Adresată: Consiliului Județean Ialomița
De către Domnul senator: Adrian Costea
Circumscripţia electorală: 23 Ialomița
Grupul Parlamentar: AUR
Şedinţa Senatului din data de: 8.02.2023
Obiectul interpelării: Locul județului Ialomița în topul național al județelor privind atragerea fondurilor de la Uniunea Europeană
Stimate domnule președinte al Consiliului Județean Ialomița,
Consultând o serie de statistici privind atragerea fondurilor structurale și de coeziune, aferente exercițiilor financiare 2007-2013, respectiv 2014-2020, am constatat că situația județului Ialomița nu era una îmbucurătoare. Menționez că documentul consultat prezintă un bilanț la 10 ani de la aderare (anul 2017).
În perioada 2012-2016, primăriile și consiliile județene au atras fonduri europene în cuantum de aproximativ 4,6 miliarde de euro.
În perioada menționată, județul Ialomița s-a aflat la coada clasamentului național generat de gradul de absorție a fondurilor europene, cu doar 50 milioane lei. O comparație care nu ne face cinste este cea cu județul Bistrița-Năsăud, județ apropiat ca număr al populației. În ceea ce privește fondurile U.E. atrase de județul din Ardeal, cuantumul acestora este de 14 ori mai mare decât suma atrasă de autoritățile locale din Ialomița.
Nu trebuie să apelăm la exprimări eufemistice pentru a cosmetiza realitatea: județul Ialomița este printre cele mai sărace ale României. Tocmai din acest motiv nevoia de fonduri nerambursabile din surse externe este una vitală, de aceea județul nostru ar fi trebuit să conducă detașat acest clasament dominat la acel moment de Bihor, Timiș, Iași, Dolj sau Cluj- județe mult mai dezvoltate economic.
Vă rog să comunicați un răspuns scris din care să reiasă că din anul 2017 situația semnalată anterior a cunoscut o evoluție favorabilă pentru locuitorii județului Ialomița. De asemenea, dorim să ne comunicați motivele pentru care perioada primului deceniu post-aderare a fost una dominată de o atitudine rezervată față de fondurile de la Uniunea Europeană.
Nu există răspunsuri