Astăzi, 25 octombrie, sărbătorim Ziua Armatei Române. Tradiţiile militare au avut întotdeauna un loc important în istoria poporului român, iar armata română a avut mereu un loc de cinste în societate, mai ales după momentul 1859, când Alexandru Ioan Cuza a unit cele două Principate Române: Moldova şi Tara Românească.
După domnul Unirii şi până la proclamarea Republicii Populare, la 30 decembrie 1947, imaginea armatei române a fost strâns legată de imaginea Casei Regale, a Monarhiei din România, iar armata se numea – ”Armata Regală”.
După alungarea regelui Mihai I, Republica Populară a stabilit ca zi a Armatei Române data de 25 octombrie, aceasta fiind ziua în care armata română, în al doilea război mondial, în anul 1944, a eliberat ultima brazdă de pământ românesc de sub ocupaţia horthystă – localitatea Carei. Ceea ce nu au înţeles comuniştii a fost că ziua de 25 octombrie 1944 nu a fost o zi aleasă întâmplător: armata română a dat atunci atacul pentru eliberarea localităţii Carei, deoarece 25 octombrie era ziua de naştere a Regelui Mihai, astfel încât, sărbătorind decenii la rând Ziua Armatei, comuniştii sărbătoreau, în acelaşi timp, fără să vrea – şi ziua regelui Mihai, al României.
După 1989, ziua de 25 octombrie a rămas ziua de sărbătorire a Armatei române, astfel încât astăzi ne putem aduce aminte, cu pioşenie, de jertfa de sânge pe care armata română a dat-o în bătăliile din Războiul Independenţei, din primul şi din al doilea război mondial. Soldaţii români şi-au jertfit vieţile şi s-au umplut de glorie pe câmpurile de luptă de la Smârdan, Plevna, Rahova, Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz, cele din Basarabia şi Bucovina de Nord, Sevastopol, Caucaz, Cotul Donului, Transilvania, Ungaria şi Cehoslovacia. Glorie eternă Armatei Române, pavăză a independenţei şi suveranităţii României!
Nu există răspunsuri