Către: Domnul Claudiu NĂSUI
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului
De la: Dănuț AELENEI
Deputat AUR, Circumscripția electorală nr. 14, Constanța
Obiectul interpelării: Necesitatea modificării Hotărârii nr. 559 din 14 iunie 2001 privind unele măsuri de comercializare a produselor alimentare şi nealimentare în staţiunile turistice prin abrogarea alin.1 din art.1 și adaptarea acesteia la realitățile actuale din stațiunile turistice
Stimate domnule ministru,
prin Hotărârea nr. 559 din 14 iunie 2001 privind unele măsuri de comercializare a produselor alimentare şi nealimentare în stațiunile turistice, este interzisă comercializarea alimentelor, respectiv, a preparatelor şi semipreparatelor din carne, lapte, ouă, a produselor de panificație, de patiserie și de cofetărie, precum şi a băuturilor alcoolice, băuturilor non-alcoolice, calde şi reci în afara structurilor de primire turistice cu funcţiuni de alimentaţie publică clasificate și în unităţile specializate.
Având în vedere că, în cele mai multe dintre stațiunile de pe litoralul românesc și nu numai, în anul 2021, nu sunt doar structuri de primire turistice, ci și locuințe permanente, vă solicit să fie modificată, prin abrogarea alin.1 din art.1 din hotărârea sus-menționată și să fie reglementată comercializarea alimentelor la care face referire Hotărârea nr.559/2001, astfel încât locuitorii permanenți din stațiuni să își poată face aprovizionarea cu alimente cât mai aproape de casă.
Consider că, așa cum este permisă funcționarea magazinelor din marile lanțuri (Lidl, Kaufland ș.a.), așa ar trebui să poată funcționa și magazinele alimentare ale micilor antreprenori români.
Nu putem face diferențe între aceste magazine mari, unde se comercializează inclusiv alimente, respectiv, preparate şi semipreparate din carne, lapte, ouă, produse de panificație, de patiserie şi de cofetărie, băuturi alcoolice și băuturi nealcoolice, și ceilalți comercianți.
De asemenea, vă rog să țineți cont și de faptul că prin desființarea acestor magazine cu vânzare de produse predominant alimentare, va fi alterată calitatea vieții multor familii care nu au altă sursă de venit decât cel provenit din funcționarea magazinelor. Fac referire aici atât la comercianții care au făcut investiții, au credite în derulare și care vin, ca toată lumea, din pandemie cu împrumuturi bancare pentru susținerea impozitelor și taxelor către stat și a plății salariilor, cât și la angajați.
Astfel, domnule ministru, vă rog să îmi comunicați dacă aveți în vedere elaborarea unui set de măsuri concrete și corecte cu privire la aceste realități? În caz că un astfel de set există deja, vă rog să mi-l prezentați!
Nu există răspunsuri