Andrei Busuioc – Interpelare – Strategia națională a României de prevenție și tratament pentru boala Alzheimer

Adresată: Ministerului Sănătății, Ministrului Sănătății Prof. univ. dr. Alexandru Rafila

De către: Senator Andrei BUSUIOC 

Circumscripția electorală: nr. 39, Vaslui

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Data: 23/04/2024

Obiectul întrebării: Strategia națională a României de prevenție și tratament pentru boala Alzheimer

Stimate Domnule Ministru,

Boala Alzheimer ar reprezenta o boală subdiagnosticată în România, 80% dintre bolnavii de Alzheimer rămânând nediagnosticați. „Diagnosticarea precoce se face precar în România, în contextul în care nu există nicio strategie națională de prevenție și tratament pentru boala Alzheimer”. Deși reprezintă o boală subdiagnosticată, impactul său se oglindește continuu asupra societății, asupra pacientului și asupra familiei pacientului, statul alocând resurse financiare considerabile îngrijirii acestor pacienți în stadiile avansate ale bolii, iar calitatea vieții acestora, însă și a aparținătorilor, fiind supusă degradării permanente.

Din cauza diagnosticării tardive, îngrijirea unui pacient Alzheimer implică alocarea de resurse semnificative nu numai din partea statului, însă și din partea aparținătorilor. În stadiile avansate ale bolii și din cauza lipsei de independență, pacienții solicită sprijin și îngrijire continuă din partea familiei, sprijin ce va impune unui aparținător să renunțe la locul său de muncă pentru a dedica timp bolnavului. Cu atât mai mult, calitatea vieții pacienților aceastei  boali în stadiile sale avansate scade drastic, pacienții reprezentând adesea un pericol pentru ei înșiși.

Gestionarea adecvată a bolii Alzheimer în stadiile sale incipiente necesită a fi atestată de către România ca o prioritate imediată, gestionarea bolii într-un stadiu avansat și tardiv având consecințe majore asupra societății în ansamblul ei și asupra componentelor sale. Abordarea corespunzătoare și gestionarea bolii Alzheimer în stadiile sale timpurii ar aduce beneficii în ceea ce privește îmbunătățirea calității vieții pacienților, în ceea ce privește îmbunătățirea calității vieții aparținătorilor care le oferă îngrijire, timp și resurse financiare semnificative, însă și în ceea ce privește economisirea de resurse financiare alocate din partea statului român îngrijirii pacienților cu Alzheimer în stadiile sale avansate. În acest sens, vă rugăm să ne comunicați răspunsul pentru următoarele întrebări:

  1. Vă rugăm să ne comunicați dacă România are aprobată, la momentul actual, o strategie națională de abordare/ o strategie națională de prevenție și tratament pentru boala Alzheimer. În situația în care răspunsul furnizat la întrebarea precedentă este negativ, vă rugăm să ne expuneți căror motive se datorează această decizie, respectiv de a nu adopta/ de a nu aproba o strategie națională de abordare/ de prevenție și tratament pentru boala Alzheimer.
  • În toamna anului precedent, președinta Societății Române Alzheimer afirma într-un interviu realizat cu  Europa Liberă faptul că „(…) Un proiect de strategie a fost lansat în 2017, iar în 2020-2022 am avut un proiect care a durat doi ani și care s-a finalizat cu o strategie, cu un plan de acțiuni pus la punct, depus la Ministerul Sănătății. Dar nu s-a întâmplat nimic, de un an de zile nu avem niciun fel de semnal privind evaluări ale acestei strategii.” Vă rugăm să ne comunicați în ce stadiu se află în prezent proiectul în cauză.
  • La nivelul țării noastre, în anul 2023, câte noi cazuri de îmbolnăvire cu Alzheimer au fost raportate, însă și care sunt estimările specialiștilor cu privire la numărul real al pacienților care au dezvoltat această afecțiune pe parcursul anului dat?
  • Pentru statul român, la cât se ridică costurile anuale de gestionare a pacienților care posedă boala Alzheimer aflată într-un stadiu avansat, luând în considerare totalitatea costurilor, de la costurile de îngrijire a pacienților, costurile de asistență socială, pierderile economice cauzate de renunțarea aparținătorilor la locurile de muncă deținute, și până la costurile de spitalizare?
  • Există o estimare cu privire la numărul total al bolnavilor de Alzheimer pe care România îi va raporta la finalul anului 2030?
  • Cum a fost gestionată de către Ministerul Sănătății boala Alzheimer în stadiile sale incipiente în lipsa unei strategii naționale de prevenție și tratament?

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Caravana Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru prezentarea candidaților la alegerile din 9 iunie, a fost sâmbătă, 19 mai, pentru toată ziua, în județul Bistrița-Năsăud. În Bistrița, după un flashmob în parcul unde se regăsește și Cetatea Bistriței, o parte dintre candidații la alegerile europarlamentare […]
Cristian Terheș, europarlamentar, cel care deschide lista Alianței AUR pentru alegerile europarlamentare din data de 9 iunie, lansează un apel urgent către cetățeni în contextul investigațiilor desfășurate de Parchetul European (EPPO) asupra președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Cristian Terheș critică vehement protejarea continuă a […]
Între 27 mai și 1 iunie, la Geneva, va avea loc cea de-a 77-a adunare a Organizației Mondiale a Sănătății care, potrivit tuturor informațiilor disponibile până la acest moment, prin adoptarea Tratatului de Pandemie Globală, urmărește să instaureze o nouă formă de control la nivel global. […]
Caravana Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru prezentarea candidaților la alegerile din 9 iunie, a ajuns, vineri, 17 mai, în județul Mureș, la Sighișoara și la Târgu Mureș. În urma unui flashmob organizat în centrul orașului Sighișoara, participanții au ajuns în Cetatea Medievală din Târgu […]
Cultura românească este plină de povestiri despre eroism, unitate și patriotism, povestiri care au fost redate de cinematografia națională. Prin intermediul filmelor istorice, publicul poate să cunoască mai bine figuri emblematice ale istoriei românești, care nu doar că au modelat națiunea, dar au și inspirat generații […]
Direcția Națională Anticorupție a început urmărirea penală în cazul lui Nicușor Dan, după sesizările făcute de Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, cu privire la refuzul primarului general de a informa opinia publică despre banii pe care i-a cheltuit pentru campania publicitară. „Am fost chemați […]