Doamna Anamaria Gavrilă:
Bună ziua!
Declaraţia mea politică are titlul “România fără energie”.
Doamnelor şi domnilor parlamentari,
În data de 8 ianuarie a acestui an, 13% din populaţia României s-a întors, vreme de aproape două ore, la comuna primitivă.
Pe 8 ianuarie 2021, la ora 15,05, alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă în şase judeţe din zona de nord-vest a ţării, consumatorii afectaţi fiind realimentaţi complet în jurul orei 16,45.
În acest interval de timp, economia, instituţiile publice şi spitalele nu au funcţionat. În oraşe s-a creat haos. În trafic, semafoarele nu au fost funcţionale, barierele de la parcări şi linia ferată au rămas blocate. Şi lifturile, la fel.
Dacă reţeaua de transport a energiei s-a confruntat în trecut cu mai multe avarii, care au afectat izolat anumite localităţii sau, excepţional, un judeţ întreg, niciodată până în 8 ianuarie 2021 alimentarea cu energie electrică nu a fost întreruptă în peste 14% din suprafaţa României şi nu a afectat peste 13% din populaţie. S-a produs fenomenul de “blackout”.
În calitate de coordonator al politicilor pe energie în cadrul AUR, consider că acest gen de evenimente, care ţin de gestionarea deficitară a sistemului energetic naţional, sunt de natură să aducă grave prejudicii ordinii publice, siguranţei naţionale şi securităţii economice.
România a neglijat problemele producţiei, transportului şi distribuţiei de energie în ultimii 31 de ani. A avea acces garantat la resurse relativ avantajoase, rentabile de energie, a devenit în ultimii ani esenţială pentru funcţionarea oricărei economii moderne. Cu cât securitatea energetică este mai mare, cu atât o ţară îşi creşte potenţialul de a fi o putere economică.
Tocmai de aceea, fac un apel la actualii guvernanţi şi la dumneavoastră, stimaţi colegi parlamentari, indiferent de partidele din care faceţi parte – suntem într-un moment de criză în sistemul energetic. Înainte de a închide centrale, de a privatiza, de a restructura şi de a disponibiliza oameni, trebuie să dovedim că putem să construim în România. Să reparăm legile defecte din domeniu, să elaborăm strategii şi planuri care vor fi asumate şi implementate, să punem la conducerea instituţiilor şi companiilor energetice profesionişti, astfel încât să avem un sistem energetic coerent şi funcţional!
Sunt parlamentar AUR la primul mandat şi misiunea pe care mi-am asumat-o este aceea de a construi, pentru români şi pentru ţară. Aş vrea să cred că fiecare dintre noi are o inimă care bate pentru România, că marea încredere care ne-a fost acordată de români atârnă ca o umbră de mare responsabilitate asupra noastră şi ar fi păcat să ne încheiem un mandat în acest Parlament, neputând să spunem urmaşilor noştri că am avut cu adevărat o contribuţie.
Când noi toţi vom fi conduşi de patriotism, când noi toţi vom acţiona inteligent şi pragmatic în politica energetică, atunci vom avea o şansă să garantăm suveranitatea, independenţa şi securitatea României!
Mulţumesc.
Nu există răspunsuri