Adresată de către: Senator Andrei BUSUIOC
Circumscripția electorală: nr. 39, Vaslui
Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor
Data: 25/06/2024
Titlul declarației politice: Combaterea fenomenului de scădere a natalității prin oferirea de stimulente financiare familiilor din România pentru fiecare nou-născut
Stimați colegi și cetățeni,
Reiterând cele menționate în cadrul unei lucrări precedente destinate evidențierii problematicii privind scăderea populației țării noastre și accentuarea fenomenului de scădere a natalității, cea din urmă reprezintă una dintre cele mai accentuate și serioase crize cu care România se confruntă la momentul actual. Conform datelor publicate de către Institutul Național de Statistică, „În anul 2022, numărul născuţilor-vii înregistraţi la oficiile de stare civilă din România a fost de 171132 născuţi-vii, cel mai mic număr de născuţi-vii din 1930 până în prezent. Faţă de anul 2021, în anul 2022 s-au înregistrat cu 25726 mai puţini născuţi-vii.” Cifrele anului 2023 nu ar evidenția o corecție a traseului descendent privind natalitatea în România. În anul 2023, „sub 156.000 de copii s-au născut vii în România”, atenționează o publicație online de știri.
În conformitate cu informațiile publicate de către o redacție, „(…) o analiză a ONU privind modul în care demografia României va evolua în următoarele decenii estimează că, până în anul 2100, populația ar putea scădea chiar până la 8 milioane de locuitori, dacă rata natalității va rămâne constantă sau va scădea.”
Aceste date îngrijorătoare evidențiază obligația noastră de a lua măsuri și de a implementa acțiuni concrete pentru a salva natalitatea și populația țării noastre de la un declin ireversibil.
Considerăm faptul că valoarea veniturilor salariale încasate de o familie, raportată la costul creșterii unui copil, reprezintă una dintre cauzele scăderii natalității în țara noastră, veniturile salariale încasate de ambii părinți nefiind suficiente pentru a asigura necesarul întregii familii până la terminarea studiilor liceale ale copilului/copiilor.
La jumătatea anului 2023, 1,5 milioane de salariați din țara noastră erau plătiți cu salariul minim pe economie, respectiv 3000 de lei brut. În situația unei familii în care ambii părinți încasau lunar un salariu 3000 de lei brut (aproximativ 1900 de lei net), veniturile familiei însumau aproximativ 3800 de lei net. În momentul de față, salariu de bază minim brut pe țară este 3300 de lei, respectiv aproximativ 2100 de lei net per salariat, 4200 per familie în care ambii părinți încasează salariul minim garantat.
„Clubulcopiilor.ro a efectuat un studiu axat pe evaluarea costului minim necesar pentru creșterea unui copil de la naștere până la vârsta de 19 ani (până la terminarea liceului) în cadrul unei familii din mediul urban. Costul total pentru creșterea unui copil născut în 2024 ajustat la rata inflației este estimat la 594 070 RON pentru primul copil și 417 989 RON pentru cel de-al doilea copil. Astfel părinții care își doresc 2 copii vor avea un cost de cel puțin 1 mil RON pentru creșterea acestora până la terminarea liceului.”
Costul creșterii adecvate a unui copil până la terminarea studiilor liceale depășește, adesea, puterea financiară a unei familii. Din cauza faptului că valoarea veniturilor salariale încasate de ambii părinți nu este suficientă, întotdeauna, pentru a asigura necesarul membrilor, din cauza scăderii drastice a natalității în țara noastră și din cauza faptului că valoarea alocației destinată copiilor nu poate acoperi necesarul acestora (719 lei/lună pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani și 292 lei/lună pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani), susținem faptul că fiecare familie trebuie să beneficieze de un stimulent financiar din partea statului pentru fiecare nou-născut, un stimulent financiar de o valoare adecvată ce poate acoperi necesitățile copilului nou-născut pentru o perioadă dată, ce va fi oferit indiferent de localitatea de reședință a părinților, atât timp cât aceasta se află pe teritoriul României. Totodată, considerăm faptul că valoarea acestui stimulent financiar trebuie crescută gradual, în funcție de numărul de nou-născuți, încurajând, astfel, natalitatea.
Urmând exemplul unei alte țări europene, Grecia a majorat prima pentru naştere de la 2.000 de euro la 2.400 de euro pentru primul copil. Pentru al doilea copil, aceasta este de 2.700 de euro, iar pentru al treilea copil 3.000.
Menținerea constantă a trendului descendent privind natalitatea din țara noastră va avea implicații semnificative asupra viitorului țării noastre, având un impact negativ asupra sistemului de sănătate, asupra sistemului național de pensii și asupra forței de muncă. Susținem faptul că acordarea acestui stimulent financiar pentru fiecare nou-născut, indiferent de localitatea de reședință a părinților, atât timp cât aceasta se află pe teritoriul țării noastre, și de hotărârile individuale adoptate la nivel local, poate contribui la încetinirea tendinței descendent a natalității. Similar altor state din Uniunea Europeană, trebuie să luăm măsuri pentru a proteja natalitatea și populația țării.
Nu există răspunsuri