evalua, calitativ și cantitativ, apele freatice din zona limitrofă fostului „Spital balnear de la Ghermănești” (…). Ca urmare a execuției acestor puțuri de prospecțiune vor putea fi determinate, atât debitele estimate, cât și potențialul curativ al apelor din subsolul comunei Ghermănești. Au fost efectuate teste pentru determinarea potabilității acestor ape și s-au evidențiat parametri suficienți doar pentru îmbăiere (cu evitarea îngurgitării în timpul procedurilor balneo-terapeutice). La data prezentei sunt demarate procedurile pentru identificarea potențialului curativ și terapeutic al acestor ape prin analiza calității de către „Institutul Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneo-climatologie București”, singura instituție națională abilitată și autorizată care poate identifica potențialul terapeutic al acestor ape. (…)”
Stimate domnule Manager, întrucât reabilitarea Centrului de Asistență Medico-Socială Ghermănești ar presupune creșterea potențialul turistic al județului Vaslui și generarea de beneficii semnificative pentru locuitorii județului și întrucât Consiliul Județean Vaslui ne-a comunicat faptul că Institutul Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneo-climatologie București reprezintă „singura instituție națională abilitată și autorizată care poate identifica potențialul terapeutic al acestor ape”, însă ținând seama și de faptul că, potrivit răspunsului furnizat de către Consiliul Județean Vaslui, „(…) realizarea „Centrului Balnear de la Ghermănești” este condiționată de existența apelor cu calități balneo-terapeutice din zona Drânceni-Ghermănești”, vă rugăm să ne comunicați care sunt rezultatele analizelor privind potențialul curativ și terapeutic al apelor ce ar urma să fie utilizate în cadrul Centrului de Asistență Medico-Socială Ghermănești jud. Vaslui?
Nu există răspunsuri