Ionuț Neagu – Întrebare parlamentară – Ignorarea timp de ani de zile a cererilor a 15 familii din localitatea Livezi privind aprobarea construcției pe cheltuială proprie a conductei de aducțiune de apă.

Adresată:  Domnului Sándor PETRES, prefect al județului Harghita

                   Domnului Lóránt Izsák-Székely, primar al comunei Mihăileni, județul Harghita

De către: Senator Ionuț NEAGU, membru al Comisiei pentru  drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi

Circumscripția electorală: nr. 15 Covasna

Grupul parlamentar: Alianța pentru Unirea Românilor

Data: 08/02/2023

Obiectul întrebării: Ignorarea timp de ani de zile a cererilor a 15 familii din localitatea Livezi privind aprobarea construcției pe cheltuială proprie a conductei de aducțiune de apă.

Stimate domnule prefect,

Stimate domnule primar,

Zilele trecute am avut o întâlnire cu locuitorii satului Livezi, din comuna Mihăileni, județul Harghita, cu care am luat în discuție probleme de interes local. Între altele, aceștia s-au plâns de faptul că primăria Mihăileni, fiind solicitată oficial și repetat, ignoră complet cererile a 15 familii din localitatea Livezi privind aprobarea aducțiunii conductei de apă pe cheltuială proprie.

Acești locuitori din satul Livezi (zona Cotu/Codu) mi-au pus la dispoziție copii după cererile adresate oficial primăriei Mihăileni, precum și după documentația tehnică întocmită începând cu anul 2015.

Problema cu care se confruntă acești locuitori din satul Livezi este lipsa apei curente pentru necesități de igienă și menaj. Singura soluție pe care au putut-o identifica a fost captarea apelor unui mic izvor situat la marginea localității, și a pădurii comunale, izvor care nu este folosit. Astfel, locuitorii satului Livezi, printre aceștia figurând și Valentin Voșloban, au solicitat primăriei Mihăileni aprobarea conectării locuințelor la izvorul respectiv prin instalarea, pe cheltuială proprie, la adâncimea de 1 metru, traversând terenul proprietate publică, a unei conducte care să capteze apa izvorâtă.

Ni s-a comunicat faptul că, în mod paradoxal și contrar legislației în vigoare, primăria Mihăileni a neglijat toate cererile care i-au fost adresate oficial în ultimii ani, lăsându-le fără examinare și răspuns oficial.

Având în vedere cele expuse mai sus, vă rugăm respectuos să ne comunicați:

  1. Motivele reale și temeinice pentru care primăria Mihăileni, contrar prevederilor legale, nu a examinat cererile familiei Voșloban și a altor familii privind aprobarea racordării pe cheltuială proprie la apele izvorului din apropierea locuințelor acestora și nu a prezentat niciun răspuns până în prezent. În cazul în care asemenea răspunsuri oficiale au existat, din 2015 până acum, vă rugăm respectuos să ne prezentați copii ale acestora.
  • Care este gradul actual de racordare la rețeaua de alimentare cu apă și la cea de canalizare a locuințelor din localitatea Livezi.
  • Dacă primăria și consiliul local Mihăileni, județul Harghita, au prevăzut sau nu în bugetul comunei pe anul 2023 fonduri pentru racordarea locuințelor din zona Cotu a localității Livezi la rețeaua de alimentare cu apă și cea de canalizare.
  • Dacă Consiliul județean Harghita a prevăzut sau nu în bugetul județului pe anul 2023 fonduri pentru același scop.
  • Dacă autoritățile publice locale de nivelul I și II din județul Harghita au sesizat sau nu Ministerul Finanțelor în vederea includerii în Legea bugetului de stat pe anul 2023 a sumelor necesare pentru racordarea locuințelor din zona Cotu a localității Livezi la rețeaua de alimentare cu apă și cea de canalizare.
  • Dacă Instituția prefectului din județul Covasna a sesizat sau nu Guvernul și Ministerul Finanțelor în vederea includerii în Legea bugetului de stat pe anul 2023 a sumelor necesare pentru racordarea locuințelor din zona Cotu a localității Livezi la rețeaua de alimentare cu apă și cea de canalizare.

         Orice alte informații tangente cu acest subiect sunt binevenite.

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Forumul Aleșilor Locali cu tema „Redefinirea Administrației Publice locale – Eficiență, Transparență, Inovație” a reunit la Palatul Parlamentului aleși locali de la toate partidele din România, invitați străini și specialiști în domeniul administrației publice. Acest forum a fost conceput ca o platformă de dezbatere extinsă și […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a organizat joi, 07 decembrie 2023, dezbaterea cu tema „România – placă turnantă a transporturilor europene”. Perspectiva suveranistă asupra transporturilor din România pune accentul pe promovarea intereselor naționale și asigurarea suveranității și securității statului în domeniul transporturilor. Alături de specialiști în […]
Guvernul Ciolacu își dă încă o dată testul incompetenței. Prin draftul de ordonanță de urgență care a apărut în spațiul public vedem că Guvernul PSD-PNL pregătește un atac distructiv la adresa educației din România. Marcel Ciolacu se pregătește să taie finanțarea de 15% din Bugetul General […]
După ce a acordat burse de merit pentru elevii cu medii 2 și 3, doamna Deca nu s-a oprit aici cu masacrarea educației copiilor noștri! Pentru doamna Deca, rezultatele catastrofale de la testele PISA sunt motiv de optimism, deoarece de pe ultimul loc am „avansat” pe […]
Deputatul AUR, Dan Tanasă, a criticat declarațiile pe care președintele UDMR, Kelemen Hunor, le-a făcut în Statele Unite ale Americii, subliniind că, în vreme ce românii celebrau Ziua Națională, liderul UDMR arunca din nou cu venin și noroi în statul român. „Zilele trecute, în timp ce […]
Președintele AUR, George Simion, a atras atenția că actualul Guvern PSD – PNL nu reușește să aibă grijă de copiii României. Acesta a precizat că Programul „Cornul și Laptele” nu funcționează în mare majoritate din județele țării din cauză că nu sunt bani. De asemenea, pentru […]