Robert Alecu – Întrebare parlamentară – Conectarea la sistemul public de alimentare cu apă a populației din regiunea de dezvoltare Nord-Est (județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui)

Adresată:

Domnului Attila-Zoltán CSEKE, ministru al Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației

De către: Deputat Robert ALECU

Circumscripția electorală: nr. 4, Bacău

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Ședința Camerei Deputaților din data de: 28.01.2025

Obiectul întrebării: Conectarea la sistemul public de alimentare cu apă a populației din regiunea de dezvoltare Nord-Est (județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui)

Stimate domnule ministru,

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), la nivelul regiunilor de dezvoltare, în anul 2023, ponderea cea mai mare a populației conectate la sistemul public de alimentare cu apă, în total populație rezidentă, s-a înregistrat în regiunea București-Ilfov (96,7%), urmată de regiunea Sud-Est (90,7%).

Gradul cel mai redus de racordare s-a înregistrat în regiunea Nord-Est, cuprinzând județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț și Vaslui, (52,5%, față de 50,1% în anul 2019), urmată de regiunea Sud-Muntenia (70,7%).

Regiunea Nord-Est stă cel mai prost la capitolul racordării populației la sistemul public de alimentare cu apă, aproape jumătate din locuitorii regiunii fiind lipsiți de accesul la sistem. Acest fapt pune populația din regiunea istorică Moldova într-un contrast izbitor cu populația din restul țării și indică un grad sporit de subdezvoltare în ceea ce privește sistemul public de alimentare cu apă.

Având în vedere cele expuse mai sus, vă rugăm respectuos să ne transmiteți:

1. Cum a evoluat în cifre, în fiecare din anii perioadei 2014-2024, pe fiecare dintre regiune de dezvoltare ale țării, reţeaua publică de distribuţie centralizată a apei, operată de unităţile specializate în captarea, tratarea şi distribuţia apei? Rugăm să indicați numărul de kilometri nou-construiți de rețea, costurile de ansamblu ale materialelor și lucrărilor, numărul de persoane nou-conectate la sistem.

2. Ce măsuri concrete a luat Guvernul României în anul 2024 și ce măsuri intenționează să ia pentru depășirea decalajului izbitor existent între regiunea de dezvoltare Nord-Est și celelalte regiuni de dezvoltare ale țării în ceea ce privește procentul persoanelor neconectate la sistemul public de alimentare cu apă.

3. Dacă în proiecția bugetară pe anul 2025 Guvernul României a prevăzut sau nu sume concrete având ca destinație dezvoltarea sistemului public de alimentare cu apă din regiunea de dezvoltare Nord-Est (județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui).

Orice alte informații tangente cu acest subiect sunt binevenite.

Vă rugăm să transmiteți răspunsul dumneavoastră în scris.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Petrișor Peiu, senator AUR, atrage atenția asupra unei realități economice care riscă să aibă efecte […]
Deputatul AUR Gianina Șerban, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, a avut vineri, 21 februarie 2025, o […]