Andrei Busuioc – Întrebare parlamentară – Condiționarea eliberării certificatului fiscal necesar inmatricularii unui autovehicul, de către Primării, Art. 159 alin. (5) şi (6) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală.

Adresată: Domnului Adrian CÂCIU, Ministru al Finanțelor

                  Domnului Sorin-Mihai Grindeanu, Ministrul Transporturilor și Infrastructurii

De către: Senator Andrei BUSUIOC

Circumscripția electorală: nr. 39, Vaslui

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Data: 01/03/2023

Obiectul întrebării: Condiționarea eliberării certificatului fiscal necesar inmatricularii unui autovehicul, de către Primării, Art. 159 alin. (5) şi (6) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală.

Stimate domnule Ministru,

Prin aplicarea textelor legale art.159 alin. (5) şi (6) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală se creează un privilegiu imobiliar special în favoarea fiscului, acesta din urmă devenind titular al unor drepturi reale asupra bunului din a cărui proprietate izvorăsc obligaţii fiscale.

Obligarea vânzătorului unui autovehicul de a achita eventualele datorii către administraţia financiară şi de a solicita un certificat de atestare fiscală – care ulterior să poată fi utilizat în vederea înmatriculării afectează dreptul de dispoziţie.

Toate consecinţele neîndeplinirii de către vânzător a obligaţiilor fiscale se produc împotriva cumpărătorului, deoarece acestuia i se refuză înmatricularea vehiculului pe numele său,în situația în care vânzătorul are mai multe datorii către Primărie.

Art. 159 alin. (5) şi (6) din Legea nr. 207/2015, legiuitorul a prevăzut că, pentru înstrăinarea dreptului de proprietate asupra clădirilor, terenurilor şi a mijloacelor de transport, proprietarii bunurilor ce se înstrăinează trebuie să prezinte certificate de atestare fiscală prin care să se ateste achitarea tuturor obligaţiilor de plată datorate bugetului local al unităţii administrativ-teritoriale în a cărei rază se află înregistrat fiscal bunul ce se înstrăinează. Pentru bunul ce se înstrăinează, proprietarul bunului trebuie să achite impozitul datorat pentru anul în care se înstrăinează bunul, cu excepţia cazului în care pentru bunul ce se înstrăinează impozitul se datorează de altă persoană decât proprietarul.

Având in vedere cele de mai sus prezentate vă rugăm să ne răspundeți la următoarele întrebări:

1. Considerați că ideea de a scoate un certificat fiscal necesar transferului de proprietate pentru mijloace de transport de la Primarie ar putea să nu fie condiționată de cumulul de datorii al proprietarului, dacă acesta plăteşte eventuala datorie doar pentru mijlocul de transport, subiect al transferului de proprietate?

2. Cum puteți veni în intâmpinarea cetateanului român, greu încercat de criza financiară, economică, care încercand să vândă din bunurile proprii, nu reuşeşte să vãndă şi să aibă acces la bunul propriu?

3. V-ati gândit că eliberararea certificatului fiscal pentru mijloace de transport ar fi ideal să fie intr-un birou in aceleasi locații cu RAR ul, pentru a ajuta cetateanul român să economisească timp si bani? Cum vedeți dumneavoastră desfăşurarea ideală a acestor tipuri de tranzactii si eliberări de documente necesare transferului de proprietate pentru mijloacele auto?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Producătorii locali au nevoie de susținere reală din partea autorităților locale. Candidatul AUR la funcția de primar al municipiului Botoșani, antreprenorul Cătălin Silegeanu, propune o serie de măsuri care vin în sprijinul comercianților și consumatorilor deopotrivă, prin crearea condițiilor optime de comercializare a produselor agroalimentare. Piața […]
Potrivit lui Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, nu mai există bani pentru a plăti motorina și curentul necesare STB, dar nici pentru salariile angajaților societății. Situația este cauzată de neplata datoriilor de către de către Primăria Municipiului București, care a acumulat datorii uriașe în […]
Cel mai sensibil aspect care necesită o implicare deosebită din partea autoritaților locale este cel al spitalelor botoșănene, pentru care nu de puține ori, am avut dovada clară că se lucrează mai mult împotriva pacienților decât în favoarea acestora! Am ajuns la acestă tristă concluzie după […]
Alianța pentru Unirea Românilor a organizat un marș electoral la Iași la care au participat peste o mie de persoane. Înaintea acestuia, Claudiu Târziu, președintele Consiliulul Național de Conducere al AUR, le-a adresat participanților câteva cuvinte despre votul din 9 iunie. “Dragi susținători ai Mișcării Naționale […]
Alianța pentru Unirea Românilor a organizat un marș electoral la Iași la care au participat peste o mie de persoane. În timpul evenimentului, președintele AUR, George Simion, l-a acuzat pe primarul Iașiului, Mihai Chirica, de legături cu mafia imobiliară și i-a îndemnat pe românii din diaspora […]
Caravana Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru a prezenta candidații la alegerile din data de 9 iunie, a fost prezentă, luni seară, în Suceava, la Cetatea de scaun! Candidații AUR la alegerile europarlamentare, dar și la cele locale, alegeri comasate neconstituțional de frica AUR, au […]