Adrian Costea – Interpelare – Situația sistemului penitenciar

Adresată: Ministerului Justiției

De către Domnul senator: Adrian Costea

Circumscripţia electorală: 23 Ialomița

Grupul Parlamentar: AUR

Şedinţa Senatului din data de: 15 noiembrie 2023

Obiectul interpelării:   Situația sistemului penitenciar

Stimată Doamnă Ministru,

            Recent am efectuat o vizită la Penitenciarul Slobozia, aflat pe teritoriul circumscripției pe care o reprezint.

            O problemă urgentă este starea clădirii în care se află celulele: În 2011, a fost inclusă în categoria celor care ar trebui demolate, fiind considerată cu risc seismic. Continuă să funcționeze.

            Există două probleme majore cu care se confruntă sistemul penitenciar din România, care nu vă sunt străine, fiind arhicunoscute: supraaglomerarea penitenciarelor cu deținuți și lipsa personalului de pază.

            Sistemul penitenciar din România este funcțional datorită profesionalismului celor care au mai rămas să lucreze aici.

            Cât privește Penitenciarul Slobozia, acesta preia deținuți din penitenciare mult mai aglomerate, fiind și celule care respect normele europene de spațiu. Gradul de acoperire cu personal este de aproximativ 70%. O mare problemă este imposibilitatea de asigura paza deținuților care desfășoară activități lucrative în scopul reducerii pedepsei conform rigorilor unui penitenciar cu regim închis. Trebuie sesizat și faptul că, la acest moment, Penitenciarul Slobozia nu are psiholog licențiat care să ocupe un post esențial în organigrama oricărei unități penitenciare.

            Gradul de eficiență a unui penitenciar este evaluat în funcție de rata de recidivă. Solicitarea unanimă a celor care conduc aceste unități este o mai bună instruire a personalului de supraveghere prin cursuri de formare. Cu cât angajații din penitenciare vor primi mai multă infuzie de educație, cu atât va conta puterea exemplului personal și generarea unui sistem de valori la care cei condamnați să adere.

            Am preluat și de la deținuți câteva probleme: în afară de solicitările de revenire la recursul compensatoriu, aceștia sunt nemulțumiți de noile prevederi privind aplicarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor prin cel mai recent ordin (850 din 14.09.2023) emis de ministerul pe care îl conduceți. Prețurile mari la produse vândute de magazinul închisorii și vânzarea zahărului la plic, la suprapreț față de zahărul vrac, afectează condițiile de viață ale deținuților.

            În România nu există o instituție a incluziunii sociale a celor eliberați. Statului român nu-i prea îi pasă ce o să faci după executarea pedepsei. Te etichetează, cu toate acestea, ca fiind recidivist dacă te întorci.

            Drept pentru care vă adresez următoarele întrebări:

  1. Aveți în vedere crearea unei instituții și unui mecanism real pentru incluziunea socială a deținuților după eliberarea din penitenciar? Care este situația de la acest moment?
  2. Care este media ratei de recidivă la nivel național? Ce soluții aveți pentru reducerea acesteia?
  3. Aveți în vedere aplicarea unor exemple de bune practice din sistemele penitenciare din Occident, inlusiv din statele nordice, cele în care funcționează tot mai multe penitenciare cu sistem semi-deschis? Este comunitatea terapeutică, aplicată cu success în Marea Britanie, o metodă care poate reforma sistemul penitenciar din România?
  4. Care este strategia ministerului de resort pentru creșterea gradului de acoperire cu personal de supraveghere, precum și instruirea celui existent la un înalt nivel?

                 

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

“PSD-PNL-UDMR nu par să priceapă absolut nimic. După ce în 2023 au încercat să limiteze folosirea numerarului, dar au renunțat ca urmare a reacției românilor, aceiași iresponsabili aflați la guvernare vor acum să vină cu un nou proiect pentru limitarea plăților cash. În 2023, AUR a […]
“Un nou episod de “vânzare pe bucăți” a resurselor României se conturează sub ochii noștri. După controversata propunere de tranzacție a EON România de către o firmă ungurească, acum asistăm la un nou scenariu ce pune în pericol industria românească. Firma Diana Exploatări Miniere SRL, controlată […]
Filosofia și practica politică a clasei conducătoare din ultimii 15 ani par a fi confiscate total gândirii de tip „trenuleț”, gândire îndelung exersată în țară după lansarea sa pe piață de renumitele „școli de științe politice” marca PSD și PNL. Politica de tip „trenuleț” a devenit, […]
„Majorarea de la 19 la 21% a TVA devine pe zi ce trece tot mai probabilă, în ciuda tatuajului făcut de Marsel Ciolacoo. Până și BNR a ajuns să accepte ideea, chiar dacă asta va afecta stabilitatea prețurilor și, în cascadă, va determina reducerea consumului, deci […]
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a depus astăzi solicitarea pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului în perioada 20-24 ianuarie 2025. Scopul acestei solicitări este acela de a cere socoteală unui guvern care s-a dovedit o simplă mascaradă a aceleiași guvernări nefaste PSD-PNL care a prăbușit […]
Președintele AUR, George Simion, a fost ales, cu unanimitate de voturi, vicepreședinte al Partidului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR Party), una dintre cele mai influente formațiuni de pe scena politică europeană actuală. Alegerea sa a avut loc astăzi, 14 ianuarie, în cadrul unui congres organizat de […]