Andrei Busuioc – Întrebare parlamentară – Condiționarea eliberării certificatului fiscal necesar inmatricularii unui autovehicul, de către Primării, Art. 159 alin. (5) şi (6) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală.

Adresată: Domnului Adrian CÂCIU, Ministru al Finanțelor

                  Domnului Sorin-Mihai Grindeanu, Ministrul Transporturilor și Infrastructurii

De către: Senator Andrei BUSUIOC

Circumscripția electorală: nr. 39, Vaslui

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Data: 01/03/2023

Obiectul întrebării: Condiționarea eliberării certificatului fiscal necesar inmatricularii unui autovehicul, de către Primării, Art. 159 alin. (5) şi (6) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală.

Stimate domnule Ministru,

Prin aplicarea textelor legale art.159 alin. (5) şi (6) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală se creează un privilegiu imobiliar special în favoarea fiscului, acesta din urmă devenind titular al unor drepturi reale asupra bunului din a cărui proprietate izvorăsc obligaţii fiscale.

Obligarea vânzătorului unui autovehicul de a achita eventualele datorii către administraţia financiară şi de a solicita un certificat de atestare fiscală – care ulterior să poată fi utilizat în vederea înmatriculării afectează dreptul de dispoziţie.

Toate consecinţele neîndeplinirii de către vânzător a obligaţiilor fiscale se produc împotriva cumpărătorului, deoarece acestuia i se refuză înmatricularea vehiculului pe numele său,în situația în care vânzătorul are mai multe datorii către Primărie.

Art. 159 alin. (5) şi (6) din Legea nr. 207/2015, legiuitorul a prevăzut că, pentru înstrăinarea dreptului de proprietate asupra clădirilor, terenurilor şi a mijloacelor de transport, proprietarii bunurilor ce se înstrăinează trebuie să prezinte certificate de atestare fiscală prin care să se ateste achitarea tuturor obligaţiilor de plată datorate bugetului local al unităţii administrativ-teritoriale în a cărei rază se află înregistrat fiscal bunul ce se înstrăinează. Pentru bunul ce se înstrăinează, proprietarul bunului trebuie să achite impozitul datorat pentru anul în care se înstrăinează bunul, cu excepţia cazului în care pentru bunul ce se înstrăinează impozitul se datorează de altă persoană decât proprietarul.

Având in vedere cele de mai sus prezentate vă rugăm să ne răspundeți la următoarele întrebări:

1. Considerați că ideea de a scoate un certificat fiscal necesar transferului de proprietate pentru mijloace de transport de la Primarie ar putea să nu fie condiționată de cumulul de datorii al proprietarului, dacă acesta plăteşte eventuala datorie doar pentru mijlocul de transport, subiect al transferului de proprietate?

2. Cum puteți veni în intâmpinarea cetateanului român, greu încercat de criza financiară, economică, care încercand să vândă din bunurile proprii, nu reuşeşte să vãndă şi să aibă acces la bunul propriu?

3. V-ati gândit că eliberararea certificatului fiscal pentru mijloace de transport ar fi ideal să fie intr-un birou in aceleasi locații cu RAR ul, pentru a ajuta cetateanul român să economisească timp si bani? Cum vedeți dumneavoastră desfăşurarea ideală a acestor tipuri de tranzactii si eliberări de documente necesare transferului de proprietate pentru mijloacele auto?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

”Guvernul PSD-PNL-UDMR a ales să pună industriile de care țara are cea mai mare nevoie să plătească nota de plată pentru cheltuielile sale nesăbuite. Astfel, guvernul cu 1,3 milioane de bugetari a decis să strângă suplimentar câte 650 de lei/lună, în medie, de la fiecare angajat […]
“Guvernul Ciolacu demonstrează din nou că nu se dă înapoi de la nimic pentru a-și păstra puterea, adoptând măsuri care subminează democrația și drepturile fundamentale ale românilor. Pe lângă modificările discriminatorii aduse legii electorale, menite să afecteze libertatea de exprimare în online, regimul PSD-PNL-UDMR a luat […]
Astăzi a fost depusă de către Partidul Oamenilor Tineri cererea de suspendare a uzurpatorului democrației de la Cotroceni. 161 de parlamentari de la AUR, POT și SOS au semnat cererea. În aceste condiții de profundă criză politică și constituțională, poporul român, prin organul său reprezentativ suprem, […]
“PSD-PNL-UDMR nu par să priceapă absolut nimic. După ce în 2023 au încercat să limiteze folosirea numerarului, dar au renunțat ca urmare a reacției românilor, aceiași iresponsabili aflați la guvernare vor acum să vină cu un nou proiect pentru limitarea plăților cash. În 2023, AUR a […]
“Un nou episod de “vânzare pe bucăți” a resurselor României se conturează sub ochii noștri. După controversata propunere de tranzacție a EON România de către o firmă ungurească, acum asistăm la un nou scenariu ce pune în pericol industria românească. Firma Diana Exploatări Miniere SRL, controlată […]
Filosofia și practica politică a clasei conducătoare din ultimii 15 ani par a fi confiscate total gândirii de tip „trenuleț”, gândire îndelung exersată în țară după lansarea sa pe piață de renumitele „școli de științe politice” marca PSD și PNL. Politica de tip „trenuleț” a devenit, […]