Andrei Busuioc – Întrebare parlamentară – Condiționarea eliberării certificatului fiscal necesar inmatricularii unui autovehicul, de către Primării, Art. 159 alin. (5) şi (6) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală.

Adresată: Domnului Adrian CÂCIU, Ministru al Finanțelor

                  Domnului Sorin-Mihai Grindeanu, Ministrul Transporturilor și Infrastructurii

De către: Senator Andrei BUSUIOC

Circumscripția electorală: nr. 39, Vaslui

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Data: 01/03/2023

Obiectul întrebării: Condiționarea eliberării certificatului fiscal necesar inmatricularii unui autovehicul, de către Primării, Art. 159 alin. (5) şi (6) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală.

Stimate domnule Ministru,

Prin aplicarea textelor legale art.159 alin. (5) şi (6) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală se creează un privilegiu imobiliar special în favoarea fiscului, acesta din urmă devenind titular al unor drepturi reale asupra bunului din a cărui proprietate izvorăsc obligaţii fiscale.

Obligarea vânzătorului unui autovehicul de a achita eventualele datorii către administraţia financiară şi de a solicita un certificat de atestare fiscală – care ulterior să poată fi utilizat în vederea înmatriculării afectează dreptul de dispoziţie.

Toate consecinţele neîndeplinirii de către vânzător a obligaţiilor fiscale se produc împotriva cumpărătorului, deoarece acestuia i se refuză înmatricularea vehiculului pe numele său,în situația în care vânzătorul are mai multe datorii către Primărie.

Art. 159 alin. (5) şi (6) din Legea nr. 207/2015, legiuitorul a prevăzut că, pentru înstrăinarea dreptului de proprietate asupra clădirilor, terenurilor şi a mijloacelor de transport, proprietarii bunurilor ce se înstrăinează trebuie să prezinte certificate de atestare fiscală prin care să se ateste achitarea tuturor obligaţiilor de plată datorate bugetului local al unităţii administrativ-teritoriale în a cărei rază se află înregistrat fiscal bunul ce se înstrăinează. Pentru bunul ce se înstrăinează, proprietarul bunului trebuie să achite impozitul datorat pentru anul în care se înstrăinează bunul, cu excepţia cazului în care pentru bunul ce se înstrăinează impozitul se datorează de altă persoană decât proprietarul.

Având in vedere cele de mai sus prezentate vă rugăm să ne răspundeți la următoarele întrebări:

1. Considerați că ideea de a scoate un certificat fiscal necesar transferului de proprietate pentru mijloace de transport de la Primarie ar putea să nu fie condiționată de cumulul de datorii al proprietarului, dacă acesta plăteşte eventuala datorie doar pentru mijlocul de transport, subiect al transferului de proprietate?

2. Cum puteți veni în intâmpinarea cetateanului român, greu încercat de criza financiară, economică, care încercand să vândă din bunurile proprii, nu reuşeşte să vãndă şi să aibă acces la bunul propriu?

3. V-ati gândit că eliberararea certificatului fiscal pentru mijloace de transport ar fi ideal să fie intr-un birou in aceleasi locații cu RAR ul, pentru a ajuta cetateanul român să economisească timp si bani? Cum vedeți dumneavoastră desfăşurarea ideală a acestor tipuri de tranzactii si eliberări de documente necesare transferului de proprietate pentru mijloacele auto?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

AUR propune măsuri de sprijin pentru antreprenorii Români Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a depus un proiect de lege care prevede că, în cazul construcțiilor cu destinație de producție sau depozitare, contribuabilul poate opta pentru metoda de amortizare accelerată pentru o valoare maximă de 1.000.000 lei […]
Nici săptămâna aceasta persoanele chemate la audieri în cadrul Comisiei de anchetă privind achizițiile din timpul pandemiei nu au dat curs invitațiilor transmise. Primele 7 puncte de pe ordinea de zi a comisiei au fost:  1) audierea domnului Alexandru Rafila, ministrul sănătății, 2) audierea domnului Victor […]
AUR
Federația Maghiară de Fotbal a reușit să iasă din anonimat printr-o știre mincinoasă publicată pe siteul oficial al forului. Într-un articol infirmat chiar de UEFA, oficialii maghiari pretindeau că federația europeană și-ar fi dat acceptul pentru utilizarea materialelor cu harta Ungariei mari pe stadioane.    La mai […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a organizat marți, 21 martie, la Parlament, dezbaterea cu tema „Legile educației – de la intenție la realitate”. La evenimentul organizat de AUR au luat parte specialiști în domeniul educației, reprezentanți ai sindicatelor, ai Patriarhiei Române, cadre didactice, studenți, reprezentanți ai […]
AUR
Alianța pentru Unirea Românilor organizează în data de 21 martie 2023 de la ora 12:00, în sala Grupului AUR de la Camera Deputaților, o dezbatere cu tema: Legile educației – de la intenție la realitate. Comisia națională de specialitate din cadrul partidului organizează dezbaterea „Legile educației […]
Claudiu Târziu, preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al AUR și președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni a Senatului României, a avut o întâlnire cu E.S. Ambasadorul Brândușa Predescu și echipa misiunii diplomatice a României la Sofia. Printre temele abordate s-a aflat situația culturală dificilă a comunității […]