Către: Domnul Bogdan Aurescu , ministrul Afacerilor Externe
De către: Domnul deputat, Dănuț AELENEI, Circumscripția electorală: nr. 14, Constanța
Subiectul întrebării: Românii din Valea Timocului – uitaţi de politica externă românească
Stimate domnule ministru,
Comunitatea românească din Serbia trăieşte în două regiuni, în Voivodina şi în Serbia de nord-est, în zona cunoscută generic ca Valea Timocului.
Principala problemă a minorităţii române din Serbia o reprezintă separarea artificială dintre români, majoritatea înregistraţi în Voivodina, şi „vlahii” din Valea Timocului, transpusă într-o diferenţă de tratament faţă de comunitatea românească. Astfel, etnicii români din nord-estul Serbiei nu beneficiază de drepturile acordate persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale în domeniile educaţiei, mass media, religiei sau administraţiei publice. Aici nu sunt biserici în limba română, nu sunt medici de limba română sau școli cu predare în limba maternă.
Autorităţile sârbe, din păcate, nu recunosc că românii şi vlahii înseamnă acelaşi lucru. Prin aceasta se încearcă ruperea legăturilor cu ţara mamă, România şi asimilarea mai uşoară. Acesta este scopul autorităţilor sârbe.
În unele zone locuite de români, după anul 2000, au fost instalați refugiați sârbi din foste provincii iugoslave, intervenindu-se asupra proporțiilor naționale, în defavoarea românilor
Serbia nu respectă protocolul semnat cu România, refuzând, systematic, să respecte drepturile comunităţii româneşti. Asta cu toate că, în martie 2012, la Bruxelles a fost semnat protocolul româno-sârb privind respectarea drepturilor pentru minoritatea românilor/vlahilor din Valea Timocului. Documentul a fost solicitat de partea română, care a condiţionat acceptarea statutului de ţară candidată la Uniunea Europeană pentru Serbia, de semnarea acestui protocol.
E impresionantă voinţa copiilor timoceni de a învăţa limba română. Mai ales că orele se desfăşoară seara, când trebuie să se joace cu alţi copii, ei vin la orele de limba română şi învaţă. Sunt mulţi elevi din liceul sanitar, liceul teoretic, care sunt români, din familii româneşti şi vor să plece cu burse în România. N-au avut unde să înveţe limba română corect şi trebuie să-şi piardă un an la Craiova sau Timişoara, anul pregătitor.
Este un miracol că românii din Timoc au reuşit să-şi păstreze limba şi tradiţia fără şcoli sau biserici româneşti. Sunt atât de aproape de România, dar o perioadă foarte lungă de timp au fost uitaţi de ţara mamă.
În ultimii ani, lucrurile au început să se schimbe, dar este nevoie de mai mult. Serbia trebuie să respecte drepturile minorităţilor.
Foarte mulţi români din Valea Timocului sunt interesaţi de a dobândi cetăţenia română. Dar, cei care au făcut demersuri pentru a deveni români cu acte în regulă ar fi fost refuzaţi din cauza birocraţiei. Autorităţile române şi-au motivat refuzul prin faptul că legea nu permite dobândirea cetăţeniei române doar pe baza originii etnice. E trist ceea ce se întâmplă şi oamenii sunt dezamăgiţi. Trebuie schimbată legea. În Europa sunt destule exemple de bună practică în privinţa acordării cetăţeniei pe criterii etnice.
Concluzia este că România nu protejează nici pe departe cum ar trebui interesele etnicilor săi din afara graniţelor.
Prin urmare, domnule ministru, vă rog să îmi precizați următoarele:
- Ce măsuri veți lua pentru respectarea drepturilor românilor din Valea Timocului?
- Care este strategia ministerului condus de dumneavoastră cu privire la protejarea intereselor etnicilor români din afara granițelor și mai ales a celor din Valea Timocului?
- De ce nu se respectă protocolul semnat de Serbia cu România?
Nu există răspunsuri