Adrian Costea – Interpelare – Situația sistemului penitenciar

Adresată: Ministerului Justiției

De către Domnul senator: Adrian Costea

Circumscripţia electorală: 23 Ialomița

Grupul Parlamentar: AUR

Şedinţa Senatului din data de: 15 noiembrie 2023

Obiectul interpelării:   Situația sistemului penitenciar

Stimată Doamnă Ministru,

            Recent am efectuat o vizită la Penitenciarul Slobozia, aflat pe teritoriul circumscripției pe care o reprezint.

            O problemă urgentă este starea clădirii în care se află celulele: În 2011, a fost inclusă în categoria celor care ar trebui demolate, fiind considerată cu risc seismic. Continuă să funcționeze.

            Există două probleme majore cu care se confruntă sistemul penitenciar din România, care nu vă sunt străine, fiind arhicunoscute: supraaglomerarea penitenciarelor cu deținuți și lipsa personalului de pază.

            Sistemul penitenciar din România este funcțional datorită profesionalismului celor care au mai rămas să lucreze aici.

            Cât privește Penitenciarul Slobozia, acesta preia deținuți din penitenciare mult mai aglomerate, fiind și celule care respect normele europene de spațiu. Gradul de acoperire cu personal este de aproximativ 70%. O mare problemă este imposibilitatea de asigura paza deținuților care desfășoară activități lucrative în scopul reducerii pedepsei conform rigorilor unui penitenciar cu regim închis. Trebuie sesizat și faptul că, la acest moment, Penitenciarul Slobozia nu are psiholog licențiat care să ocupe un post esențial în organigrama oricărei unități penitenciare.

            Gradul de eficiență a unui penitenciar este evaluat în funcție de rata de recidivă. Solicitarea unanimă a celor care conduc aceste unități este o mai bună instruire a personalului de supraveghere prin cursuri de formare. Cu cât angajații din penitenciare vor primi mai multă infuzie de educație, cu atât va conta puterea exemplului personal și generarea unui sistem de valori la care cei condamnați să adere.

            Am preluat și de la deținuți câteva probleme: în afară de solicitările de revenire la recursul compensatoriu, aceștia sunt nemulțumiți de noile prevederi privind aplicarea Legii 254/2013 privind executarea pedepselor prin cel mai recent ordin (850 din 14.09.2023) emis de ministerul pe care îl conduceți. Prețurile mari la produse vândute de magazinul închisorii și vânzarea zahărului la plic, la suprapreț față de zahărul vrac, afectează condițiile de viață ale deținuților.

            În România nu există o instituție a incluziunii sociale a celor eliberați. Statului român nu-i prea îi pasă ce o să faci după executarea pedepsei. Te etichetează, cu toate acestea, ca fiind recidivist dacă te întorci.

            Drept pentru care vă adresez următoarele întrebări:

  1. Aveți în vedere crearea unei instituții și unui mecanism real pentru incluziunea socială a deținuților după eliberarea din penitenciar? Care este situația de la acest moment?
  2. Care este media ratei de recidivă la nivel național? Ce soluții aveți pentru reducerea acesteia?
  3. Aveți în vedere aplicarea unor exemple de bune practice din sistemele penitenciare din Occident, inlusiv din statele nordice, cele în care funcționează tot mai multe penitenciare cu sistem semi-deschis? Este comunitatea terapeutică, aplicată cu success în Marea Britanie, o metodă care poate reforma sistemul penitenciar din România?
  4. Care este strategia ministerului de resort pentru creșterea gradului de acoperire cu personal de supraveghere, precum și instruirea celui existent la un înalt nivel?

                 

Nu există răspunsuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MAI MULTE ARTICOLE

Alianța pentru Unirea Românilor și-a lansat sâmbătă, 15 iunie, candidatul la alegerile prezidențiale, în persoana lui George Simion. Evenimentul a avut loc la Arenele Romane, în prezența a peste 7.000 de membri și simpatizanți AUR. „Noi știm să depunem efort. Poate de aceea sunt singurul care […]
Președintele Consiliului Național de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, a declarat astăzi, la Bruxelles, că au trecut trei zile de la închiderea urnelor și, totuși, președintele AEP Toni Greblă refuză să explice de ce nu se anunță rezultatele finale. „Încercăm să înțelegem cum e posibil ca […]
Adrian Axinia, deputat AUR, a atras atenția, în cadrul unei declarații susținută la Bruxelles, asupra numărului uriaș de voturi declarate nule atât la alegerile europarlamentare, cât și la cele locale. „România este un stat capturat, iar puterea politică de la București, efectiv, a asasinat democrația. Spun […]
Prim-vicepreședintele AUR, Marius Lulea, susține că democrația este pusă sub semnul întrebării, în contextul în care 5% din voturile românilor exprimare la alegerile europarlamentare au fost anulate. „Într-un stat condus de hoți, nu se putea altfel decât ca aceste alegeri să fie fraudate, pornind de la […]
AUR a reușit la alegerile din 9 iunie un scor istoric. După doar 4 ani de la înființare, AUR este a doua forță politică a României după alianța comasaților. Am reușit ca în 4 ani de zile aproape să ne triplăm numărul de voturi obținute, de […]
Au trecut mai bine de 15 ore de când s-au închis urnele, iar Biroul Electoral Central refuză să publice rezultate parțiale oficiale. Între timp, sunt răspândite date neverificate, care induc intenționat lumea în eroare. Pe site-uri specializate sunt încărcate procese verbale neverificate, fără să se fi […]